Maträddarappen Too Good To Go introducerar Maträddarveckan den 23 september. Syftet är att uppmuntra svenskarna till att hantera mat på ett mer hållbart sätt.
Maträddarveckan lanseras globalt i nio länder med syftet att ge konkreta verktyg och skapa ett kollektivt engagemang för att minska matsvinnet i vardagen. Veckan leder upp till internationella matsvinnsdagen, som är initierad av FN för att belysa matsvinnsproblematiken och uppmärksamma åtgärder som bidrar till minskat svinn.
Som deltagare i Maträddarveckan får man tillgång till en digital kokbok med svinnsmarta recept för sju dagar och andra hållbara tips att använda i vardagen. Deltagare har även möjlighet att i realtid se hur många andra som deltar. Syftet med initiativet är att inspirera människor med konkreta verktyg att använda i sin egen vardag och skapa en känsla av kollektiv drivkraft.
Flertalet företag deltar i initiativet, bland andra Strawberry, Coop, City Gross och Hemmakväll. En av personerna som stödjer veckan är Ellinor Sirén, grundaren bakom Ekotipset. Genom sina inlägg på sociala medier engagerar hon sina följare i hur man tar vara på mat för att undvika matsvinn och inspirerar till en hållbar livsstil.
– Vi måste förändra hur vi ser på mat och matsvinn. Genom små, enkla justeringar i vardagen kan vi alla göra stor skillnad – och detta är något jag försöker inspirera till dagligen i mina kanaler. Maträddarveckan är ett fantastiskt initiativ som verkligen kan hjälpa människor att förstå att varje liten handling räknas – här kan vi kollektivt rikta blickarna mot en mer hållbar framtid, säger Ellinor Sirén.
Lanseras i nio länder
Maträddarveckan kommer att äga rum i nio länder där Too Good To Go är verksamt och leder upp till internationella matsvinnsdagen.
– Matsvinnet är en av vår tids största utmaningar och förhoppningen är att Maträddarveckan ska skapa både medvetenhet och leda till handling. När matsvinnet minskar undviker vi CO2e-utsläpp och att värdefulla resurser som vatten och mark förbrukas i onödan. Genom att göra en konkret insats för miljön, kan vi alla vara med och göra skillnad tillsammans, vare sig det handlar om att ta vara på maten som finns hemma eller rädda mat som riskerar att slängas, säger Sofia Edholm, Sverigechef för Too Good To Go
Sju steg
Maträddarveckan går ut på att ta 7 steg under 7 dagar för en vecka utan matsvinn. Den inleds måndagen den 23 september och pågår fram till den 29 september. Varje dag presenteras ett tema med tips och idéer för att minska matsvinnet. Veckans program ser ut så här:
Måndag: Kontrollera temperaturen i ditt kylskåp
Tisdag: Bjud på restfest
Onsdag: Håll ordning och reda i köket
Torsdag: Rädda mat hos lokala butiker
Fredag: Bli vän med frysen
Lördag: Titta – lukta – smaka
Söndag: Lär dig mer om matsvinn
För att delta i maträddarveckan och bidra till minskat matsvinn, klicka här