Första EU-ansökan om labbodlat kött: Gåslever

PUBLICERAD: 12 augusti 2024
UPPDATERAD: 22 augusti
Franska Gourmey är det första företaget som har ansökt om EU-godkännande av labbodlat kött i form av ”foie gras”. Foto: Pressbild

Det franska startup-företaget Gourmey har skickat in den första ansökan om att få en produkt av laboratorie-odlat kött godkänd i EU. Produkten är ”foie gras”, det vill säga ank- eller gåslever.

”Foie gras”, ank- eller gåslever, är en klassisk fransk delikatess som är starkt kritiserad av djurskyddsskäl. Nu ansöker Gourmey, ett franskt startup-företag, om godkännande av labbodlad foie gras enligt EU:s Novel Foods Regulation. Det är första gången som en ansökan om labbodlat kött görs i EU.

Ansökningsprocessen beräknas ta cirka två och ett halvt år och ett eventuellt godkännande kan bli aktuellt först i slutet av 2026. I flera EU-länder, som Italien, Frankrike, Österrike, Ungern och Rumänien, finns ett starkt motstånd mot labbodlat kött. Italien har, som första land, förbjudit industrin att producera mat från cellkulturer eller vävnader.

Gourmey har även ansökt om att få produkten godkänd i Singapore, Schweiz, Storbritannien och USA.

Läs vidare

Framtidens livsmedelssystem stöttas med 10 miljoner

Lantmännens Forskningsstiftelse stöttar framtidens livsmedelssystem med 10 miljoner kronor.
annelie

Norrmejerier lanserar produkter i hela Sverige

Norrmejerier gör flera av sina produkter tillgängliga i hela Sverige, till en början blir det ett utvalt sortiment av fil, yoghurt och ost.
NM_Rikslansering_2-serie_mockup

Glass – det ultimata unnet om svenskarna får bestämma

Glass toppar listan över svenskarnas favoriter när det kommer till att unna sig.
Blåbärsglass-PM-glassrapport

Foodora och Tele2 börjar med drönarleveranser

Efter en framgångsrik testfas rullar foodora och Tele2 ut drönarleveranser i Värmdö och Gustavsberg.
1V9A7894

Senaste nytt

Framtidens livsmedelssystem stöttas med 10 miljoner

Lantmännens Forskningsstiftelse stöttar framtidens livsmedelssystem med 10 miljoner kronor.
annelie

GB:s glassnyheter: Klassiker med ny twist

GB:s säsongsnyheter innehåller bl a nya varianter av Magnum och Daimstrut samt en återlansering av klassikern Cornetto.
GB_Daim_Strawberry_825ml_v1

Norrmejerier lanserar produkter i hela Sverige

Norrmejerier gör flera av sina produkter tillgängliga i hela Sverige, till en början blir det ett utvalt sortiment av fil, yoghurt och ost.
NM_Rikslansering_2-serie_mockup

Lithells lanserar ätfärdig Kycklingfärs med linser

Lithells ätfärdiga Kycklingfärs med linser består av 50 procent kycklingfärs och 25 procent gröna linser.
Lithells_OOH_T1_04_57322_5050Färsbiffar_m_Rotsaksrattatouille_PrivatSektor