
Lantmännens Forskningsstiftelse delfinansierar en ny koststudie om fullkorn som genomförs av Chalmers tekniska högskola.
Fullkorn är en del i en studie om precisionsnutrition, där frågan om vi påverkas olika även om vi äter samma mat undersöks. Totalt ingår 4 500 personer i studien där man tittar på individuella svar och effekter efter måltider. Fyra måltider ingår i studien: hög jämfört med låg fetthalt och hög jämfört med låg fullkornshalt.
Studien är en delstudie av den uppföljande undersökning som för närvarande genomförs på 15 000 individer som gick med i SCAPIS-studien för 10 år sedan. Det är en unik studie och kunskapsbank för forskare inom hjärt-, kärl- och lungsjukdomar. I den nya studien undersöks även kosten grundligt.
– Vi är väldigt glada över finansieringen från Lantmännens forskningsstiftelse som gett oss möjligheten att delta i uppföljningen av SCAPIS-studien. De avancerade och noggranna undersökningarna som görs inom studien på hjärt- och lunghälsa är världsunik och ger oss unika möjligheter att undersöka hur metabola svar på intag av olika standardiserade måltider påverkar risken för sjukdom, säger Malin Barman, forskningskoordinator för Chalmers substudie, SCAPIS2-HOME.
Förutom att Lantmännen delfinansierar studien bidrar företaget med fullkornsprodukter till forskningsprojektet.
– Studien kommer att bidra med mycket kunskap och förhoppningsvis bana väg för mer förståelse för hur maten vi äter spelar roll för vår hälsa. Vi har fortfarande mycket att lära om matens hälsoeffekter, och samarbetet med Chalmers är ett sätt att få större insikter, säger Lovisa Martin Marais, Nutrition Manager Lantmännen R&D, på Lantmännen.
Med studien kan man få insikter om eventuella fördelar att exempelvis välja fullkornsprodukter beroende på konsumentens tarmflora eller andra faktorer. Studien pågår under två år, med start 2024.