Ny forskning: Så kan mer alger användas i maten

PUBLICERAD: 29 oktober 2024
UPPDATERAD: 29 oktober
Forskare vid Chalmers, Göteborgs Universitet och Högskolan Kristianstad har undersökt hur alger kan användas mer i maten. Foto: Pressbild

Alger är utmärkta som saltersättning och kan även fungera som proteintillskott och smaksättare i till exempel vegetariska köttsubstitut. Det visar resultat från forskningsprojekt, där Chalmers, Göteborgs Universitet och Högskolan Kristianstad deltar. Undersökningar visar dessutom att konsumenter ställer sig positiva till mer användning av alger i maten.

Resultaten från forskningsprojekten visar bland annat att sättet som algerna odlas på påverkar såväl smak och textur som näringsinnehåll.

– Det är resultat från två projekt egentligen. Det ena handlar om att få algerna, Ulva Fenestrata i det här fallet, att producera mer protein genom odling i tank med tillsatt processvatten från fiskindustrin. Det andra handlar om hur man bäst tar vara på algen när den är skördad, alltså om man ska torka, hur man ska torka eller om den ska sköljas för att bli lämplig för vidare användning som ingrediens i livsmedel samt hur det påverkar de sensoriska egenskaperna, säger Karin Wendin, professor i mat- och måltidsvetenskap vid Högskolan Kristianstad.

Saltersättning och proteinkälla
Studierna visar att algerna kan användas i olika livsmedel, både som en ersättning för salt och som en proteinkälla. Konsumentundersökningar visar också att konsumenter över lag är positiva till alger som mat. Det finns emellertid flera utmaningar för att alger på bred front ska få fästa i mat- och måltidsindustrin.

– Konsumenterna är jättepositiva till alger och tång. Däremot ser vi inte att fler köper mer mat med alger i. Å andra sidan vet vi också att konsumentmönster är svåra att bryta. Till viss del handlar det antagligen om både tillgänglighet och produktutbud och det arbetar branschen för fullt med. Som saltersättare vet vi att alger är bra och det tror jag att vi kommer att se mer av. Som ingrediens tillsammans med annat vegetabiliskt protein skulle de kunna fungera, inte minst som fiskersättare eftersom de smakar hav. Men det måste testas ordentligt, och det blir nästa steg, säger Karin Wendin.

Resultaten från projekten presenteras i en artikel i Future Foods som kan laddas ner här

Senaste nytt

Easy to Use - Reumatikerförbundet lanserar märkning för lättöppnade produkter

Förpackningarnas öppningsbarhet, men även hanterbarhet, är frågor som stötts och blötts under alla år, egentligen ända sedan konsumentförpackningar såg dagen ljus i mitten på 1900-talet. Svåröppnat har alltid varit ett gångbart ord och så är det i många fall fortfarande. Nu lanserar Reumatikerförbundet en produktmärkning för förpackningar och produkter som testats och certifierats som Easy to use.
Easy to use pressx

Regenerativt brödprojekt: Kan en smörgås göra skillnad?

I ett nytt innovationsprojekt undersöks hur bröd kan bakas med grödor som främjar jordhälsa och biologisk mångfald – och dessutom smakar bättre.
DSC_0041

Ära – en ny osttyp från Skånemejerier och Allerum

Ära presenteras som en helt ny typ av hårdost med hög smakintensitet och toner av knäckig kola och umami.
Allerum_Ära-SE_prm

Ny trågförseglare för stora volymer från Ishida bygger på smart intelligens

Ishida Europe har introducerat en ny trågförslutare för livsmedelsindustrin, QX-800 som ger ökad kapacitet och hanterar prestanda- och effektivitetsutmaningar för trågförslutningsapplikationer. Den bygger på smart intelligens och har en kompakt design.
QX 800 close up shot of gripper arms with pots of fruitx

Läs vidare

Regenerativt brödprojekt: Kan en smörgås göra skillnad?

I ett nytt innovationsprojekt undersöks hur bröd kan bakas med grödor som främjar jordhälsa och biologisk mångfald – och dessutom smakar bättre.
DSC_0041

Fruktstund ökade elevers koncentration

Barn som fick frukt i skolan blev mer koncentrerade och engagerade – det visar Icas fruktexperiment.
icafrukt

Nytt samarbete om fossilfri mineralgödsel

Lantmännen och Arla har tecknat ett avtal om fossilfri mineralgödsel, som ska minska lantbrukets klimatavtryck.
mineralgödsel

BUBS lanseras på den amerikanska marknaden

Orkla Snacks lanserar godisvarumärket BUBS på den amerikanska marknaden under hösten 2025.
Bubs i godisskål