40 miljoner kronor för att utveckla svensk måltidsturism

PUBLICERAD: 29 maj 2024
UPPDATERAD: 29 maj
Malena Bathurst är näringsutvecklare på Jordbruksverket. Foto: Anna Hållams

Jordbruksverket utlyser 40 miljoner kronor för samarbetsprojekt som främjar utvecklingen av svensk måltidsturism.

Måltidsturism är inte bara en chans för besökare att njuta av lokala smaker, utan även ett sätt att bevara och främja svensk matkultur samt att bidra till ekonomisk tillväxt och fler arbetstillfällen på landsbygden

– Vi har identifierat ett behov av att stärka utvecklingen av måltidsturismen i Sverige. Många bra insatser görs och har gjorts över hela landet och detta vill vi uppmuntra och stötta. Med den här utlysningen efterlyser vi en aktör som ska utveckla en verktygslåda för måltidsturism samtidigt som konkreta insatser ska genomföras i olika geografiska områden i Sverige. Vi ser att samverkan mellan olika aktörer som stärker identiteten på en plats kopplad till mat ger bra långsiktiga resultat, säger Malena Bathurst, näringsutvecklare på Jordbruksverket.

Utlysningen består av två delar:
1. Nationell modellutveckling och samordning. Detta innebär bland annat att projektet ska ta fram en verktygslåda för aktörer som arbetar med platsutveckling genom måltidsturism.
2. Flera projekt med geografisk spridning över landet som ska testa och utveckla verktygslådan samt öka kunskapen om måltidsturism hos målgrupperna inom sitt område.

Det går inte att kombinera båda delarna i samma ansökan.

Stödet riktar sig till myndigheter, kommuner, regioner, företagare, föreningar samt andra organisationer. Privatpersoner kan inte söka stödet. Ansökan är öppen till och med den 30 september 2024.

Läs vidare

Allerum vill se mer svensk ost i kyldisken

Svensk ost allt ovanligare i butikernas ostdiskar, men Skånemejerier med varumärket Allerum ser stora förutsättningar för ett ökat utbud av svensk ost.
Stefan-Andersson_biten-Kristianstad

Barilla först som hbtqi-certifierat livsmedelsföretag

Pastaproducenten Barilla, med varumärket Wasa knäckebröd, blir det första hbtqi-certifierade företaget inom livsmedelsbranschen.
Skärmavbild 2024-11-06 kl. 13.34.19

Livsmedelsföretagen: "Fackens lönekrav är oansvariga"

"Verklighetsfrämmande och oansvarigt". Livsmedelsföretagen kommenterar facken inom industrins lönekrav på 4,2 procent år 2025.
Avtal 2025_Livsmedelsforetagen_Eckerdal_van Rijswijk_2

SIA Glass ska spara 16 ton plast per år

SIA Glass ersätter plasten runt sina strutar i flerpack med ett lock, vilket ska spara 16 ton plast om året.
Ny förpackning flerpack

Senaste nytt

Peas of Heaven krokar arm med stjärnkock

Peas of Heaven har utvecklat tre nya växtbaserade produkter i samarbete med stjärnkocken Marcus Samuelsson.
burgare copy

Allerum vill se mer svensk ost i kyldisken

Svensk ost allt ovanligare i butikernas ostdiskar, men Skånemejerier med varumärket Allerum ser stora förutsättningar för ett ökat utbud av svensk ost.
Stefan-Andersson_biten-Kristianstad

Barilla först som hbtqi-certifierat livsmedelsföretag

Pastaproducenten Barilla, med varumärket Wasa knäckebröd, blir det första hbtqi-certifierade företaget inom livsmedelsbranschen.
Skärmavbild 2024-11-06 kl. 13.34.19

Livsmedelsföretagen: "Fackens lönekrav är oansvariga"

"Verklighetsfrämmande och oansvarigt". Livsmedelsföretagen kommenterar facken inom industrins lönekrav på 4,2 procent år 2025.
Avtal 2025_Livsmedelsforetagen_Eckerdal_van Rijswijk_2