En typisk svensk matkorg innehåller tillräckligt av de flesta näringsämnen som kroppen behöver. Mängden av dioxiner och PCB är den lägsta sedan mätningarna startade för 25 år sedan, men halterna behöver minska ytterligare. Det är några av de första resultaten från Livsmedelsverkets nya matkorgsundersökning.
Livsmedelsverket genomför regelbundet så kallade matkorgsundersökningar, Syftet är att undersöka hur mycket näringsämnen och hur mycket skadliga ämnen som vi får i oss från maten. Maten som analyseras köps i vanliga butiker och motsvarar hur mycket vi äter i Sverige av olika livsmedel.
100 kilo mat från 19 olika livsmedelsgrupper har mixats och analyserats. Nu kommer den första av två delrapporter med resultat från 2022.
De visar att maten ofta innehåller tillräckligt av de vitaminer och mineraler som kroppen behöver, men att vissa grupper kan få brist på D-vitamin, folat, selen och järn. Därför rekommenderas till exempel alla över 75 år och alla som bär heltäckande klädsel på sommaren att ta tillskott med D-vitamin.
– Det är glädjande att maten vi köper innehåller de näringsämnen vi behöver. De allra flesta klarar sig näringsmässigt bra på vanlig mat men de flesta skulle må bra av att äta mer fullkorn och mindre socker, säger Helena Bjermo, risk- och nyttovärderare på Livsmedelsverket.
Tillräckligt med protein men för mycket mättat fett och socker
Dagens matkorg innehåller tillräckligt med protein. Även den totala mängden fett och kolhydrater stämmer med de mängder som rekommenderas, men för stor del av fettet är mättat och en för stor del av kolhydraterna består av fritt socker.
Nivåerna av flera oönskade ämnen, som dioxiner och PCB, bly och kvicksilver, har minskat jämfört med tidigare undersökningar. Fet fisk står fortfarande för en stor del av det dioxin och PCB som vi får i oss och för hälsans skull är det önskvärt att den totala mängden fortsätter att minska. Trots åtgärder för att minska mängden kadmium i maten har detta ämne ökat något jämfört med tidigare undersökningar.
– Det är mycket positivt att halterna av de flesta skadliga ämnen i maten som vi analyserat har minskat, men vi behöver fortsätta följa utvecklingen, säger Helena Bjermo.
Livsmedelsverket har tidigare gjort matkorgsundersökningar 1999, 2005, 2010 och 2015.
Rapporten Swedish Maret Basket Study 2022 (på engleska) kan laddas ner här