Guld till Sverige i Culinary Olympics

PUBLICERAD: 8 februari 2024
UPPDATERAD: 16 februari
Juniorkocklandslaget tog guld i Culinary Olympics i Stuttgart. Foto: Pressbild

Den 7 februari hölls den slutgiltiga prisceremonin i Culinary Olympics i Stuttgart. Efter att ha levererat på guldnivå i både Varmköket och Chef’s Table stod det klart att Juniorkocklandslaget tog hem guldet.

För svenska Juniorkocklandslaget drog tävlingen igång lördagen den 3 februari då de tävlade i grenen Chef’s Table. Tidigt dagen därpå fick laget veta att de levererat på guldnivå, något som ökar chanserna betydligt för att kunna nå en topplacering i tävlingen totalt. Den 5 februari klev laget in i köket igen för att ta sig an grenen Varmköket, även denna dag levererade laget på topp. Den 7 februari var det dags för prisceremonin där de slutgiltiga resultaten presenterades – Juniorkocklandslaget tog hem guldet.

– Jag hade en bra magkänsla direkt när vi klev in i köket, även om vi såklart upplevde lite tävlingsnerver och ville leverera så kunde vi verkligen ha kul ihop. Vi har blivit otroligt sammansvetsade under åren vi har tränat och tävlat tillsammans, och det är en ära att vara lagkapten för det här gänget. Det känns fantastiskt att Juniorkocklandslaget säkrar ännu ett OS-guld, berättar Melvin Glimstål, lagkapten för Juniorkocklandslaget.

För Kocklandslaget blev det ingen medalj denna gång. Båda lagen tävlade i grenarna Varmköket och Chef’s Table. Under Varmköket serveras en trerättersmeny där juryn slumpmässigt väljer ut fem tallrikar av varje rätt att bedöma. Till Chef’s Table skulle båda lagen tillaga och servera en avsmakningsmeny för 12 personer. Lagen har bedömts enligt ett flertal kriterier, däribland mise en place, renlighet, matsvinn, teamwork, service, presentation och smak.

Placeringar Juniorkocklandslagen:
1. Sverige
2. Norge
3. Danmark

Placeringar Kocklandslagen:
1. Finland
2. Schweiz
3. Island

Senaste nytt

Easy to Use - Reumatikerförbundet lanserar märkning för lättöppnade produkter

Förpackningarnas öppningsbarhet, men även hanterbarhet, är frågor som stötts och blötts under alla år, egentligen ända sedan konsumentförpackningar såg dagen ljus i mitten på 1900-talet. Svåröppnat har alltid varit ett gångbart ord och så är det i många fall fortfarande. Nu lanserar Reumatikerförbundet en produktmärkning för förpackningar och produkter som testats och certifierats som Easy to use.
Easy to use pressx

Regenerativt brödprojekt: Kan en smörgås göra skillnad?

I ett nytt innovationsprojekt undersöks hur bröd kan bakas med grödor som främjar jordhälsa och biologisk mångfald – och dessutom smakar bättre.
DSC_0041

Ära – en ny osttyp från Skånemejerier och Allerum

Ära presenteras som en helt ny typ av hårdost med hög smakintensitet och toner av knäckig kola och umami.
Allerum_Ära-SE_prm

Ny trågförseglare för stora volymer från Ishida bygger på smart intelligens

Ishida Europe har introducerat en ny trågförslutare för livsmedelsindustrin, QX-800 som ger ökad kapacitet och hanterar prestanda- och effektivitetsutmaningar för trågförslutningsapplikationer. Den bygger på smart intelligens och har en kompakt design.
QX 800 close up shot of gripper arms with pots of fruitx

Läs vidare

Regenerativt brödprojekt: Kan en smörgås göra skillnad?

I ett nytt innovationsprojekt undersöks hur bröd kan bakas med grödor som främjar jordhälsa och biologisk mångfald – och dessutom smakar bättre.
DSC_0041

Fruktstund ökade elevers koncentration

Barn som fick frukt i skolan blev mer koncentrerade och engagerade – det visar Icas fruktexperiment.
icafrukt

Nytt samarbete om fossilfri mineralgödsel

Lantmännen och Arla har tecknat ett avtal om fossilfri mineralgödsel, som ska minska lantbrukets klimatavtryck.
mineralgödsel

BUBS lanseras på den amerikanska marknaden

Orkla Snacks lanserar godisvarumärket BUBS på den amerikanska marknaden under hösten 2025.
Bubs i godisskål