Utbredd oro för svensk livsmedelsförsörjning

PUBLICERAD: 24 september 2024
UPPDATERAD: 24 september
– Den svenska livsmedelsproduktionen har stora möjligheter att förse oss med näringsrik mat, säger Cecilia von Perglas, vd på Skånemejerier.

Var tredje svensk oroar sig för att det skulle kunna bli livsmedelsbrist i Sverige i framtiden. Hälften av svenskarna har även lågt förtroende för svensk livsmedelsförsörjning. Det visar en undersökning på uppdrag av Skånemejerier.

Sifo-undersökningen, som Verian har genomfört på uppdrag av Skånemejerier, visar att 34 procent av svenskarna upplever en oro för en eventuell framtida livsmedelsbrist i Sverige. Varannan svensk har även lågt förtroende för att Sveriges livsmedelsproduktion kan förse hela befolkningen med mat i framtiden.

– Det är såklart tråkigt att förtroendet är lågt för den svenska livsmedelsförsörjningen. Särskilt i tider av osäkerhet är det viktigare än någonsin att inse dess betydelse för vårt lands beredskap och dess potential att bidra till den gröna omställningen, säger Cecilia von Perglas, vd på Skånemejerier.

Hon menar att den svenska livsmedelsproduktionen har stora möjligheter att förse Sveriges befolkning med näringsrik mat.

– Genom att till exempel konsumera produkter från våra svenska mjölkbönder skapar vi inte bara förutsättningar för ett livskraftigt svenskt lantbruk, utan även för en framtida livsmedelsberedskap av näringsrika livsmedel som främjar en god hälsa.

Brist på kunskap kan minska förtroendet
Enligt undersökningen framkommer det att 52 procent har liten kunskap om livsmedelsproduktionen. Siffran ökar bland unga vuxna i åldern 18-29 år (60 procent).

– Det kan finnas ett samband mellan okunskapen, det låga förtroendet och oron. Vi behöver fortsätta att öka förståelsen för den svenska livsmedelsproduktionens stora framtida potential, inte bara vad gäller att förse oss med hälsosam mat, utan även de många mervärden den medför. Den svenska mejerinäringen medför till exempel ett stort hänsynstagande till miljön, en världsledande djuromsorg och arbetstillfällen lokalt, säger Cecilia von Perglas.

Undersökningen bygger på 1008 intervjuer som genomfördes 20-26 juni 2024.

Läs vidare

Lantägg och Kung Markatta är årets Eko-septemberföretag

Kung Markatta och Lantägg har engagerat sig extra mycket under årets Eko-september. För sitt engagemang får de utmärkelsen "Årets Eko-septemberföretag".
b009b36a-2700-47b0-9a9f-91d186c057a2

Rapport: Politiska styrmedel krävs för att minska matsvinnet

Det krävs hårdare tag om Norden ska lyckas halvera matsvinnet innan 2030. Det visar en ny rapport.
Livsmedelsverket - Matsvinn brod2_nyhet

Klimatknuffen ska hjälpa Icas kunder att välja mer hållbart

Ica testar AI-tjänsten Klimatknuffen som ska tipsa e-handelskunderna om varor med lägre klimatavtryck.
sofie

EU-kampanj ska öka Irlands export av ekologiskt lammkött

Sverige är en av nyckelmarknaderna för Irlands EU-finansierade exportsatsning på ekologiskt lammkött.
On the organic sheep farm of Ross and Amy Jackson at Gurteen, Co. Tipperary.

Senaste nytt

Lantägg och Kung Markatta är årets Eko-septemberföretag

Kung Markatta och Lantägg har engagerat sig extra mycket under årets Eko-september. För sitt engagemang får de utmärkelsen "Årets Eko-septemberföretag".
b009b36a-2700-47b0-9a9f-91d186c057a2

Rapport: Politiska styrmedel krävs för att minska matsvinnet

Det krävs hårdare tag om Norden ska lyckas halvera matsvinnet innan 2030. Det visar en ny rapport.
Livsmedelsverket - Matsvinn brod2_nyhet

Klimatknuffen ska hjälpa Icas kunder att välja mer hållbart

Ica testar AI-tjänsten Klimatknuffen som ska tipsa e-handelskunderna om varor med lägre klimatavtryck.
sofie

EU-kampanj ska öka Irlands export av ekologiskt lammkött

Sverige är en av nyckelmarknaderna för Irlands EU-finansierade exportsatsning på ekologiskt lammkött.
On the organic sheep farm of Ross and Amy Jackson at Gurteen, Co. Tipperary.