Snabb infrysning för bättre smak och näring

PUBLICERAD: 14 november 2024
UPPDATERAD: 14 november
Apetits ärtor fryses in max två timmar efter att de har skördats för att smak och näring ska bevaras. Foto: Pressbild

Apetit tar en ny position på den svenska marknaden med rekordsnabbt infrysta finska ärtor. Nu siktar det finska livsmedelsföretaget på att expandera sin verksamhet i Sverige.

Med gårdar strategiskt belägna nära förädlingsanläggningen och en regel som innebär att alla ärtor fryses in inom max två timmar efter att de skördats, kan finska Apetit erbjuda rekordsnabbt infrysta finska ärtor. Teamet som skördar ute på fälten har ständig kontakt med förädlingsanläggningen under skörd för att säkerställa att ärtorna blir infrysta inom ramen för de två timmarna.

– Ju snabbare vi fryser in, desto mer smak och näringsämnen bevaras. Om anläggningen inte är redo att ta emot skörden inväntar skördeteamet klartecken innan ärtorna skördas, det är så vi kan garantera den höga kvaliteten, säger Mats Markgren, vd på Apetits svenska dotterbolag i Sverige.

Expanderar i Sverige
Sedan 1950-talet har Apetit försett den finska befolkningen med livsmedel från certifierade odlare på lokala gårdar. Företaget har etablerat finska ärter på den svenska marknaden och siktar nu på att expandera verksamheten.

– Vi ser stora möjligheter i Sverige, eftersom många av oss efterfrågar smidiga vardagsräddare utan att tumma på smaken. Frysta grönsaker är dessutom ett hållbart alternativ utifrån minskat matsvinn, säger Mats Markgren.

Läs vidare

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker

Han är Smaksäkrast i livsmedelsbranschen

Sebastian Johansson, sensorikansvarig på Dagab, tog hem vinsten när den nya sensoriktävlingen Smaksäkrast avgjordes för första gången.
sebastian-_smaksakrast

Folkhälsa och svenska råvaror i fokus på årets Nobelmeny

2024 års Nobelmeny står med fötterna djupt i den svenska myllan. Kocken Jessie Sommarström överraskar med en lyxig fullkornsgröt av kornbulgur.
Mynewsdesk Jessie Sommarström

Senaste nytt

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker

Han är Smaksäkrast i livsmedelsbranschen

Sebastian Johansson, sensorikansvarig på Dagab, tog hem vinsten när den nya sensoriktävlingen Smaksäkrast avgjordes för första gången.
sebastian-_smaksakrast

Folkhälsa och svenska råvaror i fokus på årets Nobelmeny

2024 års Nobelmeny står med fötterna djupt i den svenska myllan. Kocken Jessie Sommarström överraskar med en lyxig fullkornsgröt av kornbulgur.
Mynewsdesk Jessie Sommarström