
Arlas nya receptverktyg Goda Mål ska underlätta för skolkök att servera goda, klimatsmarta och näringsriktiga skolluncher.
Arla har utvecklat Goda Mål – ett nytt receptverktyg som ska hjälpa skolor att skapa matglädje samtidigt som de arbetar med att uppfylla sina hållbarhetsmål. Med Goda Mål ska skolor bland annat kunna ta fram färdiga menyer med lättlagade, klimatberäknade och budgetsmarta recept.
– Skolköken har en oerhört viktig roll eftersom de lägger grunden för barn och ungdomars matvanor. Samtidigt kan det vara svårt att nå upp till alla de krav som ställs på skolmaten – det ska vara gott, nyttigt och inom budget. Med 25 års erfarenhet av att skapa och provlaga populära recept ser vi att Arla kan vara en del lösningen, säger Lotta Bäckman, kock och receptutvecklare på Arla.
I dagsläget finns över 170 Goda Mål-recept i Arlas kundportal, som fylls på allt eftersom. Alla recept som är märkta med Goda Mål-symbolen är klimatberäknade och har ett lägre avtryck än 1,2 kg CO2e. De är näringsberäknade och följer de nordiska näringsrekommendationerna, anpassade för skolors budget och kök samt provlagade och utvecklade för att bidra till lågt matsvinn.
Smak och hållbarhet går hand i hand
Dessutom är de goda, menar Lotta Bäckman:
– Det måste smaka gott, för om maten inte äts upp är den inte hållbar. Då blir det i stället matsvinn, och dessutom riskerar eleverna att inte få i sig tillräckligt med energi och näring för att orka hela skoldagen.
För att måltiderna ska falla många i smaken har Arla utgått från sina mest populära recept. Dessa har sedan uppdaterats och moderniserats, till exempel har man lagt till mer grönsaker och minskat andelen kött.
Goda Mål kan besökas här