Livsmedelsföretagen: "Fackens lönekrav är oansvariga"

PUBLICERAD: 7 november 2024
UPPDATERAD: 8 november
Henrik van Rijswijk, förhandlingschef på Livsmedelsföretagen, och Carl Eckerdal, chefekonom på Livsmedelsföretagen, är båda djupt kritiska mot facken inom industrins rekordhöga lönekrav. Foto: Pressbild

Facken inom industrins krav på 4,2 procent i löneökning för år 2025 riskerar att allvarligt skada svensk livsmedelsproduktion. Det skriver Livsmedelsföretagen i en kommentar till lönekraven inför den kommande avtalsrörelsen.

Facken inom industrin kräver 4,2 procent i löneökning för år 2025. Livsmedelsföretagens förhandlingschef Henrik van Rijswijk beskriver kraven som ”verklighetsfrämmande” och säger att de skulle komma att slå hårt mot en svensk livsmedelsindustri som redan är extremt hårt pressad:

– Konjunkturinstitutet rapporterar om det svagaste läget för svensk industri sedan pandemin och arbetslösheten är uppe på 8,5 procent. Att i detta läge kräva rekordhöga löneökningar är oansvarigt. Svenska livsmedelsproducenter behöver nu en tid av återhämtning och stabilisering för att vara bärkraftiga på sikt. Endast genom rimliga och väl avvägda löneökningar kan konkurrenskraften försvaras för svensk industri och arbetstillfällen räddas. Fackens krav går tvärt emot detta. Det är olyckligt.

Flera år av stora kostnads- och lönsamhetsutmaningar
Livsmedelsföretagens chefekonom Carl Eckerdal konstaterar att svensk livsmedelsindustri har flera år av stora kostnads- och lönsamhetsutmaningar bakom sig och att företagen nu kämpar för att försöka ta sig tillbaka till någon form av normalitet.

– Facken inom industrin pratar om ökade vinstandelar i svensk industri, men det finns det inte några spår av inom svensk livsmedelsindustri de senaste åren. Företagens lönsamhet har dessutom tagit stor skada av de svåra produktionsförhållanden och kraftigt ökade kostnader som rått alltsedan slutet på pandemin och Rysslands invasion av Ukraina. Stora personalkostnadsökningar i detta känsliga konjunkturläge för svensk livsmedelsindustri skulle tveklöst leda till en försämrad konkurrenskraft, säger Carl Eckerdal.

Hoppas på mer realistiska lösningar
Henrik van Rijswijk hoppas nu att de fackliga företrädarna under de kommande förhandlingarna ska anamma en mer realistisk och pragmatisk syn på företagens ekonomiska förutsättningar.

– Vi har under den senaste avtalsperioden sett att lönsamheten urholkats eller helt raderats ut för många svenska livsmedelsföretag. Lönekostnadsökningar fullständigt frikopplade från branschens produktivitetsutveckling urholkar branschens konkurrenskraft och motståndsförmåga. Det är den bittra men realistiska sanningen. Jag hoppas att vi vid kommande förhandlingar ska kunna enas kring realistiska lösningar som leder till livskraftiga och lönsamma livsmedelsföretag som både kan expandera och anställa och bidra till landets totalförsvar. Det är ingen som tjänar på att företag tvingas lägga ner, vare sig de anställda eller vår livsmedelsberedskap, säger Henrik van Rijswijk.

Läs vidare

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker

Han är Smaksäkrast i livsmedelsbranschen

Sebastian Johansson, sensorikansvarig på Dagab, tog hem vinsten när den nya sensoriktävlingen Smaksäkrast avgjordes för första gången.
sebastian-_smaksakrast

Folkhälsa och svenska råvaror i fokus på årets Nobelmeny

2024 års Nobelmeny står med fötterna djupt i den svenska myllan. Kocken Jessie Sommarström överraskar med en lyxig fullkornsgröt av kornbulgur.
Mynewsdesk Jessie Sommarström

Senaste nytt

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker

Han är Smaksäkrast i livsmedelsbranschen

Sebastian Johansson, sensorikansvarig på Dagab, tog hem vinsten när den nya sensoriktävlingen Smaksäkrast avgjordes för första gången.
sebastian-_smaksakrast

Folkhälsa och svenska råvaror i fokus på årets Nobelmeny

2024 års Nobelmeny står med fötterna djupt i den svenska myllan. Kocken Jessie Sommarström överraskar med en lyxig fullkornsgröt av kornbulgur.
Mynewsdesk Jessie Sommarström