Rökt tofu, linssoppa och Bregott från växtriket är några av vinnarna när hälsomagasinet MåBra utser årets bästa hälsomat 2024.
För trettonde året i rad har livsmedelsproducenter och MåBra:s läsare kunnat nominera sina favoriter till årets bästa hälsomat. En jury har sedan utsett de vinnande produkterna i åtta kategorier.
– Det har varit fantastiskt roligt att ta del av både livsmedelsbranschens och våra läsares förslag. Det finns en otroligt spännande innovationslust hos producenterna, som både vi och konsumenterna välkomnar. Det är stor skillnad på utbud, kunskap och kvalitet idag jämfört med när MåBra-valet startade för 13 år sedan, säger Jennie Sandberg, chefredaktör och jurymedlem.
I urvalskriterierna har man lutat sig särskilt mot de nya nordiska näringsrekommendationerna, men också tagit hänsyn till hållbarhet, klimat och miljö.
– Årets vinnare rimmar helt med gällande kostråd och fungerar som bra val i vardagen. Vi välkomnar mer mat från växtriket, mer grönt, mer fullkorn, mindre salt och mer bra fetter på tallriken – ett lite bättre val i just den hyllan helt enkelt, säger dietisterna Caroline Wilbois och Johanna Andersson, som båda har medverkat i juryarbetet
Vinnare i MåBra-valet 2024:
Årets pålägg: Rökt tofu, Ica Basic
Årets snabbmatsprodukt: Fibrer & fullkorn hamburgerbröd, Korvbagaren
Årets snack: Snackoliver med soltorkade tomater, Zeta
Årets färdigmat: Linssoppa, Garant
Årets vegetariska: Svenskodlade Vegobullar, Färsodlarna
Årets veganska: Bregott från växtriket, Arla:
Årets tillbehör: Frömixer, Risenta
Årets smaksättare: Mineralsalt, Falksalt
Juryn bestod av: Sandra Hiort, kost- och träningsredaktör, lic. kostrådgivare samt editionschef, Jennie Sandberg, hälsojournalist, chefredaktör och ansvarig utgivare, Carolina Soudah, matskribent, Caroline Wilbois, dietist, Johanna Andersson, dietist.
Läs mer om vinnarna och juryns motivering här