
The Green Dairy har tagit fram en burgare gjord på rester från havredrycksproduktion. Nu serveras vegoburgaren för första gången på musikfestivalen Way Out West den 8-10 augusti.
The Green Dairy, som producerar växtbaserade livsmedel, har byggt en pilotanläggning för torkning av restmassa, vilket gör det möjligt att tillverka mat av restprodukter. I ett första steg har företaget tagit fram en vegoburgare av restprodukten ReOat från havredryck, vilket gör dem till den första cirkulära havredrycksproducenten.
Burgaren kommer inte att produceras för försäljning i butik utan serveras endast på Way out West som ett exempel på hur man nu kan använda restprodukter för att skapa framtidens cirkulära mat.
– Vi är stolta över att vår burgare gjord på ReOat serveras på Way Out West. Den är ett konkret exempel på hur vi kan omvandla restprodukter till god näringsriktig mat, mätta fler människor och samtidigt ha en lägre påverkan på vår planet. Vi har som mål att skapa ett mer cirkulärt livsmedelssystem där ingen del av råvarorna behöver gå till spillo. I vår cirkulära produktionsmodell används alla högkvalitativa ingredienser vilket resulterar i mat med komplett proteinprofil och högt fiberinnehåll. Genom samarbetet med Way out West visar vi allmänheten hur gott framtidens mat kan smaka, säger Catarina Englund, vd på The Green Dairy Innovation.
Fokus på hållbarhet
Way Out West är känd för sitt starka fokus på hållbarhet. Patrick Fredriksson, som är en av grundarna för festivalen, beskriver samarbetet med The Green Dairy som ”ett viktigt steg för att fortsätta vår resa mot en ännu mer hållbar festival och samtidigt ge våra besökare en fantastisk matupplevelse”.
– Vi jobbar gärna med företag i framkant och ser fram emot att se hur innovationer som denna kommer att förändra livsmedelsindustrin.
The Green Dairy har nyligen rekryterat vd:n Johan Girdo, som de senaste tio åren har varit med och byggt upp Oatly.
– Branschen har länge försökt hitta sätt att ta vara på sina rester för att skapa en mer cirkulär livsmedelsproduktion. Restprodukter som går till djurfoder eller bränns som biogas tjänar ett syfte men löser inte problematiken kring ett cirkulärt livsmedelssystem som måste mätta fler människor på sikt, säger Johan Girdo.
– Vår satsning på forskning och innovation har lönat sig och vi är nu redo att skala upp och investera i en fullskalig process. Vi hoppas att vår cirkulära produktionsmodell är en inspiration för branschen i stort och vi samarbetar gärna med andra livsmedelsaktörer för att ta fram framtidens livsmedel. Genom att ta vara på rester i produktionen kan vi mätta fler, minska miljöpåverkan och öka företagens lönsamhet.