Nytt stöd att söka för förädling av livsmedel

PUBLICERAD: 5 februari 2024
UPPDATERAD: 5 februari
Biodling. Foto: Jordbruksverket

Nu finns ett nytt investeringsstöd att söka för förädling av livsmedel. Närmare 190 miljoner kronor har fördelats ut till länsstyrelserna och Sametinget, som handlägger stödet.

Förädlingsstödet kan sökas av lantbrukare och mindre företag som vill förädla jordbruks-, trädgårds-, rennärings- eller naturprodukter till livsmedel. Det är möjligt att få upp till 40 procent av investeringskostnaden, som högst 1,2 miljoner kronor. Med mindre företag menas företag med färre än 50 anställda och en årsomsättning som inte överstiger 10 miljoner euro.

Förutom jordbruks- och trädgårdsprodukter kan förädlingen omfatta renkött och annat vilt samt bär, örter, och blommor.

– En förädlad produkt kan ge bättre förutsättningar att hitta nya vägar ut på marknaden och nå konsumenterna, säger Yvette Bårring, näringsutvecklare.

Det finns också ett investeringsstöd för diversifiering till annan verksamhet än jordbruk, till exempel försäljning och servering av förädlade produkter. Diversifieringsstödet kan även ges till förädling som inte är livsmedel för människor, exempelvis träprodukter, smådjursfoder och hudvårdsprodukter samt verksamheter som entreprenad, kursverksamhet och turism med mera. Det är möjligt att få upp till 40 procent av investeringskostnaden, som högst 800 000 kronor.

Läs mer om förädlingsstödet här
Läs mer om diversifieringsstödet här

Läs vidare

Årets Rätt 2025: Långbakad lammtaco ”barbacoa”

Årets Rätt 2025 är en smakrik lammtaco som förenar sydamerikanska kryddor med svenska råvaror.
Årets Rätt 2025 Foto Årets Kock10

Ökad oro för Sveriges livsmedelsberedskap

Hälften av svenskarna anser att Sveriges livsmedelsberedskap är dålig och sex av tio är mer oroliga för livsmedelsberedskapen än vad de var för fem år sedan.
Livsmedelsberedskap_undersokning_mars 2025

Brödsvinnet kostar runt 9 miljoner om året

I Sveriges slängs årligen 100 000 ton bröd och 80 000 ton fikabröd, enligt en studie från SLU. Merparten blir svinn redan i butiken.
profile1_Louise

Ny rapport: Svenskarna äter allt fler småmål

Svenska folket är på väg bort från frukost, lunch och middag till en vardag med flera småmåltider.
F&F_Topp_3_småmål

Senaste nytt

Leksands Knäckebröd uppdaterar förpackningsdesignen

Nu uppdaterar Leksands Knäckebröd design och logga på alla sina förpackningar. Det ska bli tydligare att brödet är bakat i Leksand av ett familjeföretag sedan sex generationer. De nya förpackningarna kommer också att visa brödet mer och lyfta fram att bageriet är bäst i klassen på hållbarhet säger man i ett pressmeddelande.
Leksandx

Elopak blir delägare i Blue Ocean Closures

Elopak investerar nu i Blue Ocean Closures och blir delägare i den svenska start-upen som producerar fiberbaserade förslutningar. Elopak får också rättigheterna till att marknadsföra, sälja och distribuera Blue Ocean Closures förslutningar globlat för takåsförpackningar.
BOC

Årets Rätt 2025: Långbakad lammtaco ”barbacoa”

Årets Rätt 2025 är en smakrik lammtaco som förenar sydamerikanska kryddor med svenska råvaror.
Årets Rätt 2025 Foto Årets Kock10

Löfbergs kafferester blir odlingsjord

Löfbergs och Weibulls lanserar en torvfri krukväxtjord av Löfbergs bortsorterade kaffebönor.
Weibulls Löfbergs Kaffejord