Lantmännen stödjer forskning on fullkorn

PUBLICERAD: 26 augusti 2024
UPPDATERAD: 26 augusti
Fullkorn finns i spannmålsprodukter som havregryn. Foto: Pressbild

Lantmännens Forskningsstiftelse delfinansierar en ny koststudie om fullkorn som genomförs av Chalmers tekniska högskola.

Fullkorn är en del i en studie om precisionsnutrition, där frågan om vi påverkas olika även om vi äter samma mat undersöks. Totalt ingår 4 500 personer i studien där man tittar på individuella svar och effekter efter måltider. Fyra måltider ingår i studien: hög jämfört med låg fetthalt och hög jämfört med låg fullkornshalt.

Studien är en delstudie av den uppföljande undersökning som för närvarande genomförs på 15 000 individer som gick med i SCAPIS-studien för 10 år sedan. Det är en unik studie och kunskapsbank för forskare inom hjärt-, kärl- och lungsjukdomar. I den nya studien undersöks även kosten grundligt.

– Vi är väldigt glada över finansieringen från Lantmännens forskningsstiftelse som gett oss möjligheten att delta i uppföljningen av SCAPIS-studien. De avancerade och noggranna undersökningarna som görs inom studien på hjärt- och lunghälsa är världsunik och ger oss unika möjligheter att undersöka hur metabola svar på intag av olika standardiserade måltider påverkar risken för sjukdom, säger Malin Barman, forskningskoordinator för Chalmers substudie, SCAPIS2-HOME.

Förutom att Lantmännen delfinansierar studien bidrar företaget med fullkornsprodukter till forskningsprojektet.

– Studien kommer att bidra med mycket kunskap och förhoppningsvis bana väg för mer förståelse för hur maten vi äter spelar roll för vår hälsa. Vi har fortfarande mycket att lära om matens hälsoeffekter, och samarbetet med Chalmers är ett sätt att få större insikter, säger Lovisa Martin Marais, Nutrition Manager Lantmännen R&D, på Lantmännen.

Med studien kan man få insikter om eventuella fördelar att exempelvis välja fullkornsprodukter beroende på konsumentens tarmflora eller andra faktorer. Studien pågår under två år, med start 2024.

Senaste nytt

Årets Livsmedelsexportör 2025: ”Vinnarskalle”

Godistillverkaren BUBS belönades med priset Årets Livsmedelsexportör 2025, som delades ut på Livsmedelsföretagens branschträff Matdagen.
_DSC8251-2

Självplock är hetare än någonsin

Självplock och hyperpersonifiering är några av de starkaste mattrenderna just nu, enligt rapporten Greenfood Insights #4.
Skärmavbild 2025-04-23 kl. 09.22.11

DelMat AB har en ny ägare

Färdigmatsföretaget DelMat AB i Hällefors har förvärvats av Sid Roject AB, som ägs av Peter Johansson.
Peter_Johansson_V2A2059

Ny ordförande för Kooperativa Förbundet

Kerstin Wallentin valdes till ny ordförande för KF vid årsstämman 23 april. Hon efterträder Lars Ericsson.
coop (kopia)

Läs vidare

Årets Livsmedelsexportör 2025: ”Vinnarskalle”

Godistillverkaren BUBS belönades med priset Årets Livsmedelsexportör 2025, som delades ut på Livsmedelsföretagens branschträff Matdagen.
_DSC8251-2

Självplock är hetare än någonsin

Självplock och hyperpersonifiering är några av de starkaste mattrenderna just nu, enligt rapporten Greenfood Insights #4.
Skärmavbild 2025-04-23 kl. 09.22.11

DelMat AB har en ny ägare

Färdigmatsföretaget DelMat AB i Hällefors har förvärvats av Sid Roject AB, som ägs av Peter Johansson.
Peter_Johansson_V2A2059

Ny ordförande för Kooperativa Förbundet

Kerstin Wallentin valdes till ny ordförande för KF vid årsstämman 23 april. Hon efterträder Lars Ericsson.
coop (kopia)