Ny bok skildrar hur Polarbröd reste sig ur askan

PUBLICERAD: 8 maj 2024
UPPDATERAD: 10 maj
Boken ”625 dagar – när Polarbröd reste sig ur askan” är skriven av författaren Marcus Boden, som är make till Polarbrödskoncernens huvudägare Karin Bodin. Foto: Johan Gunséus

Boken ”625 dagar – när Polarbröd reste sig ur askan” skildrar hur Polarbröd lyckades resa sig ur askan efter branden som ödelade bageriet i Älvsbyn i augusti 2020. Över 100 personer har intervjuats om sina upplevelser, från natten då branden inträffade till invigningen av det nya bageriet.

I augusti 2020 skulle Polarbröd inviga en ny produktionslinje i Älvsbyn – den största investeringen i familjeföretagets historia. Men festen blev aldrig av, eftersom en förödande brand ödelade bageriet natten innan invigningen. Innan branden hade släckts, lovade dock ägarfamiljen att bygga upp bageriet igen och 625 dagar senare invigs det nya bageriet.

Boken ”625 dagar – när Polarbröd reste sig ur askan” är en berättelse om brandkatastrofen och företagets snabba väg tillbaka.

– Jag började skriva samma natt som branden inträffade, medveten om att detta är en historia som kommer att behöva berättas. Jag skrev tre timmar den natten och sedan kunde jag inte låta bli att fortsätta, berättar författaren Marcus Bodin, som är make till Polarbrödskoncernens huvudägare Karin Bodin.

I boken delar ägare, medarbetare och personer med koppling till Polarbröd eller Älvsbyn med sig av sina upplevelser, från natten då branden inträffade, till invigningen av det nya bageriet. Över 100 personer har intervjuats.

– Boken har blivit ett dokument över en mycket dramatisk period för en mindre ort i Norrbottens inland och en skildring av en unik bedrift i svenskt näringsliv, berättar Marcus Bodin.

Boken kommer i begränsad upplaga och finns från och med 10 maj tillgänglig att köpa hos utvalda internetbokhandlare och i Polarbröds egen butik.

Läs vidare

Lantägg och Kung Markatta är årets Eko-septemberföretag

Kung Markatta och Lantägg har engagerat sig extra mycket under årets Eko-september. För sitt engagemang får de utmärkelsen "Årets Eko-septemberföretag".
b009b36a-2700-47b0-9a9f-91d186c057a2

Rapport: Politiska styrmedel krävs för att minska matsvinnet

Det krävs hårdare tag om Norden ska lyckas halvera matsvinnet innan 2030. Det visar en ny rapport.
Livsmedelsverket - Matsvinn brod2_nyhet

Klimatknuffen ska hjälpa Icas kunder att välja mer hållbart

Ica testar AI-tjänsten Klimatknuffen som ska tipsa e-handelskunderna om varor med lägre klimatavtryck.
sofie

EU-kampanj ska öka Irlands export av ekologiskt lammkött

Sverige är en av nyckelmarknaderna för Irlands EU-finansierade exportsatsning på ekologiskt lammkött.
On the organic sheep farm of Ross and Amy Jackson at Gurteen, Co. Tipperary.

Senaste nytt

Lantägg och Kung Markatta är årets Eko-septemberföretag

Kung Markatta och Lantägg har engagerat sig extra mycket under årets Eko-september. För sitt engagemang får de utmärkelsen "Årets Eko-septemberföretag".
b009b36a-2700-47b0-9a9f-91d186c057a2

Rapport: Politiska styrmedel krävs för att minska matsvinnet

Det krävs hårdare tag om Norden ska lyckas halvera matsvinnet innan 2030. Det visar en ny rapport.
Livsmedelsverket - Matsvinn brod2_nyhet

Klimatknuffen ska hjälpa Icas kunder att välja mer hållbart

Ica testar AI-tjänsten Klimatknuffen som ska tipsa e-handelskunderna om varor med lägre klimatavtryck.
sofie

EU-kampanj ska öka Irlands export av ekologiskt lammkött

Sverige är en av nyckelmarknaderna för Irlands EU-finansierade exportsatsning på ekologiskt lammkött.
On the organic sheep farm of Ross and Amy Jackson at Gurteen, Co. Tipperary.