Stora lantbruk satsar på hampaodling

PUBLICERAD: 5 mars 2024
UPPDATERAD: 5 mars
Från vänster Clas Dahlen, Hemp Innovations AB och Jacob von Corswant, Skäggs Gård, i ett gotländskt hampafält. Foto: Magnus Reed

Tre av Gotlands ledande lantbrukare ingår avtal med Hemp Innovations Europe AB om att använda bolagets plattform för odling – HempLand. Det är resultatet av en strategisk satsning att starta odling av industriell hampa i större skala.

Odling av industriell hampa har tagit rejäl fart runt om i världen. Marknaden har vuxit kraftigt internationellt och beräknas enligt Forbes uppgå till motsvarande 188 miljarder kronor 2027. Det motsvarar en årlig genomsnittlig tillväxttakt på 21,6 procent under åren 2022-2027.

– Jag är övertygad om att Sverige kommer att följa efter den internationella trenden med en snabb tillväxt för industriell hampa inom flera områden. Hampan har många användningsområden och är förhållandevis billig att odla. Att den växer snabbt och konkurrerar ut ogräs, och därmed tar bort behovet av bekämpningsmedel, gör den mycket lönsam för bönder. Sammantaget talar det för en gynnsam tillväxt för industriell hampa, säger Clas Dahlen, vd och grundare av Hemp Innovations AB.

– Vi ser ett stort intresse för industriell hampa. Därför blir det extra viktigt när tre av Gotlands större jordbruk gör en strategisk satsning och odlar hampa med oss

Hemp Innovations är ett svenskt innovationsbolag, som inriktar sig på att på att förse svensk industri med bioprodukter och insatsvara för den cirkulära omställningen. Bolaget satsar nu på att Sverige åter ska få betydande kommersiell odling av industriell hampa, som endast behöver 120 dagar på sig för att bli en fullvuxen planta redo att skördas.

Genom plattformen HempLand kan lantbrukare erbjuda sina åkermarker till arrende eller odla själva på kontrakt. Hemp Innovations erbjuder lantbrukarna erforderliga frön, hjälper till med kultiveringstekniker och köper skörden.

Flera lantbrukare på fastlandet har även anslutit sig till verksamheten och bolaget räknar med att odla upp emot 60 hektar i östra Sverige under 2024.

Den snabbväxande hampaväxten lämpar sig för flertalet tillämpningar, som byggmaterial, biobränsle, proteinrik mat och som substitut för plast samt olika former av kompositmaterial. Växten absorberar även stora mängder koldioxid.

– Vi ser att hampan har en mycket stor potential efter att utvärderat grödan i fjol. Extra roligt är att det är en vårgröda på Gotland, som passar bra på våra myrmarker. Att det är ekonomi i grödan och att den har sådan potential för miljön och klimatet gör den även mycket intressant att odla. Fröna är dessutom mycket nyttiga att äta. Att inte behöva använda bekämpningsmedel är ett stort plus, säger Jacob von Corswant, ägare av Skäggs Gård, en av Gotlands större jordbruksfastigheter.

Enligt Andreas Nypelius, ordförande för LRF Gotland, kan en etablering av hampaodling bidra till den regionala utvecklingen på Gotland och i Sverige

– Jag är glad över att flera av Gotlands lantbrukare börjar med odling av hampa. Det är en gröda med potential att bidra till ökad lönsamhet till lantbruket och bidra med lösningar på andra utmaningar för lantbrukare, samtidigt som vi bidrar till en bättre miljö, säger Andreas Nypelius.

Läs vidare

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Taylors & Jones får ny ägare

Livsmedelsgruppen Evanoff Group har sålt varumärket Taylors & Jones till charkföretaget Bergslags Delikatesser i Lindesberg AB.
MA_PRM

Vinnarna på FFCR Stockholm 2025

På FFCR Stockholm 2025 utsågs de mest banbrytande lösningarna inom livsmedel, hållbarhet och teknik.
screenshot_12

Senaste nytt

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Varumärket granini återlanseras på den svenska marknaden

Eckes-Granini återlanserar graninis juice- och fruktdrycker på den svenska marknaden.
Skärmavbild 2025-01-30 kl. 15.55.05

Iceland Foods återgår till plasttråg för packning av köttfärs

Vakuumpackad köttfärs spar mycket material jämfört med packning på plasttråg, men i England har flera av de stora kedjorna börjat återgå till plasttrågen. Konsumenterna uppskattade inte det vakuumpackade.
Iceland