Mondi och Scan Sverige lanserar återvinningsbar förpackning

PUBLICERAD: 15 maj 2024
UPPDATERAD: 15 maj
Mondi’s WalletPack är en PP-baserad, återvinningsbar ”plånboksförpackning” utvecklad för Pärsons skivade pålägg. Foto: Pressbild

Förpackningsföretaget Mondi har i samarbete med Scan Sverige skapat en polypropenbaserad (PP) monomaterialförpackning, som är designad för återvinning. Scan Sverige använder Mondi’s WalletPack för Pärsons skivade skinka, salami och växtbaserade produkter sedan i mars i år.

Mondi’s WalletPack är en PP-baserad lösning som är designad för återvinning och effektivt kan sorteras av plaståtervinningsanläggningen Site Zero i Motala. Den ersätter den tidigare lösningen, som var en icke återvinningsbar multimaterialförpackning som bestod av PET-PE- och PA-PE-laminat.

Den här lösningen har en topp- och bottenfilm samt en enkel avdragningsmekanism för konsumenten. Skapad med en hög syrebarriär för längre hållbarhet i kombination med invändigt tryck erbjuder den också bra tryckbarhet och möjligheter för kommunikation av märkes- och produktinformation.

Einar Ahlstrom, materialspecialist på Näringslivets Producentansvar, NPA, förklarar:

– Flerskiktslaminat, såsom PET/PE och PA/PE, används ofta i olika flexibla plastförpackningar, vilket begränsar potentialen för materialåtervinning. För att förbättra och underlätta en effektivare materialåtervinning finns ett behov av att gå över till att använda monomaterial i plastförpackningar.

– Det är uppmuntrande att notera att Scan Sverige har introducerat en ny förpackningslösning för Pärsons i samarbete med Mondi. Detta alternativ ersätter inte bara traditionella flerskiktslaminat utan visar sig också vara mer gynnsamt för materialåtervinning.

Scan Sverige och Mondi inledde diskussioner om den nyligen introducerade monomaterialförpackningen för två år sedan och har under hela processen samarbetat för att utveckla WalletPack-lösningen för Pärsons.

– Mondi WalletPacks kommer att användas på ett brett utbud av skivade produkter till Pärsons pålägg. Vi visste att Mondi var rätt partner för att uppnå våra mål och är glada över att se den nya lösningen fungera effektivt på våra befintliga maskiner. Vårt mål var att följa ett framtidstänkande när det gäller hållbara förpackningar eftersom vi investerar i att få 100 procent återvinningsbara förpackningar i slutet av 2025 och arbetar hårt för att byta till återvinningsbara monomaterial, säger Eva Tiedman, kategorichef på Scan Sverige.

Källa: Pressmeddelande från Mondi

Läs vidare

Apetit lanserar nyttigare snacks

Apetit utökar sitt sortiment av frysta grönsakssnacks med Buffalo Blomkålsvingar.
Apetit_Buffalo_Cauliflower_Wings

For Real! Foods uppdaterar receptet och får ny delägare

For Real! Foods tar in Food Pharmacy som delägare och uppdaterar receptet på sin vitkålsbaserade pizzabotten.
af7443297a7ec8bb_org

Nespresso lanserar komposterbara kapslar

Efter tre års forskning och utveckling har Nespresso skapat en pappersbaserad, hemkomposterbar kapsel.
P_4585_COFFEE_BAGS_ESPRESSO_COFFEE_V2

Skogaholm Sommarruta på tillfälligt besök

Fazer lanserar Skogaholm Sommarruta i portionsbitar med extra kryddning av fänkål, korianderfrön och anis.
Skogaholmsommarruta

Senaste nytt

Så ska arbetet mot livsmedelsfusk stärkas

Regeringens utredning för att stärka arbetet mot livsmedelsfusk föreslår att en "Fuskenhet" inrättas på Livsmedelsverket .
av4r5856-scaled

Konsumenterna över lag nöjda med svenska matbutiker

Svenska konsumenter är generellt ganska nöjda med sina matbutiker, trots stigande priser.
Woman checking the grocery receipt

Ulrika Palm blir Cloetta Sveriges nya vd

Cloetta Sveriges nya vd Ulrika Palm kommer närmast från rollen som Division Director Nordics för Midsona Sverige AB.
palm

Mindre salt i bröd och charkprodukter

Saltinnehållet i bröd och charkprodukter som köps i butik har minskat betydligt de senaste åren.
Bröd