Hidden in Grains, Ionic Biotech och Saveggy är årets finalister till Impact Maker Award, en tävling för startups inom livsmedelsbranschen som arrangeras av nätverket Livsmedel i Fokus.
Syftet med Impact Maker Award, som arrangeras för fjärde året i rad, är att synliggöra innovativa startups inom livsmedelssystemet. Ambitionen är att fler aktörer inom handeln, industrin och leverantörskedjan ska se samarbetspotentialen med startups och hur det kan vara en kraftfull källa till innovation.
Årets finalister är utvalda bland närmare 40 nominerade företag.
– I år har vi fått in många bra nomineringar vilket vi är väldigt glada över. Majoriteten har dessutom uppfyllt våra kriterier så det har varit ett tufft juryarbete att välja ut tre finalister. Vi gratulerar de tre finalisterna och ser fram emot deras pitchar i finalen, säger Elén Faxö, ledamot i styrelsen för Livsmedel i fokus.
Finalisterna:
Hidden in Grains utvecklar en ny version av fullkornsprodukter för att öka upptaget av mineraler, som järn och zink.
Ironic Biotech har upptäckt en ny generation av växtbaserade proteiner som innehåller järn, som är mycket biotillgängliga och utan biverkningar. Proteinerna framställs genom precisionsjäsning och kan användas som ingredienser i mat eller kosttillskott.
Saveggy producerar en växtbaserad och ätbar coating av raps och havre, som kan användas på frukt och grönsaker .
De tre finalisterna kommer att bedömas under Livsmedelsdagarna den 12 september av en jury som består av medlemmar från industrin och investerare.
Bedömningskriterierna är:
• Unikitet
• Skalbarhet, tillväxt- och lönsamhetspotential
• Innovativ höjd
• Impact/hållbarhetspotential med fokus på miljö och hälsa. Bidra till agenda 2030.
• Mognad för samarbete med etablerade bolag
• Tydlig affärsmodell
• Avsändare tidigt i kapitalanskaffningsresan
Vinnaren mottar 100 000 kronor som ska användas till fortsatt utveckling av sin innovation.