Naturbeteskött är ett livsmedel som ökar den biologiska mångfalden, men marknaden för certifierat naturbeteskött behöver utvecklas, skriver WWF i ett pressmeddelande.
Marknaden för naturbeteskött behöver utvecklas och tillgången öka, enligt WWF. Idag finns mindre än 5 procent av naturbetesmarkerna kvar jämfört med vid mitten av 1800-talet, och många blommande växter, dagfjärilar och vilda pollinatörer minskar kraftigt. Över 1300 arter, som är beroende av naturbetesmarkernas livsmiljöer, är rödlistade.
För att lyfta naturbetesköttets mervärden och betydelse för den biologiska mångfalden arrangerade WWF ett kunskapsseminarium och ett rundabordssamtal med representanter från livsmedelsbranschen den 7 februari.
– Vi befinner oss i en naturkris. Nu måste företag i hela livsmedelskedjan vara med och vända trenden för biologisk mångfald i det svenska jordbrukslandskapet. Genom att stärka sitt arbete för svenskt naturbeteskött kan de göra stor skillnad. Och det fina är att det redan finns ett marknadsverktyg på plats i form av certifieringen Svenskt Sigill Naturbeteskött, säger Gustaf Lind, generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF.
Naturbetesmarker är ofta steniga, har mycket träd och buskar eller är för fuktiga eller torra för att lämpa sig för odling. Naturbetesbaserad djurhållning konkurrerar därför inte om mark för odling av spannmål, bönor eller grönsaker för humankonsumtion.
– Att erbjuda kött från naturbetesmarker är en av de mest natur- och djurvänliga sätten att producera kött på, men djuren växer lite långsammare och det är högre kostnader för tillsyn och stängsel. Lantbrukarna behöver därför få en merbetalning för ett kött i världsklass vad gäller biologisk mångfald och djurvälfärd, säger Jenny Jewert, jordbruksexpert på WWF.
Coop lanserade certifierat naturbeteskött 2019 och är fortfarande den enda av de stora livsmedelskedjorna som säljer det.
Seminariet och rundabordssamtalet om naturbeteskött arrangerades inom ramen för det EU-finansierade projektet #Eat4Change.
Svenskt Sigill Naturbeteskött visar att köttet kommer från djur som betat svenska naturbetesmarker under minst halva betessäsongen. Svenskt Sigill är en tredjepartscertifiering, vilket betyder att köttet kontrolleras av en oberoende Läs mer om naturbeteskött och certifieringen här