Bara ägg från frigående höns i Axfoods egna märkesvaror

PUBLICERAD: 28 oktober 2024
UPPDATERAD: 28 oktober
Axfood har under fem år genomfört ett omfattande arbete för att koncernens leverantörer ska byta till ägg från frigående höns. Foto: Pressbild

Axfoods butikskedjor Willys, Hemköp och Snabbgross säljer sedan tidigare inga ägg från burhöns. Nu har även alla ingredienser från burhönsägg tagits bort från Axfoodkoncernens egna märkesvaror.

2022 bytte Axfood ut den sista ingrediensen från burhöns i varor från Garant och Eldorado. Sedan dess har arbetet fortsatt för att även omfatta de egna märkesvarorna Fraiche d´or, Redo, Dazzley, Gastrino och Spicefield. I och med att den sista ingrediensen nu har bytts ut innehåller samtliga Axfoods egna varumärken uteslutande ägg från frigående höns.

– Det är en milstolpe som nåtts när vi nu fått bort alla ingredienser från burhöns i våra egna märkesvaror. Det är viktigt både för vårt hållbarhetsarbete och för djurvälfärden, säger Susanna Wadegård, kvalitetschef på Dagab, Axfoods inköps- och logistikbolag.

– Att säkerställa att alla hundratals varor är fria från burhönsägg är komplicerat och har inneburit ett riktigt detektivarbete under flera år tillsammans med våra leverantörer. Vi har gått ned på detaljnivå och tagit bort allt som kan omfattas, till och med tillsatser som enzymet lysozym, som används som konserveringsmedel i många livsmedel.

När det gäller ägg, slutade Hemköp att sälja burhönsägg 2008, Willys slutade 2014 och Snabbgross 2021.

Läs vidare

Fodertillskott till kor ska minska ostens klimatpåverkan

Volta Greentech, Gäsene Mejeri och Axfood har inlett ett samarbete för att minska klimatpåverkan från Garants hushållsost.
metanmätare

Tekniker för hållbar stadsodling testas i nytt projekt

IVL Svenska Miljöinstitutet och KTH Food ska testa innovativa tekniker för stadsodling i samarbete med restaurang Urban Deli i Stockholm.
odling Urban Deli

Paul Svensson vinner det första Cajsa Warg-priset

Kocken och krögaren Paul Svensson vinner Cajsa Warg-priset och 100 000 kronor för sin kokbok Frukt & Bär A-Ö.
Cajsa-Priset-72ppi-087

400 ton vitkålsrester kan bli mat i nytt pilotprojekt

Greenfood och Tekinn får Vinnova-stöd för att fortsätta undersöka hur grönsaksrester kan förvandlas till näringsrik råvara genom fermentering.
Cabbage HIGH RES

Senaste nytt

Fodertillskott till kor ska minska ostens klimatpåverkan

Volta Greentech, Gäsene Mejeri och Axfood har inlett ett samarbete för att minska klimatpåverkan från Garants hushållsost.
metanmätare

Tekniker för hållbar stadsodling testas i nytt projekt

IVL Svenska Miljöinstitutet och KTH Food ska testa innovativa tekniker för stadsodling i samarbete med restaurang Urban Deli i Stockholm.
odling Urban Deli

Paul Svensson vinner det första Cajsa Warg-priset

Kocken och krögaren Paul Svensson vinner Cajsa Warg-priset och 100 000 kronor för sin kokbok Frukt & Bär A-Ö.
Cajsa-Priset-72ppi-087

Spendrups julöl lanseras med en smakguide

Spendrups lanserar årets vintersortiment tillsammans med en smakguide som ska göra det enkelt att hitta rätt julöl för varje tillfälle.
Namnlös