Finalen i SM i professionell matlagning avgjordes den 17 oktober på Annexet i Stockholm. Michael Andersson, köksmästare på restaurang Celeste i Stockholm, tog hem segern.
Totalt tävlade de sex finalisterna i tre finalmoment under dagen, som tillsammans med en metodbedömning slutligen avgjorde vem som tog hem titeln Årets Kock 2024.
I den första finaluppgiften, som presenterades dagen innan finalen ägde rum, fick finalisterna i uppgift att laga en havsrätt med blåmusslor och ytterligare en valfri fisk, med valfria svenska råvaror från ett skafferi – och en begränsad klimatbudget.
– Tävlingsmomenten i år var verkligen en utmaning i att medvetet balansera framtidens smarta matlagning men ändå hantera våra traditioner och föra dem in i framtiden på ett nytt och spännande sätt, säger Viktor Westerlind, tävlingsledare.
Dagens andra uppgift var att laga en vegetarisk rätt med temat ”säsong möter säsong”, där tre konserverade råvaror från perioden juni-augusti skulle användas, i kombination med råvaror som är i säsong i oktober. Finalisterna bestämde huvudråvara i rätten.
Hyllning till husmanskosten
Den tredje och sista finaluppgiften var en hyllning till den klassiska husmanskosten där finalisterna hade som uppgift att laga en fri, kreativ och modern tolkning av Tore Wretmans stora favorit, kåldolmar, där de själva fick välja huvudråvara.
– Det har varit en väldigt hög kvalitet under hela tävlingen, med välgjorda rätter och intressanta tävlingsuppgifter. Alla finalister har tagit sig an utmaningarna på ett imponerande sätt. Det har varit en väldigt väl genomförd tävling på alla sätt, säger Jonas Dahlbom, juryordförande för Årets Kock.
Michael Andersson lyckades allra bäst med sina rätter och stod som slutlig segrare i tävlingen Årets Kock 2024 med 776 poäng. Han är 36 år, bor i Stockholm och arbetar som köksmästare på restaurang Celeste, som nyligen belönades med en stjärna i Michelinguiden.
På andra plats kom Tobias Arndt och på tredje plats kom Lars Niklasson. Båda tilldelades 678 poäng men Tobias Arndt fick högre matlagningspoäng, vilket avgjorde.
SM i professionell matlagning har arrangerats sedan 1983 av Årets Kock. Vinnaren blir svensk mästare, erövrar titeln Årets Kock, får Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj och 250 000 kr. Tävlingens beskyddare är H.K.H. Prins Carl Philip. Årets Kock arrangeras av Årets Kock AB, vars huvudsakliga uppgift är att driva och utveckla svensk gastronomi genom olika initiativ.