Lantmännen stödjer forskning on fullkorn

PUBLICERAD: 26 augusti 2024
UPPDATERAD: 26 augusti
Fullkorn finns i spannmålsprodukter som havregryn. Foto: Pressbild

Lantmännens Forskningsstiftelse delfinansierar en ny koststudie om fullkorn som genomförs av Chalmers tekniska högskola.

Fullkorn är en del i en studie om precisionsnutrition, där frågan om vi påverkas olika även om vi äter samma mat undersöks. Totalt ingår 4 500 personer i studien där man tittar på individuella svar och effekter efter måltider. Fyra måltider ingår i studien: hög jämfört med låg fetthalt och hög jämfört med låg fullkornshalt.

Studien är en delstudie av den uppföljande undersökning som för närvarande genomförs på 15 000 individer som gick med i SCAPIS-studien för 10 år sedan. Det är en unik studie och kunskapsbank för forskare inom hjärt-, kärl- och lungsjukdomar. I den nya studien undersöks även kosten grundligt.

– Vi är väldigt glada över finansieringen från Lantmännens forskningsstiftelse som gett oss möjligheten att delta i uppföljningen av SCAPIS-studien. De avancerade och noggranna undersökningarna som görs inom studien på hjärt- och lunghälsa är världsunik och ger oss unika möjligheter att undersöka hur metabola svar på intag av olika standardiserade måltider påverkar risken för sjukdom, säger Malin Barman, forskningskoordinator för Chalmers substudie, SCAPIS2-HOME.

Förutom att Lantmännen delfinansierar studien bidrar företaget med fullkornsprodukter till forskningsprojektet.

– Studien kommer att bidra med mycket kunskap och förhoppningsvis bana väg för mer förståelse för hur maten vi äter spelar roll för vår hälsa. Vi har fortfarande mycket att lära om matens hälsoeffekter, och samarbetet med Chalmers är ett sätt att få större insikter, säger Lovisa Martin Marais, Nutrition Manager Lantmännen R&D, på Lantmännen.

Med studien kan man få insikter om eventuella fördelar att exempelvis välja fullkornsprodukter beroende på konsumentens tarmflora eller andra faktorer. Studien pågår under två år, med start 2024.

Läs vidare

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Taylors & Jones får ny ägare

Livsmedelsgruppen Evanoff Group har sålt varumärket Taylors & Jones till charkföretaget Bergslags Delikatesser i Lindesberg AB.
MA_PRM

Vinnarna på FFCR Stockholm 2025

På FFCR Stockholm 2025 utsågs de mest banbrytande lösningarna inom livsmedel, hållbarhet och teknik.
screenshot_12

Senaste nytt

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Varumärket granini återlanseras på den svenska marknaden

Eckes-Granini återlanserar graninis juice- och fruktdrycker på den svenska marknaden.
Skärmavbild 2025-01-30 kl. 15.55.05

Iceland Foods återgår till plasttråg för packning av köttfärs

Vakuumpackad köttfärs spar mycket material jämfört med packning på plasttråg, men i England har flera av de stora kedjorna börjat återgå till plasttrågen. Konsumenterna uppskattade inte det vakuumpackade.
Iceland