Unga vuxna slänger mest mat – och skäms över det

PUBLICERAD: 21 oktober 2024
UPPDATERAD: 24 oktober
Nio procent av de unga vuxna uppger att de aldrig fryser in överbliven mat. Foto: Pressbild

Unga vuxna mellan 18 och 29 år är överrepresenterade när det gäller matsvinn, trots en minskning från förra året, och är samtidigt den grupp som känner mest skam över det. Det visar en ny undersökning från Norstat på uppdrag av Findus.

I undersökningen framgår att var tionde 18-29-åring i Sverige alltid slänger mat som har passerat bäst före-datum utan att lukta eller smaka först, medan endast två procent av dem som är över 65 år gör samma sak.

Nio procent av de unga vuxna uppger även att de aldrig fryser in överbliven mat, mot tre procent i åldersgruppen 50-64 år. Bland dem som är 65 år och äldre är det endast två procent som uppger att de aldrig fryser in överbliven mat.

– Att minska matsvinnet är ett viktigt bidrag till klimatet och här kan alla göra skillnad. En stor del av matsvinn består av mat som blivit gammal eller inte äts upp. Här kan fryst mat bli den oväntade hjälten för hushåll i kampen mot matsvinnet. Men vår undersökning visar att det är flera olika anledningar som sätter stopp för att fler ska köpa frysta varor eller frysa in överbliven mat från måltider, säger Henrik von Lowzow, Cluster Marketing Director på Findus Norden.

Många unga vuxna tror att fryst mat är mindre hälsosam och få funderar kring möjligheten att byta ut färsk mat mot frysta alternativ av ekonomiska skäl. Bland samtliga svenskar är det i snitt tio procent som aldrig fryser in överbliven mat, och av dem som alltid gör det är det en relativt jämn fördelning över åldrar och kön, där cirka en fjärdedel av svenskarna svarar att de alltid fryser in överbliven mat.

Samtidigt visar undersökningen att hela 43 procent av 18-29-åringarna uppger att fryst mat kan bidra till lägre matkostnader, men 36 procent uppger att de har för lite plats i frysen.

Generationsskillnader i synen på ansvar
Äldre svenskar anser i högre grad att hushållen har det största ansvaret för att minska matsvinnet, medan yngre tenderar att lägga mer ansvar på regeringen och livsmedelsbutikerna. En tredjedel, 32 procent, av de unga vuxna anser att regeringen, kommuner och myndigheter bör ta det största ansvaret för att minska matsvinnet, medan bara 12 procent av dem som är över 65 år har samma uppfattning. Majoriteten av unga och äldre tycker dock att det främst är hushållens ansvar.

Unga vuxna känner mest skam och ångest över att slänga mat. Totalt sett uppger 18 procent av 18-29-åringarna att de känner skam och ångest när de kastar mat.

– Fryst mat är inte lösningen på allt men det är en av flera viktiga lösningar i arbetet mot matsvinn. Med lång hållbarhet, möjligheten att lättare portionera och bättre bevarade näringsvärden är fryst mat ett hållbart och gott alternativ, säger Henrik von Lowzow.

Hela rapporten kan läsas här

Läs vidare

De är Matens Makthavare 2024

Maktbarometern presenterar Matens Makthavare 2024: Glutenfri hälsa, mäktiga restaurangtipsare och influencers företag.
Marcus Frank (2)

Två pionjärer inom växtbaserat går samman

Farmers & Chefs och Aloba Foods går samman och skapar matkonceptet ”Eat more greens" under det gemensamma varumärket Farmers & Chefs.
F_C_TACO_SERVERING_FORPACKNING_0916

Snabb infrysning för bättre smak och näring

Finska livsmedelsföretaget Apetit tar en ny position på den svenska marknaden med rekordsnabbt infrysta finska ärtor.
apetit

Fodertillskott till kor ska minska ostens klimatpåverkan

Volta Greentech, Gäsene Mejeri och Axfood har inlett ett samarbete för att minska klimatpåverkan från Garants hushållsost.
metanmätare

Senaste nytt

De är Matens Makthavare 2024

Maktbarometern presenterar Matens Makthavare 2024: Glutenfri hälsa, mäktiga restaurangtipsare och influencers företag.
Marcus Frank (2)

Två pionjärer inom växtbaserat går samman

Farmers & Chefs och Aloba Foods går samman och skapar matkonceptet ”Eat more greens" under det gemensamma varumärket Farmers & Chefs.
F_C_TACO_SERVERING_FORPACKNING_0916

Snabb infrysning för bättre smak och näring

Finska livsmedelsföretaget Apetit tar en ny position på den svenska marknaden med rekordsnabbt infrysta finska ärtor.
apetit

Fodertillskott till kor ska minska ostens klimatpåverkan

Volta Greentech, Gäsene Mejeri och Axfood har inlett ett samarbete för att minska klimatpåverkan från Garants hushållsost.
metanmätare