Guld till Sverige i Culinary Olympics

PUBLICERAD: 8 februari 2024
UPPDATERAD: 16 februari
Juniorkocklandslaget tog guld i Culinary Olympics i Stuttgart. Foto: Pressbild

Den 7 februari hölls den slutgiltiga prisceremonin i Culinary Olympics i Stuttgart. Efter att ha levererat på guldnivå i både Varmköket och Chef’s Table stod det klart att Juniorkocklandslaget tog hem guldet.

För svenska Juniorkocklandslaget drog tävlingen igång lördagen den 3 februari då de tävlade i grenen Chef’s Table. Tidigt dagen därpå fick laget veta att de levererat på guldnivå, något som ökar chanserna betydligt för att kunna nå en topplacering i tävlingen totalt. Den 5 februari klev laget in i köket igen för att ta sig an grenen Varmköket, även denna dag levererade laget på topp. Den 7 februari var det dags för prisceremonin där de slutgiltiga resultaten presenterades – Juniorkocklandslaget tog hem guldet.

– Jag hade en bra magkänsla direkt när vi klev in i köket, även om vi såklart upplevde lite tävlingsnerver och ville leverera så kunde vi verkligen ha kul ihop. Vi har blivit otroligt sammansvetsade under åren vi har tränat och tävlat tillsammans, och det är en ära att vara lagkapten för det här gänget. Det känns fantastiskt att Juniorkocklandslaget säkrar ännu ett OS-guld, berättar Melvin Glimstål, lagkapten för Juniorkocklandslaget.

För Kocklandslaget blev det ingen medalj denna gång. Båda lagen tävlade i grenarna Varmköket och Chef’s Table. Under Varmköket serveras en trerättersmeny där juryn slumpmässigt väljer ut fem tallrikar av varje rätt att bedöma. Till Chef’s Table skulle båda lagen tillaga och servera en avsmakningsmeny för 12 personer. Lagen har bedömts enligt ett flertal kriterier, däribland mise en place, renlighet, matsvinn, teamwork, service, presentation och smak.

Placeringar Juniorkocklandslagen:
1. Sverige
2. Norge
3. Danmark

Placeringar Kocklandslagen:
1. Finland
2. Schweiz
3. Island

Läs vidare

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado

Framtidsgården Viken ska bana väg för framtidens jordbruk

Lantmännen ska tillsammans med Arla utveckla framtidens mjölkproduktion på Framtidsgården Viken.
kor

Senaste nytt

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
image

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado