Paul Svensson vinner det första Cajsa Warg-priset

PUBLICERAD: 12 november 2024
UPPDATERAD: 12 november
Paul Svensson vinner det nyinstiftade Cajsa Warg-priset och 100 000 kronor i prispengar. Foto: David Thunander/Livsmedelsföretagen

Kocken och krögaren Paul Svensson fick ta emot Cajsa Warg-priset och 100 000 kronor för sin kokbok Frukt & Bär A-Ö vid en prisceremoni i Stockholm den 11 november. Bakom det nyinstiftade priset står Livsmedelsföretagen och detta var första gången som priset delades ut.

Cajsa Warg-priset är ett nyinstiftat litteraturpris som har skapats för att premiera högkvalitativa kokböcker, underlätta för konsumenterna att hitta de bästa titlarna och främja det goda samtalet om mat och dryck. Som första vinnare av Cajsa Warg-priset och utmärkelsen Årets kokbok belönas kocken och krögaren Paul Svensson med 100 000 kronor, en särskilt framtagen Cajsa Warg-statyett i form av ett bokstöd och ett exklusivt köksredskapskit från Nouie.

– Det är så oerhört roligt att få bekräftelse för något man älskar. Alla kokböcker som har nominerats till Cajsa Warg-priset har en roll att fylla och är ett bevis på att det finns rum och behov för många olika sorters av gastronomi. En gemensam nämnare för dem alla är att de drivs av en kärleksfull, omsorgsfull nördighet och en vilja att förmedla matglädje och kunskap. Det uppskattar jag stort, säger Paul Svensson.

Alla som har gett ut en kokbok på svenska, både som bokförlag och med hjälp av egenutgivning, får anmäla sina böcker till Cajsa Warg-priset. Till årets upplaga skickades totalt 58 bidrag in.

”Mycket värdig mottagare”
Bakom priset – döpt efter författaren till den klassiska 1700-tals-kokboken ”Hjelpreda I hushållningen för unga Fruentimber” – står Livsmedelsföretagen, en bransch- och arbetsgivarorganisation för alla som producerar mat och dryck i Sverige.

– En högkvalitativ, välgenomtänkt kokbok bjuder inte bara på härliga recept. Den får oss också att se på mat och dryck på ett nytt sätt, värdera det vi äter och dricker ännu högre och bjuder på såväl kroppslig som andlig spis. Allt detta och mer därtill lyckas Paul Svensson med i praktverket Frukt & Bär A-Ö. Boken är en mycket värdig mottagare av den första upplagan av Cajsa Warg-priset och ribban är nu högt satt för framtida vinnare. Stort grattis till Paul, till alla som bidragit till att skapa boken och till alla hemmakockar som får ta del av dess välfyllda skafferi av matglädje, nytänkande och kärlek till råvaror, säger Björn Hellman, vd för Livsmedelsföretagen.

Juryns motivering
”I sann Cajsa Warg-anda förenar vinnaren lekfullt hemmamatlagning med gastronomi på högsta nivå, och bjuder på recept som ger oss nya perspektiv på några av våra mest älskade och lättillgängliga råvaror. Detta innovativa praktverk skapar inte bara lust att både laga och äta; det ger oss också ett munvattnande smakprov av framtiden. Det är en kokbok att återvända till, en kokbok där författarens övertygelse och kreativitet tydligt återspeglas i recepten, en kokbok som lockar till nyfikenhet och upptäckarglädje, en kokbok som i många år framöver kommer att inspirera såväl hemmakökets vardagshjältar som aspirerande stjärnkockar. Årets Cajsa Warg-pris och utmärkelsen Årets kokbok 2024 tilldelas Frukt & Bär A-Ö av Paul Svensson.”

Finaljuryn bestod av matprofilen Lotta Lundgren, Emil Beer från humorgruppen I Just Want To Be Cool, krögaren Dorotea Malmegård, formgivaren Lotta Kühlhorn, livsmedelsföretagaren Elin Ingves Pyk, matinspiratören Sahar Sorati och kulturskribenten Björn Werner.

Frukt & Bär A-Ö består av 33 kapitel fyllda med 500 recept. Bilderna är tagna av Charlie Drevstam och boken har formgivits av Mikael Engblom som även ligger även bakom det sista kapitlet ”Cider & vin”.

Läs vidare

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker

Han är Smaksäkrast i livsmedelsbranschen

Sebastian Johansson, sensorikansvarig på Dagab, tog hem vinsten när den nya sensoriktävlingen Smaksäkrast avgjordes för första gången.
sebastian-_smaksakrast

Folkhälsa och svenska råvaror i fokus på årets Nobelmeny

2024 års Nobelmeny står med fötterna djupt i den svenska myllan. Kocken Jessie Sommarström överraskar med en lyxig fullkornsgröt av kornbulgur.
Mynewsdesk Jessie Sommarström

Senaste nytt

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker

Han är Smaksäkrast i livsmedelsbranschen

Sebastian Johansson, sensorikansvarig på Dagab, tog hem vinsten när den nya sensoriktävlingen Smaksäkrast avgjordes för första gången.
sebastian-_smaksakrast

Folkhälsa och svenska råvaror i fokus på årets Nobelmeny

2024 års Nobelmeny står med fötterna djupt i den svenska myllan. Kocken Jessie Sommarström överraskar med en lyxig fullkornsgröt av kornbulgur.
Mynewsdesk Jessie Sommarström