SLU i nytt samarbete med FN

PUBLICERAD: 19 september 2024
UPPDATERAD: 19 september
Avtalet mellan FAO och SLU undertecknades av Beth Bechdol, till vänster, och Maria Knutson Wedel. Foto: Pressbild

FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO, stärker samarbetet med Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Syftet är att utveckla matproduktion och bekämpa svält. SLU är det första universitet i Sverige som FAO sluter samarbetsavtal med.

En delegation från FAO har besökt SLU i Uppsala för att underteckna ett avtal som ska bidra till att förändra livsmedelssystemen och bekämpa hungern genom parternas olika roller.

– FAO som global, multilateral policyaktör, och SLU som ett världsledande lantbruksuniversitet har många gemensamma frågeställningar. Vi har båda viktiga roller i lösningarna på de stora utmaningarna som världen står inför. Som rektor är jag glad och stolt över att samarbetet med FAO formaliseras, säger Maria Knutson Wedel, rektor vid SLU, som undertecknade avtalet tillsammans med FAO:s biträdande generaldirektör Beth Bechdol.

Förstärker samarbetet
Maria Knutson Wedel berättar att samarbetet mellan SLU och FAO har djupa rötter med ett partnerskap som inleddes på 1950-talet för att utbilda veterinärer i Indien. Nu breddas samarbetet till kritiska områden, som hållbart jordbruk, förvaltning av naturresurser och förebyggande av djursjukdomar.

– Vårt samhälle står inför stora globala utmaningar, inklusive klimatförändringar, antibiotikaresistens och ökade behov av livsmedelsberedskap. Genom det här avtalet kan vi fortsätta att utveckla mer kunskap och nya lösningar som bidrar till Agenda 2030.

Under FAO:s besök diskuterades ett antal områden, som djurhälsa, restaurering av skogar och landskap, främjande av innovation inom jordbrukets livsmedelssystem samt agroekologi för omställning av livsmedelssystem.

Senaste nytt

Fördubblade investeringar i alternativa proteiner

Under 2024 ökade investeringarna i alternativa proteiner med mer än 120 procent, enligt en ny analys från Good Food Institute Europe.
IsmaelB_GFI Europe

Klassisk ost har blivit en global succé

Keso har fått ett nytt uppsving på marknaden, drivet av sociala medier och nya konsumtionsmönster.
pexels-shkrabaanthony-4397312

Stor minskning av tillsatt socker i svensk läsk

Sedan 2019 har svenska bryggerier minskat mängden tillsatt socker i läsk med i genomsnitt 36 procent per liter.
Sockeråtagandet_1_A

Heta och fruktiga nyheter från Cloetta

Cloetta lanserar två nyheter i begränsad upplaga samt nya tolkningar av Malacos klassiker.
cloetta

Läs vidare

Fördubblade investeringar i alternativa proteiner

Under 2024 ökade investeringarna i alternativa proteiner med mer än 120 procent, enligt en ny analys från Good Food Institute Europe.
IsmaelB_GFI Europe

Klassisk ost har blivit en global succé

Keso har fått ett nytt uppsving på marknaden, drivet av sociala medier och nya konsumtionsmönster.
pexels-shkrabaanthony-4397312

Stor minskning av tillsatt socker i svensk läsk

Sedan 2019 har svenska bryggerier minskat mängden tillsatt socker i läsk med i genomsnitt 36 procent per liter.
Sockeråtagandet_1_A

Stacky's ägare köper fabrik i Mantorp

Smartare Mat i Sverige säkrar produktionen av sitt varumärke Stacky's, genom att förvärva en fabrik i Mantorp.
matfabriken-startup2