Nytt projekt: Restströmmar i industrin kan bli ny mat

PUBLICERAD: 23 april 2024
UPPDATERAD: 26 april
Polar Ventures, Gullspång Re:Food samt Axel Johnson-gruppens Novax och Foodbridge inleder ett samarbete för att kartlägga hur restströmmar i livsmedelsindustrin kan tas till vara. Foto: Pressbild

Nu startar ett projekt som ska kartlägga hur restströmmar i livsmedelsindustrin kan tas till vara som mat, i stället för att bli djurfoder eller biobränsle. Projektet pågår fram till sommaren och målet är att identifiera skarpa affärsmöjligheter.

Polarbrödsgruppens investeringsbolag Polar Ventures, Gullspång Re:Food samt Axel Johnson-gruppens Novax och Foodbridge inleder ett samarbete för att utforska affärsmöjligheter i att ta vara på restströmmar i livsmedelsindustrin.

I Sverige är det vanligt att restströmmar används till djurfoder eller biobränsle, men det vore mer effektivt att göra ny mat av dem i stället, menar Philip Nobel, som leder projektet. Han har lång erfarenhet inom konsumentprodukter och innovation och är lokaliserad i Boston för att lära sig av USA, som har kommit långt när det gäller att tillvarata restströmmar i livsmedelsindustrin.

– Att inte ny mat görs har ofta att göra med att det inte är lönsamt. Eftersom restströmmarna idag inte säljs vidare så har vi dålig koll på vad som finns i Sverige, säger Philip Nobel.

Under våren kommer projektet att kartlägga svenska restströmmar och inventera teknologier globalt för att ta vara på dessa. Livsmedelsproduktion står för 20-30 procent av de globala utsläppen av växthusgaser och har även en stor påverkan på exempelvis vattenanvändning och biologisk mångfald.

– Det är viktigt att vi tar vara på allt och ställer om matsystemet från det linjära till det cirkulära. Vi har insett hur stor utmaningen är med restströmmar, en utmaning som hela industrin delar. Därför känns det bra att kroka arm med Novax, Re:food och Philip Nobel i detta, säger Karin Bodin, Polarbrödsgruppens koncern-vd.

Målet med kartläggningen, som pågår fram till sommaren, är att identifiera en eller flera skarpa affärsmöjligheter.

– Investeringar för att motverka matsvinn är mycket intressanta men området är fortfarande i sin linda och behöver kartläggas för att se var utvecklingspotentialen finns, säger Pär Warnström, sektoransvarig för Framtidens Mat på Novax, som investerar i små och medelstora tillväxtbolag.

Gullspång Re:food är en finansiell partner till nya bolag som driver hållbarhetsskiften i det globala matsystemet inom fyra teman: hållbara proteiner och fetter, hållbara leveranskedjor, hälsosamma dieter och hållbart jordbruk.

– Re:foods team i Europa och USA träffar veckovis bolag med ny teknologi för att konvertera matavfall till mat; därför vet jag att detta projekt har goda förutsättningar att hitta ekonomiskt genomförbara sätt att skapa mer nordisk mat av det vi redan har, säger Gustaf Brandberg, grundare av Gullspång Re:food.

Läs vidare

Ökat fokus på Nyckelhålsmärkta produkter

Livsmedelsverket och livsmedelsbranschen gör en gemensam satsning på att lyfta fram Nyckelhålsmärkningen under januari.
Skärmavbild 2025-01-17 kl. 11.03.18

Kampanj ska öka konsumtionen av svenska ägg

Svenska Ägg inleder en flerårig marknadssatsning. Visionen är att alla som bor i Sverige ska äta minst ett ägg om dagen – och det ska vara svenskt.
Marie L Hogstadius

De kan vinna årets Sjömatspris

Skillingefisk-Impex, Guldhaven Pelagiska och Musselfabriken är finalister till Sjömatspriset 2025 som delas ut under Nordic Seafood Summit.
Nominerade_sjomatspriset

Coop ansluter till Lantmännens odlingsprogram

Coop ansluter Coop Havregryn till Klimat & Natur – Lantmännens odlingsprogram för Framtidens Jordbruk.
coop

Senaste nytt

Ökat fokus på Nyckelhålsmärkta produkter

Livsmedelsverket och livsmedelsbranschen gör en gemensam satsning på att lyfta fram Nyckelhålsmärkningen under januari.
Skärmavbild 2025-01-17 kl. 11.03.18

Ny kärlekskollektion från Lakrids By Bülow

Det danska gourmetlakritsföretaget Lakrids By Bülow lanserar LOVE-kollektion med fyra av sina mest populära smaker.
eyJwYXRoIjoibGFrcmlkcy1ieS1idWVsb3dcL2ZpbGVcL21NVkJUZFJpZzFycjFLYVpmMlNULmpwZyJ9_lakrids-by-buelow_jONL2iErCw546WiEQssXZFoNENODYn7EO2fkPewE8Fc

Kampanj ska öka konsumtionen av svenska ägg

Svenska Ägg inleder en flerårig marknadssatsning. Visionen är att alla som bor i Sverige ska äta minst ett ägg om dagen – och det ska vara svenskt.
Marie L Hogstadius

De kan vinna årets Sjömatspris

Skillingefisk-Impex, Guldhaven Pelagiska och Musselfabriken är finalister till Sjömatspriset 2025 som delas ut under Nordic Seafood Summit.
Nominerade_sjomatspriset