
Det franska startup-företaget Gourmey har skickat in den första ansökan om att få en produkt av laboratorie-odlat kött godkänd i EU. Produkten är ”foie gras”, det vill säga ank- eller gåslever.
”Foie gras”, ank- eller gåslever, är en klassisk fransk delikatess som är starkt kritiserad av djurskyddsskäl. Nu ansöker Gourmey, ett franskt startup-företag, om godkännande av labbodlad foie gras enligt EU:s Novel Foods Regulation. Det är första gången som en ansökan om labbodlat kött görs i EU.
Ansökningsprocessen beräknas ta cirka två och ett halvt år och ett eventuellt godkännande kan bli aktuellt först i slutet av 2026. I flera EU-länder, som Italien, Frankrike, Österrike, Ungern och Rumänien, finns ett starkt motstånd mot labbodlat kött. Italien har, som första land, förbjudit industrin att producera mat från cellkulturer eller vävnader.
Gourmey har även ansökt om att få produkten godkänd i Singapore, Schweiz, Storbritannien och USA.