Arla lanserar receptverktyg för hållbar skolmat

PUBLICERAD: 30 oktober 2024
UPPDATERAD: 30 oktober
Alla Goda Mål-recept är klimatberäknade och har en, två eller tre stjärnor på RISE klimatskala för måltider. Foto: Arla

Arlas nya receptverktyg Goda Mål ska underlätta för skolkök att servera goda, klimatsmarta och näringsriktiga skolluncher.

Arla har utvecklat Goda Mål – ett nytt receptverktyg som ska hjälpa skolor att skapa matglädje samtidigt som de arbetar med att uppfylla sina hållbarhetsmål. Med Goda Mål ska skolor bland annat kunna ta fram färdiga menyer med lättlagade, klimatberäknade och budgetsmarta recept.

– Skolköken har en oerhört viktig roll eftersom de lägger grunden för barn och ungdomars matvanor. Samtidigt kan det vara svårt att nå upp till alla de krav som ställs på skolmaten – det ska vara gott, nyttigt och inom budget. Med 25 års erfarenhet av att skapa och provlaga populära recept ser vi att Arla kan vara en del lösningen, säger Lotta Bäckman, kock och receptutvecklare på Arla.

I dagsläget finns över 170 Goda Mål-recept i Arlas kundportal, som fylls på allt eftersom. Alla recept som är märkta med Goda Mål-symbolen är klimatberäknade och har ett lägre avtryck än 1,2 kg CO2e. De är näringsberäknade och följer de nordiska näringsrekommendationerna, anpassade för skolors budget och kök samt provlagade och utvecklade för att bidra till lågt matsvinn.

Smak och hållbarhet går hand i hand
Dessutom är de goda, menar Lotta Bäckman:

– Det måste smaka gott, för om maten inte äts upp är den inte hållbar. Då blir det i stället matsvinn, och dessutom riskerar eleverna att inte få i sig tillräckligt med energi och näring för att orka hela skoldagen.

För att måltiderna ska falla många i smaken har Arla utgått från sina mest populära recept. Dessa har sedan uppdaterats och moderniserats, till exempel har man lagt till mer grönsaker och minskat andelen kött.

Goda Mål kan besökas här

Läs vidare

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Taylors & Jones får ny ägare

Livsmedelsgruppen Evanoff Group har sålt varumärket Taylors & Jones till charkföretaget Bergslags Delikatesser i Lindesberg AB.
MA_PRM

Vinnarna på FFCR Stockholm 2025

På FFCR Stockholm 2025 utsågs de mest banbrytande lösningarna inom livsmedel, hållbarhet och teknik.
screenshot_12

Senaste nytt

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Varumärket granini återlanseras på den svenska marknaden

Eckes-Granini återlanserar graninis juice- och fruktdrycker på den svenska marknaden.
Skärmavbild 2025-01-30 kl. 15.55.05

Iceland Foods återgår till plasttråg för packning av köttfärs

Vakuumpackad köttfärs spar mycket material jämfört med packning på plasttråg, men i England har flera av de stora kedjorna börjat återgå till plasttrågen. Konsumenterna uppskattade inte det vakuumpackade.
Iceland