Skånemejerier certifierar sina transporter i Fair Transport

PUBLICERAD: 16 februari 2024
UPPDATERAD: 16 februari
Foto: Pressbild

Certifieringen i Fair Transport är en del i företagets hållbarhetsarbete och vision om att bli Sveriges mest hållbara mejeri.

Fair Transport är transportbranschens hållbarhetscertifiering av godstransporter på väg och en viktig del i branschens mål mot helt fossilfria godstransporter. Certifieringen har tydliga, uppföljningsbara krav som kontrolleras i flera led och av tredje part.

– Genom certifieringen i Fair Transport kan vi synliggöra vårt systematiska hållbarhetsarbete med våra transporter. Certifieringen ger oss ett kvitto på att vi arbetar på rätt sätt kring minskad miljöpåverkan, ökad trafiksäkerhet och socialt ansvarstagande, vilket är viktigt för oss, säger Peter Liljedahl, transportchef på Skånemejerier.

– Sedan vi gick över till att driva en del av vår varudistribution i egen regi är vi både utförare och beställare av transporter. För oss är det viktigt att vi ställer samma krav på oss själva som vi ställer på våra transportörer.

Skånemejeriers mål är att uppnå en fossilfri mejeriverksamhet i den egna produktionen till 2025.

Maria Werpers Dahl, verksamhetsledare på Fair Transport, säger att Skånemejeriers hållbarhetsarbete med hela transportkedjan är ett föredöme i branschen:

– Under 2023 var 100 procent av Skånemejeriers inrikes transporter i deras åkeri fossilfria och de uppnår redan den högsta mervärdesnivån i Fair Transport. Mervärdesnivåerna bidrar till företagens fortsatta utveckling och ställer högre krav på reduktion, miljöklasser på fordon och alkolås.

Läs vidare

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Taylors & Jones får ny ägare

Livsmedelsgruppen Evanoff Group har sålt varumärket Taylors & Jones till charkföretaget Bergslags Delikatesser i Lindesberg AB.
MA_PRM

Vinnarna på FFCR Stockholm 2025

På FFCR Stockholm 2025 utsågs de mest banbrytande lösningarna inom livsmedel, hållbarhet och teknik.
screenshot_12

Senaste nytt

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Varumärket granini återlanseras på den svenska marknaden

Eckes-Granini återlanserar graninis juice- och fruktdrycker på den svenska marknaden.
Skärmavbild 2025-01-30 kl. 15.55.05

Iceland Foods återgår till plasttråg för packning av köttfärs

Vakuumpackad köttfärs spar mycket material jämfört med packning på plasttråg, men i England har flera av de stora kedjorna börjat återgå till plasttrågen. Konsumenterna uppskattade inte det vakuumpackade.
Iceland