Arla lanserar receptverktyg för hållbar skolmat

PUBLICERAD: 30 oktober 2024
UPPDATERAD: 30 oktober
Alla Goda Mål-recept är klimatberäknade och har en, två eller tre stjärnor på RISE klimatskala för måltider. Foto: Arla

Arlas nya receptverktyg Goda Mål ska underlätta för skolkök att servera goda, klimatsmarta och näringsriktiga skolluncher.

Arla har utvecklat Goda Mål – ett nytt receptverktyg som ska hjälpa skolor att skapa matglädje samtidigt som de arbetar med att uppfylla sina hållbarhetsmål. Med Goda Mål ska skolor bland annat kunna ta fram färdiga menyer med lättlagade, klimatberäknade och budgetsmarta recept.

– Skolköken har en oerhört viktig roll eftersom de lägger grunden för barn och ungdomars matvanor. Samtidigt kan det vara svårt att nå upp till alla de krav som ställs på skolmaten – det ska vara gott, nyttigt och inom budget. Med 25 års erfarenhet av att skapa och provlaga populära recept ser vi att Arla kan vara en del lösningen, säger Lotta Bäckman, kock och receptutvecklare på Arla.

I dagsläget finns över 170 Goda Mål-recept i Arlas kundportal, som fylls på allt eftersom. Alla recept som är märkta med Goda Mål-symbolen är klimatberäknade och har ett lägre avtryck än 1,2 kg CO2e. De är näringsberäknade och följer de nordiska näringsrekommendationerna, anpassade för skolors budget och kök samt provlagade och utvecklade för att bidra till lågt matsvinn.

Smak och hållbarhet går hand i hand
Dessutom är de goda, menar Lotta Bäckman:

– Det måste smaka gott, för om maten inte äts upp är den inte hållbar. Då blir det i stället matsvinn, och dessutom riskerar eleverna att inte få i sig tillräckligt med energi och näring för att orka hela skoldagen.

För att måltiderna ska falla många i smaken har Arla utgått från sina mest populära recept. Dessa har sedan uppdaterats och moderniserats, till exempel har man lagt till mer grönsaker och minskat andelen kött.

Goda Mål kan besökas här

Senaste nytt

Kravs effektrapport: 40 år som gett eko i Sverige

Krav firar 40 år med en effektrapport: Ekologisk potatis har sparat 30 miljoner liter bekämpningsmedel och 30 000 ton koldioxid.
Effektrapport omslag prm_1000px

Uppdaterade kostråd: Mer grönt och mindre kött

Livsmedelsverket uppdaterar kostråden: Mer grönt och fullkorn, mindre av läsk, godis och snacks och högst 350 gram kött och chark i veckan.
rött kött

Atria Sverige stärker sitt hållbarhetsfokus

Atria har rekryterat Nelida Karlsson till en nyinrättad tjänst som hållbarhetschef för Atria Sverige.
Nelida_Karlsson

Alkoholfritt vin i PET-flaska till picknicken

Lagom till picknicksäsongen släpper Spring Village två nya alkoholfria viner i en praktisk PET-flaska, som är lätt att ta med på picknicken.
spring-villag-alkoholfrinyhet

Läs vidare

Kravs effektrapport: 40 år som gett eko i Sverige

Krav firar 40 år med en effektrapport: Ekologisk potatis har sparat 30 miljoner liter bekämpningsmedel och 30 000 ton koldioxid.
Effektrapport omslag prm_1000px

Uppdaterade kostråd: Mer grönt och mindre kött

Livsmedelsverket uppdaterar kostråden: Mer grönt och fullkorn, mindre av läsk, godis och snacks och högst 350 gram kött och chark i veckan.
rött kött

Atria Sverige stärker sitt hållbarhetsfokus

Atria har rekryterat Nelida Karlsson till en nyinrättad tjänst som hållbarhetschef för Atria Sverige.
Nelida_Karlsson

Årets Livsmedelsexportör 2025: ”Vinnarskalle”

Godistillverkaren BUBS belönades med priset Årets Livsmedelsexportör 2025, som delades ut på Livsmedelsföretagens branschträff Matdagen.
_DSC8251-2