När Gothia Cup bytte till norrländska mejeriprodukter resulterade det i en klimatbesparing på 4,9 ton koldioxidekvivalenter motsvarande 2 450 mil med bil, enligt Norrmejeriers beräkningar.
2024 blev Norrmejerier officiell partner till Gothia Cup och Partille Cup. Under turneringen serverades norrländska mejeriprodukter både på spelarnas boenden och på arenan. Totalt gick det åt 25 ton Norrlogisk mjölk från Norrmejerier under den intensiva cup-veckan i Göteborg och ytterligare 300 liter under Norrmejeriers Mjölkhävarcup.
Gårdarna som producerar Norrlogisk mjölk ingår i ett program där de åtar sig att göra flera olika åtgärder för att både minska klimatavtrycket och öka den biologiska mångfalden. Det resulterar i att Norrlogisk mjölk har 25 procent lägre klimatavtryck än genomsnittsmjölken i Sverige, som har ett klimatavtryck på 1 kg koldioxidekvivalenter per kilo mjölk.
– Att byta till Norrlogisk mjölk är ett enkelt men effektivt steg för att uppnå hållbarhetsmål. Särskilt för kommuner och större organisationer med ambitiösa miljömål skulle Norrlogisk kunna ge stor effekt, en till synes liten förändring men med en stor inverkan på klimatet, säger Stina Printz, hållbarhetschef på Norrmejerier.
Mäter koldioxidavtryck per deltagare
Partnerskapet mellan Norrmejerier och BK Häcken, arrangörerna av Gothia Cup, bygger på en gemensam strävan mot hållbar utveckling.
– Vi har som mål att årligen mäta och minska vårt koldioxidavtryck per deltagare. Samtidigt vill vi servera hälsosam och ansvarsfullt producerad mat med minimal miljöpåverkan. Tack vare samarbetet med Norrmejerier kunde vi minska våra CO2-utsläpp med 6,5 ton under årets två turneringar – enbart genom att byta ut mjölken säger Fredrik Andersson, hållsbarhetsansvarig på Gothia Cup.
– Vårt mål är att Gothia Cup inte bara ska vara en mötesplats för unga, utan också en plattform för att påverka andra positivt. Detta ansvar innebär att vi måste minimera vår miljöpåverkan, samtidigt som vi sätter ungdomarnas upplevelse i centrum.