Guld till Sverige i Culinary Olympics

PUBLICERAD: 8 februari 2024
UPPDATERAD: 16 februari
Juniorkocklandslaget tog guld i Culinary Olympics i Stuttgart. Foto: Pressbild

Den 7 februari hölls den slutgiltiga prisceremonin i Culinary Olympics i Stuttgart. Efter att ha levererat på guldnivå i både Varmköket och Chef’s Table stod det klart att Juniorkocklandslaget tog hem guldet.

För svenska Juniorkocklandslaget drog tävlingen igång lördagen den 3 februari då de tävlade i grenen Chef’s Table. Tidigt dagen därpå fick laget veta att de levererat på guldnivå, något som ökar chanserna betydligt för att kunna nå en topplacering i tävlingen totalt. Den 5 februari klev laget in i köket igen för att ta sig an grenen Varmköket, även denna dag levererade laget på topp. Den 7 februari var det dags för prisceremonin där de slutgiltiga resultaten presenterades – Juniorkocklandslaget tog hem guldet.

– Jag hade en bra magkänsla direkt när vi klev in i köket, även om vi såklart upplevde lite tävlingsnerver och ville leverera så kunde vi verkligen ha kul ihop. Vi har blivit otroligt sammansvetsade under åren vi har tränat och tävlat tillsammans, och det är en ära att vara lagkapten för det här gänget. Det känns fantastiskt att Juniorkocklandslaget säkrar ännu ett OS-guld, berättar Melvin Glimstål, lagkapten för Juniorkocklandslaget.

För Kocklandslaget blev det ingen medalj denna gång. Båda lagen tävlade i grenarna Varmköket och Chef’s Table. Under Varmköket serveras en trerättersmeny där juryn slumpmässigt väljer ut fem tallrikar av varje rätt att bedöma. Till Chef’s Table skulle båda lagen tillaga och servera en avsmakningsmeny för 12 personer. Lagen har bedömts enligt ett flertal kriterier, däribland mise en place, renlighet, matsvinn, teamwork, service, presentation och smak.

Placeringar Juniorkocklandslagen:
1. Sverige
2. Norge
3. Danmark

Placeringar Kocklandslagen:
1. Finland
2. Schweiz
3. Island

Läs vidare

De tävlar om finalplatserna i Änglamarkspriset 2024

KF och Coop presenterar de fem nominerade som tävlar om tre finalpriser i Änglamarkspriset 2024.
mattias bergqvist

KLS investerar 152 miljoner i Dalsjöfors

KLS bygger ut sin anläggning i Dalsjöfors för 152 miljoner, vilket ska öka kapaciteten med 30 procent.
default

Hon blir Polarbröds nya innovations- och utvecklingschef

Laura Pulkkinen tillträder som innovations- och utvecklingschef på Polarbröd under oktober.
2789859698-Laura-Pulkkinen

Valios mjölk ska bli koldioxidneutral inom fem år

Valio startar ett pilotprojekt för att producera helt koldioxidneutral mjölk inom fem år.
vaio1

Senaste nytt

De tävlar om finalplatserna i Änglamarkspriset 2024

KF och Coop presenterar de fem nominerade som tävlar om tre finalpriser i Änglamarkspriset 2024.
mattias bergqvist

KLS investerar 152 miljoner i Dalsjöfors

KLS bygger ut sin anläggning i Dalsjöfors för 152 miljoner, vilket ska öka kapaciteten med 30 procent.
default

Hon blir Polarbröds nya innovations- och utvecklingschef

Laura Pulkkinen tillträder som innovations- och utvecklingschef på Polarbröd under oktober.
2789859698-Laura-Pulkkinen

Valios mjölk ska bli koldioxidneutral inom fem år

Valio startar ett pilotprojekt för att producera helt koldioxidneutral mjölk inom fem år.
vaio1