
Ägg är ett livsmedel som Sverige länge har varit självförsörjande på. Just nu råder det dock en viss brist på svenska ägg och det går att hitta utländska ägg i en del butiker. Samtidigt avråder Livsmedelsverket från att äta råa ägg, som inte kommer från Sverige eller övriga nordiska länder.
Äggbristen beror till stor del på att omkring en femtedel av den svenska produktionen tillfälligt ligger nere, sedan Sveriges största anläggning drabbades av ett stort salmonellautbrott för ett år sedan. Det svenska kontrollprogrammet tillåter inga ägg att gå ut till konsument förrän man är helt säker på att smittan är borta.
– Det är en ovanlig situation, svenska konsumenter är vana vid att det bara finns svenska ägg i butikerna. Nu har vi för första gången på länge sett ägg från andra europeiska länder, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare på branschorganisationen Svenska Ägg.
Livsmedelsverket avråder konsumenter från att äta råa ägg från andra länder än Sverige och övriga nordiska länder, eftersom det är större risk för att de innehåller salmonella. Salmonellabakterier dör om äggen kokas, genomsteks eller på annat sätt tillreds i minst 70 grader.