Här är finalisterna till Impact Maker Award 2024

PUBLICERAD: 4 juni 2024
UPPDATERAD: 4 juni
Saveggy, som producerar en växtbaserad och ätbar coating till frukt och grönsaker, är en av årets finalister till Impact Maker Award. Foto: Pressbild

Hidden in Grains, Ionic Biotech och Saveggy är årets finalister till Impact Maker Award, en tävling för startups inom livsmedelsbranschen som arrangeras av nätverket Livsmedel i Fokus.

Syftet med Impact Maker Award, som arrangeras för fjärde året i rad, är att synliggöra innovativa startups inom livsmedelssystemet. Ambitionen är att fler aktörer inom handeln, industrin och leverantörskedjan ska se samarbetspotentialen med startups och hur det kan vara en kraftfull källa till innovation.

Årets finalister är utvalda bland närmare 40 nominerade företag.

– I år har vi fått in många bra nomineringar vilket vi är väldigt glada över. Majoriteten har dessutom uppfyllt våra kriterier så det har varit ett tufft juryarbete att välja ut tre finalister. Vi gratulerar de tre finalisterna och ser fram emot deras pitchar i finalen, säger Elén Faxö, ledamot i styrelsen för Livsmedel i fokus.

Finalisterna:
Hidden in Grains utvecklar en ny version av fullkornsprodukter för att öka upptaget av mineraler, som järn och zink.
Ironic Biotech har upptäckt en ny generation av växtbaserade proteiner som innehåller järn, som är mycket biotillgängliga och utan biverkningar. Proteinerna framställs genom precisionsjäsning och kan användas som ingredienser i mat eller kosttillskott.
Saveggy producerar en växtbaserad och ätbar coating av raps och havre, som kan användas på frukt och grönsaker .

De tre finalisterna kommer att bedömas under Livsmedelsdagarna den 12 september av en jury som består av medlemmar från industrin och investerare.

Bedömningskriterierna är:
• Unikitet
• Skalbarhet, tillväxt- och lönsamhetspotential
• Innovativ höjd
• Impact/hållbarhetspotential med fokus på miljö och hälsa. Bidra till agenda 2030.
• Mognad för samarbete med etablerade bolag
• Tydlig affärsmodell
• Avsändare tidigt i kapitalanskaffningsresan

Vinnaren mottar 100 000 kronor som ska användas till fortsatt utveckling av sin innovation.

Läs vidare

Livsmedelskonsumtionen: Mindre mjölk och mer kyckling

Svenskarnas mjölkkonsumtion har mer än halverats sedan 1980. Samtidigt har konsumtionen av fjäderfäkött mer än fyrdubblats
julrecept 3

Fler svenskar vill äta nyttigt på restaurang

Fler svenskar efterfrågar nyttigare restaurangmat men att få är beredda att betala för merkostnaden. Det visar rapporten FOOD-Barometer.
iStock-875478012

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker

Senaste nytt

Livsmedelskonsumtionen: Mindre mjölk och mer kyckling

Svenskarnas mjölkkonsumtion har mer än halverats sedan 1980. Samtidigt har konsumtionen av fjäderfäkött mer än fyrdubblats
julrecept 3

Fler svenskar vill äta nyttigt på restaurang

Fler svenskar efterfrågar nyttigare restaurangmat men att få är beredda att betala för merkostnaden. Det visar rapporten FOOD-Barometer.
iStock-875478012

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker