Carlsberg Sverige bygger jästanläggning för 28 miljoner

PUBLICERAD: 14 mars 2024
UPPDATERAD: 14 mars
Carlsberg Sveriges nya anläggning för jästodling kommer att stå på bryggeriet i Falkenberg. Foto: Pressbild

Carlsberg Sverige bygger ut i Falkenberg för att ge plats åt bryggeriets nya tillskott: En toppmodern anläggning för jästodling. Investeringen kostar 28 miljoner kronor och planeras att stå klar under slutet av 2024.

Carlsberg Sverige har beslutat att investera i en ny, toppmodern anläggning, där bryggeriets egenodlade jäst ska få bättre förutsättningar att växa genom en optimal syresättning.

– Under rätt förhållanden kan några gram jästceller växa till flera hundra ton jäst på bara en vecka och vi är därför glada att ha investerat i toppmodern teknologi för att odla jästbiomassa på bästa sätt. Med hjälp av en ny automatiserad process som körs på optimala steg med bättre rörelse och syresättning kommer jästen att trivas och kunna skapa magiska smaker i varje öl, säger Sergey Koshelev, ansvarig för bryggning och process på Carlsberg Sverige.

Den nya anläggningen installeras under våren och planeras att vara satt i drift till årsskiftet 2025. Den nya utbyggnaden är ett rum på 180 kvadratmeter som är 10 meter högt och kommer att stå på Carlsberg Sveriges bryggeri i Falkenberg. Investeringen planeras att kosta 28 miljoner kronor och är en av många satsningar som görs för att stärka bryggeriet.

– Jag är stolt över att vi i Carlsberg fortsätter att satsa på bryggeriet i Falkenberg och värnar stadens stolta bryggararv. Vi växer trots tuffa tider och gör löpande investeringar för att skapa ännu bättre produkter med ännu lägre påverkan på vår omvärld. Vår nya anläggning för jästodling är en del i detta och jag ser fram emot att fortsätta utveckla våra processer, säger Jonas Kudermann, produktions- och logistikchef på Carlsberg Sverige.

Läs vidare

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker

Han är Smaksäkrast i livsmedelsbranschen

Sebastian Johansson, sensorikansvarig på Dagab, tog hem vinsten när den nya sensoriktävlingen Smaksäkrast avgjordes för första gången.
sebastian-_smaksakrast

Folkhälsa och svenska råvaror i fokus på årets Nobelmeny

2024 års Nobelmeny står med fötterna djupt i den svenska myllan. Kocken Jessie Sommarström överraskar med en lyxig fullkornsgröt av kornbulgur.
Mynewsdesk Jessie Sommarström

Senaste nytt

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker

Han är Smaksäkrast i livsmedelsbranschen

Sebastian Johansson, sensorikansvarig på Dagab, tog hem vinsten när den nya sensoriktävlingen Smaksäkrast avgjordes för första gången.
sebastian-_smaksakrast

Folkhälsa och svenska råvaror i fokus på årets Nobelmeny

2024 års Nobelmeny står med fötterna djupt i den svenska myllan. Kocken Jessie Sommarström överraskar med en lyxig fullkornsgröt av kornbulgur.
Mynewsdesk Jessie Sommarström