AI ska underlätta Absoluts hållbarhetsarbete

PUBLICERAD: 8 december 2023
UPPDATERAD: 11 december
Foto: Pressbild

Absolut Vodka har investerat i Improvin’s digitala plattform som ska underlätta rapporteringen av hållbarhetsdata kopplade till företagets inköp av höstvete.

Improvin’s svenskutvecklade plattform använder AI och satellitdata, vilket ger odlarna ett verktyg som förenklar rapporteringen av hur de presterar när det gäller hållbar odling. Det här innebär att Absolut kan fortsätta att utveckla sitt odlingskoncept för höstvete.

– Vi vill underlätta rapporteringen för våra odlare, eftersom den är viktig för oss. Användarvänligheten har varit i fokus för att rapporteringen inte skall ta mer tid än nödvändigt i anspråk, så att odlarna istället kan fokusera på det viktigaste – att odla hållbart och fortsätta göra en insats för klimat, biologisk mångfald och jordhälsa, säger Karin Skoog, logistikchef, vete och drank.

I Absoluts odlingskoncept ingår bland annat ett poängsystem som ska uppmuntra odlarna till åtgärder som ger minskade koldioxidutsläpp, minskat växtnäringsläckage, samt insatser för bättre jordhälsa och biologisk mångfald.

– Med hjälp av en automatiserad datainsamling får vi en tydligare bild av hur enskilda gårdar, och odlarkollektivet som helhet, presterar när det gäller hållbarhet. Det här verktyget underlättar vårt hållbarhetsarbete, både när det gäller uppföljning, analys och rapportering, konstaterar Karin Skoog.

Improvin’ grundades 2022 och samarbetar idag med kunder som täcker mer än 500 000 hektar och involverar över 10 000 lantbrukare i Sverige och resten av Europa. Bolagets grundare har själva sett behovet av automatiserade metoder för att kunna arbeta mer hållbart.

– Jag kommer från en jordbrukarfamilj och vet att det behöver bli enklare att göra rätt. Det är vår skyldighet att göra vad vi kan för att skapa hållbarhet, både för våra kunder och för samhället i stort. Få producenter har lika stora möjligheter att påverka som Absolut, så därför är det oerhört motiverande att få samarbeta med dem, säger Joel Nedar, teknik- och produktchef på Improvin’ och en av grundarna.

Senaste nytt

”Smakresan” ska få skolelever att våga testa nya smaker

Compass Groups skolprojekt Smakresan den 16 maj ska få elever att utforska nya smaker och förbättra sina kostvanor.
Nudelwok_Smakresan

Betala med ett skämt på Max

I en kampanj för de nya dryckerna Fun Drinks introducerar Max Burgers en ny betalmetod – skämtet.
max

Alkoholfria cocktails en växande trend

ISH lanserar alkoholfri Mojito och Spritz på burk, som finns att köpa både i dagligvaruhandeln och på Systembolaget.
CZ7A0948[1]

Fördubblade investeringar i alternativa proteiner

Under 2024 ökade investeringarna i alternativa proteiner med mer än 120 procent, enligt en ny analys från Good Food Institute Europe.
IsmaelB_GFI Europe

Läs vidare

”Smakresan” ska få skolelever att våga testa nya smaker

Compass Groups skolprojekt Smakresan den 16 maj ska få elever att utforska nya smaker och förbättra sina kostvanor.
Nudelwok_Smakresan

Betala med ett skämt på Max

I en kampanj för de nya dryckerna Fun Drinks introducerar Max Burgers en ny betalmetod – skämtet.
max

Fördubblade investeringar i alternativa proteiner

Under 2024 ökade investeringarna i alternativa proteiner med mer än 120 procent, enligt en ny analys från Good Food Institute Europe.
IsmaelB_GFI Europe

Klassisk ost har blivit en global succé

Keso har fått ett nytt uppsving på marknaden, drivet av sociala medier och nya konsumtionsmönster.
pexels-shkrabaanthony-4397312