Nytt stöd till forskning om växtbaserade proteiner

PUBLICERAD: 27 september 2024
UPPDATERAD: 27 september
Lantmännen är med i en forskningssatsning om växtbaserade proteiner. Foto: Pressbild

Lantmännen är en av aktörerna i forskningscentret PAN Sweden, som får ytterligare medel från Formas för forskning kring växtbaserade proteiner. Projektet löper därmed till 2028.

PAN Sweden är ett tvärvetenskapligt nationellt forskningscentrum koordinerat av Örebro universitet som studerar hur olika växtbaserade proteinkällor kan processas till goda, näringsrika och uppskattade produkter med positiva effekter på tarmhälsa, metabol- och mental hälsa. Konsumentbeteende är ett annan viktig aspekt som studeras.

Målsättningen med centret är att bygga upp kunskap och kompetens för att Sverige ska bli världsledande inom innovation av hållbart producerade livsmedel med växtbaserat protein.

– Det är viktigt med stort engagemang bland företag och offentlig sektor för att effektivt kunna ställa om till en mer hållbar och hälsosam konsumtion. Lantmännen bidrar med unik kunskap och erfarenhet kring växtbaserade proteinkällor och kostfiber. Just den kombinationen har vårt fokus eftersom vi tror att det är nyckeln till att uppnå hälso- och smakfördelar. Med stödet om ytterligare 40 miljoner från Formas kan vi fortsätta vårt framgångsrika samarbete kring forskning och innovation, där hälsa och hållbarhet tas på lika allvar, säger Robert Brummer, professor och koordinator för konsortiet PAN Sweden.

Ytterligare fyra år
Beskedet om nytt bidrag från Formas innebär att PAN Sweden kommer att fortsätta arbetet i ytterligare fyra år.

– Vi ser fram emot att fortsätta och fördjupa samarbetet med akademi, intresseföreningar och näringslivet i denna viktiga fråga. Vi har stora ambitioner inom växtbaserade proteiner, vilket vi visar i egen forskning och utveckling, våra anläggningar i Lidköping, Norrköping och Kimstad och samarbeten – där PAN Sweden är ett exempel. Detta är ett tydligt sätt för oss att utveckla livsmedel som ytterst bidrar till en hållbar mer hälsosam kost och ökat välbefinnande, säger Lars-Gunnar Edh, Executive Vice President för Lantmännen Energy Sector.

Nyligen startade bygget av Lantmännens anläggning för växtbaserade proteiner i Lidköping – en investering på 1,2 miljarder kronor. Utöver PAN Sweden är Lantmännen aktiv partner inom flera större forskningssatsningar om gröna proteiner, däribland SLU Grogrund i Sverige och GreenPlantFood i Norge. Lantmännens forskningsstiftelse har också ett flertal pågående projekt inom området där fokus är på protein från vete, havre, ärta och åkerböna.

Mer information om PAN Sweden finns här

Senaste nytt

Ny forskning om åkerböna

Hannah Ohm vid SLU har kartlagt genetiken bakom viktiga egenskaper hos åkerbönan och lagt grunden för förädling av nya nordiska sorter.
åkerbönor

Arvid Nordquist hyllar biologisk mångfald

Arvid Nordquists Sommarkaffe 2025 är en hyllning till Rainforest Alliances arbete för hållbar odling och biologisk mångfald.
ARVI_005_Sommarkaffe_700x350px

Påsken – en av årets största mathögtider

Under påsken spenderas ungefär 15 procent mer i dagligvaruhandeln, jämfört med en vanlig vecka. Mest ökar försäljningen av färsk fisk och skaldjur.
Skärmavbild 2025-04-17 kl. 10.19.05

Lantmännen blir majoritetsägare i Simsufoods

Lantmännen utökar sin ägarandel i livsmedelsföretaget Simsufoods, som producerar torra vegetabiliska produkter.
lantmännen

Läs vidare

Ny forskning om åkerböna

Hannah Ohm vid SLU har kartlagt genetiken bakom viktiga egenskaper hos åkerbönan och lagt grunden för förädling av nya nordiska sorter.
åkerbönor

Påsken – en av årets största mathögtider

Under påsken spenderas ungefär 15 procent mer i dagligvaruhandeln, jämfört med en vanlig vecka. Mest ökar försäljningen av färsk fisk och skaldjur.
Skärmavbild 2025-04-17 kl. 10.19.05

Lantmännen blir majoritetsägare i Simsufoods

Lantmännen utökar sin ägarandel i livsmedelsföretaget Simsufoods, som producerar torra vegetabiliska produkter.
lantmännen

Ingen amerikansk apelsinjuice i Sverige

Svenska Juiceföreningen vill tydliggöra att apelsinjuice som säljs i Europa – och i synnerhet i Sverige – väldigt sällan kommer från USA.
Magnus Berndtsson_Svenska Juiceforeningen