40 miljoner kronor för att utveckla svensk måltidsturism

PUBLICERAD: 29 maj 2024
UPPDATERAD: 29 maj
Malena Bathurst är näringsutvecklare på Jordbruksverket. Foto: Anna Hållams

Jordbruksverket utlyser 40 miljoner kronor för samarbetsprojekt som främjar utvecklingen av svensk måltidsturism.

Måltidsturism är inte bara en chans för besökare att njuta av lokala smaker, utan även ett sätt att bevara och främja svensk matkultur samt att bidra till ekonomisk tillväxt och fler arbetstillfällen på landsbygden

– Vi har identifierat ett behov av att stärka utvecklingen av måltidsturismen i Sverige. Många bra insatser görs och har gjorts över hela landet och detta vill vi uppmuntra och stötta. Med den här utlysningen efterlyser vi en aktör som ska utveckla en verktygslåda för måltidsturism samtidigt som konkreta insatser ska genomföras i olika geografiska områden i Sverige. Vi ser att samverkan mellan olika aktörer som stärker identiteten på en plats kopplad till mat ger bra långsiktiga resultat, säger Malena Bathurst, näringsutvecklare på Jordbruksverket.

Utlysningen består av två delar:
1. Nationell modellutveckling och samordning. Detta innebär bland annat att projektet ska ta fram en verktygslåda för aktörer som arbetar med platsutveckling genom måltidsturism.
2. Flera projekt med geografisk spridning över landet som ska testa och utveckla verktygslådan samt öka kunskapen om måltidsturism hos målgrupperna inom sitt område.

Det går inte att kombinera båda delarna i samma ansökan.

Stödet riktar sig till myndigheter, kommuner, regioner, företagare, föreningar samt andra organisationer. Privatpersoner kan inte söka stödet. Ansökan är öppen till och med den 30 september 2024.

Senaste nytt

Hon blir Arlas nya jordbrukschef i Sverige

Hanna Bellner blir ny chef för jordbruks- och medlemsfrågor för Arla i Sverige. Hon har arbetat på Arla i mer än 15 år, senast som chef för säljkåren mot dagligvaruhandeln.
6b3ca06b-790a-4660-a3dc-9e245880730a-w_960
Hon blir Arlas nya jordbrukschef i Sverige

Kryddig julsenap från Apotek Hjärtat

Apotek Hjärtats julsenap får i år smak av den nordafrikanska kryddblandningen Ras el hanout.
RAO1069682_01
Kryddig julsenap från Apotek Hjärtat

Julöl 2025: Hantverk, hållbarhet och nya smaker

Inför julen 2025 ser Sveriges Bryggerier en tydlig trend mot hantverk, hållbarhet och smakinnovationer.
Festive beer on a Christmas table.
Julöl 2025: Hantverk, hållbarhet och nya smaker

Nytt och klassiskt julgodis från Fazer

Fazers julsortiment är en blandning av klassiker och nyheter – från krispiga praliner till kex med pepparkakssmak.
fazer (kopia)
Nytt och klassiskt julgodis från Fazer

Läs vidare

Hon blir Arlas nya jordbrukschef i Sverige

Hanna Bellner blir ny chef för jordbruks- och medlemsfrågor för Arla i Sverige. Hon har arbetat på Arla i mer än 15 år, senast som chef för säljkåren mot dagligvaruhandeln.
6b3ca06b-790a-4660-a3dc-9e245880730a-w_960
Hon blir Arlas nya jordbrukschef i Sverige

Julöl 2025: Hantverk, hållbarhet och nya smaker

Inför julen 2025 ser Sveriges Bryggerier en tydlig trend mot hantverk, hållbarhet och smakinnovationer.
Festive beer on a Christmas table.
Julöl 2025: Hantverk, hållbarhet och nya smaker

Mats Liedholm till FoodDrinkEuropes styrelse

Det är nu klart att Mats Liedholm, vd på Fazer Sverige, är med i styrelsen för branschorganisationen FoodDrinkEurope.
liedholm
Mats Liedholm till FoodDrinkEuropes styrelse

Trendbrott för norrländsk mjölkproduktion

Efter flera år av nedgång ser mjölkproduktionen i Norrland nu ut att ha vänt. "Ett trendbrott" konstaterar Norrmejerier.
_MG_
Trendbrott för norrländsk mjölkproduktion