
Matsvinnet i Norden minskar inte i den takt som krävs för att uppnå det globala målet om halverat matsvinn till 2030. För att öka tempot i matsvinnsarbetet förelås kraftigare åtgärder och ett stärkt nordiskt samarbete.
Med endast sex år kvar till 2030 menar forskarna bakom rapporten att det inte längre räcker med frivilliga insatser. Kraftigare politiska styrmedel behöver tas till, annars kommer inte matsvinnet minskas i den takt som beslutats. Förslag på åtgärder innefattar exempelvis begränsning av kampanjer i butik, utveckling och reglering av datummärkning, stärkt nordiskt samarbete och bättre information till konsumenter.
Rapporten, som är skriven och framtagen av forskare på Karlstad universitet, är en av flera insatser för minskat matsvinn som görs inom det nordiska samarbetet.
– Våra ministrar har satt en hög ambition om att halvera matsvinnet till 2030 och stärka det nordiska samarbetet på detta område. Det visar på att vår region är redo att ta på sig ledartröjan och visa vägen för att minska svinnet, säger Karen Ellemann, generalsekreterare för Nordiska ministerrådet.
Kraftfulla åtgärder nödvändiga
Rapporten fungerar som en handbok och vänder sig till politiker, beslutsfattare och tjänstemän i de nordiska länderna. Syftet är att regionen ska bli bättre på att lära sig av varandra och de insatser som redan görs.
Vidare presenterar rapporten en rad rekommendationer för de nordiska länderna att arbeta vidare med för att aktivt minska matsvinnet.
– Det handlar om allt från att implementera kraftfulla politiska verktyg för att minska svinn, till att stärka det nordiska samarbetet och sätta tydligare krav på datadelning samt bedömning och rapportering av matsvinn, säger Helén Williams, docent i miljö- och energisystem, som är en av författarna av rapporten.
Rapporten och rekommendationerna kan laddas ner här