Plattformen PUSH har som mål att skapa en mer hälsosam matkultur. Bland de insatser som stöttas finns ett spel som får barn att våga testa nya smaker, en skolkafeteria där ungdomar väljer mer hållbara alternativ och en receptdatabas för behandling av magproblem och magsmärtor.
Allt fler svenskar drabbas av sjukdom till följd av ohälsosamma matvanor. För att vända utvecklingen har Sveriges innovationsmyndighet Vinnova finansierat transformationsplattformen PUSH (Platform for User-centric Sustainable Health through food), som bland annat ska stötta innovationer som kan förändra matsystemet och främja folkhälsan.
– Genom att fokusera på så kallade ”hävstänger” i systemet, kan vi få stor effekt genom relativt små insatser. Hävstänger som vi har identifierat handlar bland annat om bebisars och ungas matvanor, kommunikationen som påverkar våra matval och att det måste bli lönsamt att förebygga ohälsa inom hälso- och sjukvården, säger Amanda Allvin, projektledare för PUSH.
Vinnova har även finansierat nio projekt som ska utveckla prototyper för att driva på förändringen mot ett mer hållbart och hälsosamt matsystem. PUSH-plattformen kommer under våren 2024 att stötta sex av dessa när de testar sina idéer.
Två av prototyperna, Smakblomman och Matäventyret, är inriktade på de yngsta barnen, eftersom forskning visar att det första året i livet är viktigt för att utveckla sunda matvanor. Målet är att stärka föräldrar och ge dem mer kunskap, så att fler vågar låta sina barn utforska många former av smaker och konsistenser.
– Barn som får hjälp att utforska olika slags mat tidigt under livet blir mer matglada än barn som inte fått denna möjlighet. Genom att stötta föräldrar i att låta sina bebisar prova nya smaker, kan vi få till en stor förändring av både nuvarande och kommande generationers matvanor, säger Susanna Almström, som är projektledare för prototypen Smakblomman.
Matäventyret är en kurs för föräldrar och barnhälsovårdspersonal som ger kunskap om hur barn lär sig att äta hälsosam och klimatsmart mat och hur det även kan förebygga allergier.
För barn i förskoleåldern finns Smakplaneten, ett pedagogiskt brädspel som låter barnen utforska nya smaker och konsistenser på ett lekfullt sätt.
– Vi har testat brädspelet i hem- och förskolemiljö i liten skala, med väldigt lovande resultat. Nu ser vi fram emot att samarbeta med förskolor för att skala upp testerna och undersöka om spelet kan påverka barns vilja att provsmaka hälsosamma och klimatsmarta livsmedel, säger Fredrik Brounéus, forskningsansvarig på Consupedia och projektledare för prototypen Smakplaneten.
Ytterligare ett projekt ska utveckla ett innovativt upplägg för skolkafeterior, där ungdomar självmant väljer mat som är bättre för både hälsan och planeten.
Två av prototyperna riktar sig mot vuxna och äldre. Kostfonden leder ett test av att leverera digital behandling av specifika matrelaterade sjukdomar, till att börja med en behandling av mag- och tarmsmärtor (IBS). PUSH ska även stötta arbetet med att ta fram ett effektivt sätt att kommunicera hälsofrämjande kostbudskap till äldre konsumenter.
– De här prototyperna är bara några exempel på vad vi kommer att stötta genom arbetet med PUSH. Genom att samverka med andra organisationer och aktörer vill vi samla alla goda krafter för att pusha på en förändring av matsystemet. Det är bara genom att jobba tillsammans som vi kan lyckas nå vår mission, säger Amanda Allvin.
PUSH stöttar följande Vinnova-finansierade prototyper:
Smakblomman drivs av Susannas Sockersmarta AB, Hälsokonsult Emelie Johansson AB och Kostfonden.
Matäventyret drivs av Kostfonden, Chalmers tekniska högskola, Frisk Mat, Lamm Mat & Prat AB, Region Halland, Region Östergötland och Region Västerbotten.
Smakplaneten drivs av Consupedia AB, WWF Världsnaturfonden, Västra Götalandsregionen, Beteendelabbet AB och Göteborgs universitet.
En hållbar skolkafeteria drivs av Susannas Sockersmarta AB, Frisk Mat och Consupedia AB.
Recept på recept drivs av Kostfonden, Frisk Mat, Göteborgs universitet och Västra Götalandsregionen.
Hälsofrämjande budskap till seniorer drivs av Livsmedelsakademin, Frisk Mat, Dietisternas Riksförbund, Kävlinge Kommun.