Icas mål för netto noll-utsläpp godkända

PUBLICERAD: 20 september 2024
UPPDATERAD: 20 september
Kerstin Lindvall är hållbarhetsdirektör på Ica Gruppen. Foto: Pressbild

Ica har som första aktör inom dagligvaruhandeln i Norden fått vetenskapligt baserade netto noll-klimatmål godkända av Science Based Targets initiative (SBTi).

Målen innebär att olika typer av utsläpp ska minskas i olika takt, med tydliga milstolpar till 2030 och 2050. Icas långsiktiga mål är netto noll och de utsläpp som fortfarande finns kvar 2050, ska balanseras ut genom att motsvarande mängd koldioxid lagras in på teknisk eller naturlig väg.

– Som en stor aktör i livsmedelskedjan vill vi bidra till att driva arbetet framåt. Våra kunder kan vara trygga i att vi har koll på vår klimatpåverkan i hela värdekedjan och kan rikta våra insatser där de gör mest nytta för att sänka den i linje med vad vetenskapen kräver. En förutsättning för att vi ska lyckas med det här är att vi gör det tillsammans med våra partners, leverantörer och kunder, säger Kerstin Lindvall, hållbarhetsdirektör på Ica Gruppen.

Gäller Ica Gruppen som helhet
De vetenskapligt baserade målen gäller för Ica Gruppen som helhet och täcker in klimatpåverkan från alla bolagen i gruppen och deras värdekedjor. Icas målsättningar till 2030 är sedan tidigare, dels att minska utsläppen från den egna verksamheten, dels att minska klimatpåverkan från såld mat. Nu räknas fler utsläpp in och långsiktiga mål sätts till 2050. Såväl leverantörer, som butiker och kunder måste minska utsläppen om målen ska nås.

– De vetenskapligt baserade målen bekräftar att våra nuvarande nyckelindikatorer adresserar de största utsläppskällorna, så våra färdplaner till 2030 ligger fast. Till prioriterade insatser hör att fortsätta fasa ut fossila drivmedel, klimatanpassa kylar och frysar, fortsätta energieffektivisera och inte minst om att accelerera arbetet för minskat klimatavtryck från maten vi säljer, säger Kerstin Lindvall.

Kompletta klimatbokslut
Från och med årsredovisningen 2024 kommer Ica att publicera ett komplett klimatbokslut med samtliga utsläpp i scope 1, 2 och 3. Till skillnad från tidigare kommer också så kallade ”FLAG-utsläpp”, det vill säga utsläpp som kan härledas till olika typer av landanvändning, att redovisas separat. För Ica handlar dessa utsläpp primärt om produktionen av livsmedel, medan resterande utsläpp från exempelvis energi, bränsle, förpackningar och produktionen av andra varor kommer att redovisas som ”Non-FLAG”.

Läs vidare

Lantägg och Kung Markatta är årets Eko-septemberföretag

Kung Markatta och Lantägg har engagerat sig extra mycket under årets Eko-september. För sitt engagemang får de utmärkelsen "Årets Eko-septemberföretag".
b009b36a-2700-47b0-9a9f-91d186c057a2

Rapport: Politiska styrmedel krävs för att minska matsvinnet

Det krävs hårdare tag om Norden ska lyckas halvera matsvinnet innan 2030. Det visar en ny rapport.
Livsmedelsverket - Matsvinn brod2_nyhet

Klimatknuffen ska hjälpa Icas kunder att välja mer hållbart

Ica testar AI-tjänsten Klimatknuffen som ska tipsa e-handelskunderna om varor med lägre klimatavtryck.
sofie

EU-kampanj ska öka Irlands export av ekologiskt lammkött

Sverige är en av nyckelmarknaderna för Irlands EU-finansierade exportsatsning på ekologiskt lammkött.
On the organic sheep farm of Ross and Amy Jackson at Gurteen, Co. Tipperary.

Senaste nytt

Lantägg och Kung Markatta är årets Eko-septemberföretag

Kung Markatta och Lantägg har engagerat sig extra mycket under årets Eko-september. För sitt engagemang får de utmärkelsen "Årets Eko-septemberföretag".
b009b36a-2700-47b0-9a9f-91d186c057a2

Rapport: Politiska styrmedel krävs för att minska matsvinnet

Det krävs hårdare tag om Norden ska lyckas halvera matsvinnet innan 2030. Det visar en ny rapport.
Livsmedelsverket - Matsvinn brod2_nyhet

Klimatknuffen ska hjälpa Icas kunder att välja mer hållbart

Ica testar AI-tjänsten Klimatknuffen som ska tipsa e-handelskunderna om varor med lägre klimatavtryck.
sofie

EU-kampanj ska öka Irlands export av ekologiskt lammkött

Sverige är en av nyckelmarknaderna för Irlands EU-finansierade exportsatsning på ekologiskt lammkött.
On the organic sheep farm of Ross and Amy Jackson at Gurteen, Co. Tipperary.