Snabb infrysning för bättre smak och näring

PUBLICERAD: 14 november 2024
UPPDATERAD: 14 november
Apetits ärtor fryses in max två timmar efter att de har skördats för att smak och näring ska bevaras. Foto: Pressbild

Apetit tar en ny position på den svenska marknaden med rekordsnabbt infrysta finska ärtor. Nu siktar det finska livsmedelsföretaget på att expandera sin verksamhet i Sverige.

Med gårdar strategiskt belägna nära förädlingsanläggningen och en regel som innebär att alla ärtor fryses in inom max två timmar efter att de skördats, kan finska Apetit erbjuda rekordsnabbt infrysta finska ärtor. Teamet som skördar ute på fälten har ständig kontakt med förädlingsanläggningen under skörd för att säkerställa att ärtorna blir infrysta inom ramen för de två timmarna.

– Ju snabbare vi fryser in, desto mer smak och näringsämnen bevaras. Om anläggningen inte är redo att ta emot skörden inväntar skördeteamet klartecken innan ärtorna skördas, det är så vi kan garantera den höga kvaliteten, säger Mats Markgren, vd på Apetits svenska dotterbolag i Sverige.

Expanderar i Sverige
Sedan 1950-talet har Apetit försett den finska befolkningen med livsmedel från certifierade odlare på lokala gårdar. Företaget har etablerat finska ärter på den svenska marknaden och siktar nu på att expandera verksamheten.

– Vi ser stora möjligheter i Sverige, eftersom många av oss efterfrågar smidiga vardagsräddare utan att tumma på smaken. Frysta grönsaker är dessutom ett hållbart alternativ utifrån minskat matsvinn, säger Mats Markgren.

Senaste nytt

Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Nötkött, kyckling och hamburgare är vad svenskarna helst lägger på grillen i sommar – och allra helst ska det vara svenskt.
86cfaf17-34cf-49c1-a7da-e9f8f21d811f-w_960
Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Yara International och Improvin’ har ingått ett partnerskap för att hjälpa livsmedelsföretag att mäta och minska sina utsläpp från jordbruket.
Cover image
Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Kaffeost som produceras i Norrbotten, Västerbotten, Lappland, Jämtland, Härjedalen och Ångermanland får skyddad ursprungsbeteckning i EU.
Kaffeost_foto_Gide_get
Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Fazers kakaofria bar nu i fullskalig produktion

Fazer har tidigare presenterat handgjorda kakaofria produkter med mältad råg i stället för kakao. Nu tas steget mot fullskalig fabriksproduktion.
fazer
Fazers kakaofria bar nu i fullskalig produktion

Läs vidare

Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Nötkött, kyckling och hamburgare är vad svenskarna helst lägger på grillen i sommar – och allra helst ska det vara svenskt.
86cfaf17-34cf-49c1-a7da-e9f8f21d811f-w_960
Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Yara International och Improvin’ har ingått ett partnerskap för att hjälpa livsmedelsföretag att mäta och minska sina utsläpp från jordbruket.
Cover image
Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Kaffeost som produceras i Norrbotten, Västerbotten, Lappland, Jämtland, Härjedalen och Ångermanland får skyddad ursprungsbeteckning i EU.
Kaffeost_foto_Gide_get
Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Lantmännens Forskningsstiftelse öppnar årets utlysning

Lantmännens Forskningsstiftelse utlyser 25 miljoner kronor för framtidens hållbara jordbruk och livsmedelssystem.
fredriksson
Lantmännens Forskningsstiftelse öppnar årets utlysning