Konjunkturinstitutets analys av de ökade livsmedelspriserna visar tydligt att den svenska livsmedelsindustrin inte har bidragit till omotiverade prisökningar. Det skriver Livsmedelsföretagen i en kommentar till Konjunkturinstitutets rapporter.
Konjunkturinstitutet har fått i uppdrag av regeringen att analysera prisernas utveckling i förhållande till kostnaderna inom olika branscher. Fyra specialstudier har framtagits inom ramen för uppdraget. Den 18 december släpptes fyra rapporter som, enligt Livsmedelsföretagen, bekräftar organisationens rapportering om kraftigt minskande lönsamhet inom livsmedelsindustrin.
I specialrapporten ”Prissättning hos svenska företag 2023” står bland annat:
”Inom livsmedelsindustrin har såväl vinstandelen som rörelsemarginalen minskat kraftigt.”
I specialrapporten ”Utvecklingen av vinstandelar och enhetsvinster” konstaterar Konjunkturinstitutet:
”Det andra kvartalet 2022 föll vinstandelen [för livsmedelsindustrin] extremt mycket och har sedan dess hoppat runt på en nivå som är mycket lägre än det historiska genomsnittet.”
– Konjunkturinstitutets analys sträcker sig till och med Q2 2023. Enligt Livsmedelsföretagens konjunkturbrev för årets tredje kvartal fortsätter utförslöpan för svensk livsmedelsindustri med både kostnadsökningar och vikande lönsamhet. Frågan är om det behövs ytterligare myndighetsrapporter som bekräftar detta innan politiken förstår det extremt allvarliga läget för svensk livsmedelsproduktion, säger Carl Eckerdal, chefekonom Livsmedelsföretagen.
– Vad Sverige och dess hårt pressade livsmedelsproducenter behöver är politiska initiativ som stärker företagens konkurrenskraft och därmed den svenska försörjningsförmågan. Tiden för ogrundat skuldbeläggande och svartmålande av en av landets viktigaste industrier måste vara över. Nu måste alla goda krafter göra vad de kan för att trygga svensk livsmedelsproduktion i en alltmer orolig omvärld.
Läs Konjunkturinstitutets rapporter här