Rapport: Veganska helfabrikat mer hållbara än animalisk kost

PUBLICERAD: 7 februari 2024
UPPDATERAD: 7 februari
Anne Charlotte Bunge, doktorand vid Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet. Foto: Pressbild

Även processad vegansk mat, som havredryck och sojaburgare, är mer hållbar än motsvarande animaliska livsmedel. Det visar en ny studie från Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet som är publicerad i Nature Communications.

I dag finns många processade växtbaserade produkter som försöker efterlikna animaliska livsmedel. Trots det har de flesta vetenskapliga jämförelserna mellan vegansk kost och andra matvanor utgått från en växtbaserad kost av oprocessade livsmedel, som bönor och linser.

– Det bästa du kan göra för planeten, din egna hälsa och din plånbok är att gå över till en i huvudsak växtbaserad kost. Om du tycker det är lättare att byta till processade livsmedel som ser ut och känns som kött, fisk eller mejeriprodukter, är det okej, säger Anne Charlotte Bunge, huvudförfattare till studien och forskare på Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet.

– Oprocessade livsmedel är generellt sett lite bättre när det gäller hållbarhet, men den största minskningen av matens ekologiska fotavtryck får du genom att minska konsumtionen av animaliska livsmedel.

I studien kom forskarna också fram till att en kost bestående av olika processade veganska livsmedel uppfyller näringsrekommendationerna, åtminstone i Sverige.

– I Sverige är det obligatoriskt att berika vissa livsmedel med mikronäringsämnen som vitamin D och kalcium. På grund av det har processade svenska växtbaserade alternativ ofta ett näringsinnehåll i nivå med det animaliska livsmedel de avser att ersätta. Till exempel har havredryck en liknande kalciumnivå som vanlig mjölk, förklarar Anne Charlotte Bunge.

Den växtbaserade processade kosten är enligt studien heller inte dyrare än den nuvarande genomsnittliga svenska kosten baserad på animalier.

Sammantaget betonar forskarna de många miljömässiga fördelarna och förbättringarna av folkhälsan som följer med övergången till mer växtbaserade dieter.

– Vi bör inte fastna i diskussioner om huruvida processade växtbaserade livsmedel eller oprocessade livsmedel är det bästa för miljön. Det viktigaste budskapet är att vi behöver minska mängden animaliska livsmedel som vi äter i många västerländska samhällen. Olika konsumentgrupper har olika preferenser, och om det kan mötas med en mångfald av alternativ är det bara fördelaktigt, säger professor Line Gordon, medförfattare till studien och chef för Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet.

Läs vidare

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Taylors & Jones får ny ägare

Livsmedelsgruppen Evanoff Group har sålt varumärket Taylors & Jones till charkföretaget Bergslags Delikatesser i Lindesberg AB.
MA_PRM

Vinnarna på FFCR Stockholm 2025

På FFCR Stockholm 2025 utsågs de mest banbrytande lösningarna inom livsmedel, hållbarhet och teknik.
screenshot_12

Senaste nytt

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Varumärket granini återlanseras på den svenska marknaden

Eckes-Granini återlanserar graninis juice- och fruktdrycker på den svenska marknaden.
Skärmavbild 2025-01-30 kl. 15.55.05

Iceland Foods återgår till plasttråg för packning av köttfärs

Vakuumpackad köttfärs spar mycket material jämfört med packning på plasttråg, men i England har flera av de stora kedjorna börjat återgå till plasttrågen. Konsumenterna uppskattade inte det vakuumpackade.
Iceland