Pressbyråns living lab PBX och dryckesföretaget ICHA lanserar en ny kombucha gjord på kaffesump: ICHA Kombucha Chai Coffee Grounds.
I stället för att slänga kaffesump som har blivit över i PBX-butiken har den använts till att brygga den nya drycken ICHA Kombucha Chai Coffee Grounds. Drycken har en kryddig smak av Chai.
– Den nya återbryggda kombuchan är ytterligare ett sätt för oss att testa oss fram för att skapa cirkulära flöden. Tillverkningsprocessen är ett bra exempel på den outnyttjade potential som finns i att omvandla sidoströmmar från vardagliga produkter, i vårt fall kaffet som är en av våra storsäljare, säger Linnéa Borgström, hållbarhetsdirektör på Reitan Convenience Sverige som är franchiseägare till Pressbyrån och PBX.
Chai Coffee Grounds är bryggd på kaffesump och smaksatt med färska kryddor från Pepperquest.
– Att vi tillsammans med PBX och Sweden Foodtech har tagit fram en kombucha på en restprodukt har varit nytt och spännande samtidigt som det har varit en utmaning. För oss är det viktigt att inte kompromissa med smak, hälsa eller upplevelse när vi sätter nya smaker från grunden, vilket vi även säkerställt för den här produkten, säger Ash Talukder, vd på ICHA.
Kombuchan finns tillgänglig på PBX-butiken i Albano i Stockholm från och med 15 februari till ett pris av 49 kronor.