Lantmännen vill öka kunskapen om havre

PUBLICERAD: 8 mars 2024
UPPDATERAD: 8 mars
Forskningsprojekten inriktas på havregenetik och förädlingsverktyg för att stödja utvecklingen av havresorter som är anpassade till norra Europa. Foto: Pressbild

Lantmännen deltar i två forskningsprojekt om klimatanpassade spannmål som tillsammans har beviljats 2,5 miljoner euro i EU-bidrag. Projekten fokuserar i synnerhet på att öka kunskapen kring havre.

Lantmännen deltar i två projekt som strävar efter att anpassa spannmål för nordeuropeiskt klimat: OatFrontiers, som finansieras av EU-NPR:s interregprogram och RobOat, finansierat av Nordic Public-Private Partnership.

Forskningen kommer att inriktas på havregenetik och förädlingsverktyg för att stödja utvecklingen av havresorter som är anpassade till Norden och andra regioner i norra Europa.

– Detta är ytterligare ett sätt för oss att förstärka vår havreförädling. Lantmännen har under lång tid bedrivit mycket framgångsrik växtförädling i havre och ligger i framkant när det gäller användning av nya tekniker, säger Alf Ceplitis, gruppchef för växtförädling på Lantmännen.

– Det gäller att hela tiden driva utvecklingen framåt så att vi kan fortsätta att leverera de bästa sorterna till lantbruk och industri. Dessa två projekt är mycket viktiga pusselbitar i den strategin och vi ser fram emot att arbeta tillsammans med våra nordiska partners för att öka kunskapen om nordisk havre.

Förutom Lantmännen medverkar följande aktörer: Naturresursinstitutet, Boreal Plant Breeding Ltd., Graminor, Landbúnaðarháskóli Íslands, Lunds universitet samt NMBU – Norges miljö- och biovetenskapliga universitet.

Ytterligare partners är NIBIO, Norwegian Institute of Bioeconomy Research, Teagasc & University College Dublin, Agrologica, NordGen, Nordic Seed A/S, Oatly samt SLU, Sveriges lantbruksuniversitet.

Senaste nytt

Stor minskning av tillsatt socker i svensk läsk

Sedan 2019 har svenska bryggerier minskat mängden tillsatt socker i läsk med i genomsnitt 36 procent per liter.
Sockeråtagandet_1_A

Heta och fruktiga nyheter från Cloetta

Cloetta lanserar två nyheter i begränsad upplaga samt nya tolkningar av Malacos klassiker.
cloetta

Smartare Mat i Sverige köper fabrik i Mantorp

Smartare Mat i Sverige säkrar produktionen av sitt varumärke Stacky's, genom att förvärva en fabrik i Mantorp.
matfabriken-startup2

Reumatikerförbundet lanserar Easy to Use-märkning

Reumatikerförbundet lanserar en produktmärkning för förpackningar och produkter, som testats och certifierats som Easy to use.
Easy to use pressx

Läs vidare

Stor minskning av tillsatt socker i svensk läsk

Sedan 2019 har svenska bryggerier minskat mängden tillsatt socker i läsk med i genomsnitt 36 procent per liter.
Sockeråtagandet_1_A

Smartare Mat i Sverige köper fabrik i Mantorp

Smartare Mat i Sverige säkrar produktionen av sitt varumärke Stacky's, genom att förvärva en fabrik i Mantorp.
matfabriken-startup2

Regenerativt brödprojekt: Kan en smörgås göra skillnad?

I ett nytt innovationsprojekt undersöks hur bröd kan bakas med grödor som främjar jordhälsa och biologisk mångfald – och dessutom smakar bättre.
DSC_0041

Fruktstund ökade elevers koncentration

Barn som fick frukt i skolan blev mer koncentrerade och engagerade – det visar Icas fruktexperiment.
icafrukt