Enligt en ny undersökning från Too Good To Go handlar 2 av 3 svenskar för mycket mat under jul- och nyårshelgen. 96 procent uppger att de får rester över och en fjärdedel slänger upp till 25 procent av maten.
På uppdrag av Too Good To Go har Kantar Sifo genomfört en undersökning som kartlägger svenskarnas inställning till matsvinn och beteendemönster under julhelgen. Den visar att 41procent av de svarande är oroliga för att de lagar för mycket mat. Oron är befogad, eftersom 96 procent av de uppger att de får rester över och en fjärdedel slänger upp till 25 procent av maten.
– Vi är självklart glada över att många svenskar tänker på effekterna av matsvinnet under jul- och nyårshelgen. Samtidigt är det skrämmande att se att så många handlar mer mat än vad de egentligen behöver. Problematiken kring matsvinn är en fråga där vi alla kan vidta åtgärder som kan ha betydande effekter. Genom att se över inköpslistan en gång extra och ta hand om maten som blir över, kan vi alla vara med och göra skillnad, säger Sofia Edholm, Sverigechef på Too Good To Go.
Som en följd av ökade levnadskostnader anser mer än hälften att ökningen kommer att påverka inköpen av matvaror och en tredjedel kommer att prioritera rabatterade produkter för att spara på kostnaderna under jul.
Sofia Edholm delar med sig några tips för att hålla kostnaderna nere och undvika matsvinn:
• Planera handlingen genom att anpassa mängden efter antalet gäster som kommer att äta respektive rätt på julbordet.
• Välj matvaror med korta datum. De kommer att ätas upp under helgen.
• Kontrollera att kylskåpet håller tillräckligt låg temperatur och förvara maten på rätt ställe i kylen – placera till exempel inte känsliga varor i dörren.
• Ta vara på rester och använd sinnena för att avgöra om maten går att äta efter att bäst före-datumet har passerats.