Fazer har beslutat att flytta produktionen av havredrycker och havrebaserade matlagningsprodukter från Koria i Finland till fabriken i svenska Tingsryd. Fabriken i Koria kommer att fokusera på tillverkning av havrebaserade gurter.
För att effektivisera verksamheten, säkerställa konkurrenskraften på marknaden för växtbaserade drycker samt för att öka fokus på båda fabrikerna har Fazer beslutat att flytta produktionen av havredrycker och havrebaserade matlagningsprodukter från Koria till fabriken i Tingsryd.
– Det är fortfarande tillväxt i konsumtionen av växtbaserade drycker men på mycket lägre nivåer än för bara två år sedan. Vi är övertygade om att kategorin kommer att växa mer på längre sikt och för att då kunna vara i en bra position för att driva och vara en del av den tillväxten så gör vi dessa förändringar för att vara så effektiva som möjligt, utan att någonsin kompromissa på smak eller kvalitet, säger Krister Zackari, EVP & vd för Fazer Lifestyle Food.
Fazers fabrik i Tingsryd kommer framför allt att tillverka havredrycker under varumärket Fazer Aito som nyligen lanserades i Sverige. I Fazer Aitos sortiment ingår växtbaserade produkter, som havredryck för kaffe, produkter för matlagning och bakning samt funktionella drycker med tillsatta vitaminer.
– Fazer Aito är idag stort i Finland men finns också på den tyska och svenska marknaden. Vi hoppas och tror att en riktigt god svenskproducerad havredryck, gjord på svensk havre, kommer att bli en allt större favorit bland svenska konsumenter. Vi kommer också med en hel del nyheter som vi vet att konsumenterna gillar och som kommer att stöda konsumtionstillväxten av goda växtbaserade produkter, säger Krister Zackari.
Fabriken i Tingsryd kommer också att bedriva kontraktstillverkning av växtbaserade drycker till kunder runt om i Norden, Europa, Asien och Oceanien.
– Det finns en stor efterfrågan på havredrycker av hög kvalitet runt om i världen, och det är stort att notera hur vi i lilla Tingsryd kan göra drycker på nordisk havre som inte bara uppskattas här hemma, utan också i allt från Storbritannien till Nya Zeeland. Det finns ett hantverkskunnande, men också en stolthet och faktiskt en tradition av att göra riktigt bra växtbaserade drycker här hos oss sedan över 25 år, berättar Robert Stenstavold, fabrikschef på Fazer i Tingsryd.
Fabriken i Tingsryd grundades 1948 och förvärvade av Fazer i mars 2022. Fabriken sysselsätter cirka 140 personer och var först i världen med kommersiellt producerade havredrycker i början av 1993. Fabriken exporterar idag till över 10 länder i Europa, Asien samt Oceanien.
Fazers fabrik i Koria, Finland, fokuserar i framtiden på produktionen av gurter som är baserade på fermenterad havre och kan används på samma sätt som yoghurt. Fazers avsikt är att även inleda export till Sverige och internationella marknader. Som ett resultat av de fackliga förhandlingarna kommer 64 tillsvidareanställningar att avslutas i Finland.