Rapport: Politiska styrmedel krävs för att minska matsvinnet

PUBLICERAD: 4 oktober 2024
UPPDATERAD: 4 oktober
Begränsning av kampanjer i butik, utveckling och reglering av datummärkning samt bättre information till konsumenter är några av förslagen för att öka tempot i det nordiska matsvinnsarbetet. Foto: Livsmedelsverket

Matsvinnet i Norden minskar inte i den takt som krävs för att uppnå det globala målet om halverat matsvinn till 2030. För att öka tempot i matsvinnsarbetet förelås kraftigare åtgärder och ett stärkt nordiskt samarbete.

Med endast sex år kvar till 2030 menar forskarna bakom rapporten att det inte längre räcker med frivilliga insatser. Kraftigare politiska styrmedel behöver tas till, annars kommer inte matsvinnet minskas i den takt som beslutats. Förslag på åtgärder innefattar exempelvis begränsning av kampanjer i butik, utveckling och reglering av datummärkning, stärkt nordiskt samarbete och bättre information till konsumenter.

Rapporten, som är skriven och framtagen av forskare på Karlstad universitet, är en av flera insatser för minskat matsvinn som görs inom det nordiska samarbetet.

– Våra ministrar har satt en hög ambition om att halvera matsvinnet till 2030 och stärka det nordiska samarbetet på detta område. Det visar på att vår region är redo att ta på sig ledartröjan och visa vägen för att minska svinnet, säger Karen Ellemann, generalsekreterare för Nordiska ministerrådet.

Kraftfulla åtgärder nödvändiga
Rapporten fungerar som en handbok och vänder sig till politiker, beslutsfattare och tjänstemän i de nordiska länderna. Syftet är att regionen ska bli bättre på att lära sig av varandra och de insatser som redan görs.

Vidare presenterar rapporten en rad rekommendationer för de nordiska länderna att arbeta vidare med för att aktivt minska matsvinnet.

– Det handlar om allt från att implementera kraftfulla politiska verktyg för att minska svinn, till att stärka det nordiska samarbetet och sätta tydligare krav på datadelning samt bedömning och rapportering av matsvinn, säger Helén Williams, docent i miljö- och energisystem, som är en av författarna av rapporten.

Rapporten och rekommendationerna kan laddas ner här

Senaste nytt

Leksands Knäckebröd uppdaterar förpackningsdesignen

Nu uppdaterar Leksands Knäckebröd design och logga på alla sina förpackningar. Det ska bli tydligare att brödet är bakat i Leksand av ett familjeföretag sedan sex generationer. De nya förpackningarna kommer också att visa brödet mer och lyfta fram att bageriet är bäst i klassen på hållbarhet säger man i ett pressmeddelande.
Leksandx

Elopak blir delägare i Blue Ocean Closures

Elopak investerar nu i Blue Ocean Closures och blir delägare i den svenska start-upen som producerar fiberbaserade förslutningar. Elopak får också rättigheterna till att marknadsföra, sälja och distribuera Blue Ocean Closures förslutningar globlat för takåsförpackningar.
BOC

Årets Rätt 2025: Långbakad lammtaco ”barbacoa”

Årets Rätt 2025 är en smakrik lammtaco som förenar sydamerikanska kryddor med svenska råvaror.
Årets Rätt 2025 Foto Årets Kock10

Löfbergs kafferester blir odlingsjord

Löfbergs och Weibulls lanserar en torvfri krukväxtjord av Löfbergs bortsorterade kaffebönor.
Weibulls Löfbergs Kaffejord

Läs vidare

Årets Rätt 2025: Långbakad lammtaco ”barbacoa”

Årets Rätt 2025 är en smakrik lammtaco som förenar sydamerikanska kryddor med svenska råvaror.
Årets Rätt 2025 Foto Årets Kock10

Ökad oro för Sveriges livsmedelsberedskap

Hälften av svenskarna anser att Sveriges livsmedelsberedskap är dålig och sex av tio är mer oroliga för livsmedelsberedskapen än vad de var för fem år sedan.
Livsmedelsberedskap_undersokning_mars 2025

Brödsvinnet kostar runt 9 miljoner om året

I Sveriges slängs årligen 100 000 ton bröd och 80 000 ton fikabröd, enligt en studie från SLU. Merparten blir svinn redan i butiken.
profile1_Louise

Ny rapport: Svenskarna äter allt fler småmål

Svenska folket är på väg bort från frukost, lunch och middag till en vardag med flera småmåltider.
F&F_Topp_3_småmål