Polarbröd skapar nytt hållbarhetsinitiativ

PUBLICERAD: 27 november 2023
UPPDATERAD: 27 november
Foto: Pressbild

Polarbröd lanserar Framtidsreceptet, där allmänheten får föreslå lösningar på olika hållbarhetsutmaningar. Idéerna utvecklas sedan tillsammans med experter. Årets utmaning är ”En mer hållbar måltid”.

Framtidsreceptet är ett årligt initiativ där Polarbröd bjuder in allmänheten till att hitta lösningar på specifika hållbarhetsutmaningar. Idéerna ska vidareutvecklas tillsammans med experter till konkreta prototyper, tillgängliga för vem som helst att ta vidare tillsammans med personerna bakom.

– Vi behöver jobba tillsammans för att hitta lösningar på de hållbarhetsutmaningar som livsmedelssektorn står inför. Med Framtidsreceptet vill vi vara med och skapa konkret förändring. Genom att samarbeta med forskare och globala experter inom innovation och allmänheten vill vi skapa en kraft som kan bidra till förändring och konkreta lösningar, säger Karin Bodin, koncern-vd.

Bakom Polarbröds initiativ står även den globala innovationshubben MTF Labs som samarbetar med tusentals innovatörer, akademiker och forskare. Tillsammans kommer Polarbröd och MTF Labs att välja ut vilka idéer som har störst potential att göra matsystemet mer hållbart och därefter skapa prototyper för vidareutveckling.

– De problem som världen står inför idag kan inte lösas med samma uppifrån- och ner-strategier som orsakade dem. Vi måste få med allas idéer och bidrag. Vi är glada över att samarbeta med Polarbröd för att hitta och hjälpa till att utveckla nya lösningar var de än kan komma ifrån, säger Andrew Dubber, Director för MTF Labs.

Som startskott för projektet och årets utmaning närvarade Polarbröd vid ett evenemang av den ideella föreningen Europeiska Ungdomsparlamentet för att samla in lösningar och idéer från hundratals ungdomar. Nu är sökfasen igång för alla.

– Jag tycker det är otroligt viktigt att vi både involverar och engagerar yngre personer i att fortsätta driva omställningen inom matsystemet. Det är nödvändigt att vi som är äldre lyssnar på vad de kommande generationerna tycker, så att vi inte skapar lösningar för oss själva, säger Karin Bodin.

Årets utmaning är ”En mer hållbar måltid” och handlar om hur människor kan inspireras till att äta mer varierat, vilket ger lantbrukare incitament att odla fler typer av grödor. Det handlar också om att få människor att slänga mindre mat.

Läs mer om initiativet och föreslå lösningar på årets hållbarhetsutmaning här

Läs vidare

Lantägg och Kung Markatta är årets Eko-septemberföretag

Kung Markatta och Lantägg har engagerat sig extra mycket under årets Eko-september. För sitt engagemang får de utmärkelsen "Årets Eko-septemberföretag".
b009b36a-2700-47b0-9a9f-91d186c057a2

Rapport: Politiska styrmedel krävs för att minska matsvinnet

Det krävs hårdare tag om Norden ska lyckas halvera matsvinnet innan 2030. Det visar en ny rapport.
Livsmedelsverket - Matsvinn brod2_nyhet

Klimatknuffen ska hjälpa Icas kunder att välja mer hållbart

Ica testar AI-tjänsten Klimatknuffen som ska tipsa e-handelskunderna om varor med lägre klimatavtryck.
sofie

EU-kampanj ska öka Irlands export av ekologiskt lammkött

Sverige är en av nyckelmarknaderna för Irlands EU-finansierade exportsatsning på ekologiskt lammkött.
On the organic sheep farm of Ross and Amy Jackson at Gurteen, Co. Tipperary.

Senaste nytt

Lantägg och Kung Markatta är årets Eko-septemberföretag

Kung Markatta och Lantägg har engagerat sig extra mycket under årets Eko-september. För sitt engagemang får de utmärkelsen "Årets Eko-septemberföretag".
b009b36a-2700-47b0-9a9f-91d186c057a2

Rapport: Politiska styrmedel krävs för att minska matsvinnet

Det krävs hårdare tag om Norden ska lyckas halvera matsvinnet innan 2030. Det visar en ny rapport.
Livsmedelsverket - Matsvinn brod2_nyhet

Klimatknuffen ska hjälpa Icas kunder att välja mer hållbart

Ica testar AI-tjänsten Klimatknuffen som ska tipsa e-handelskunderna om varor med lägre klimatavtryck.
sofie

EU-kampanj ska öka Irlands export av ekologiskt lammkött

Sverige är en av nyckelmarknaderna för Irlands EU-finansierade exportsatsning på ekologiskt lammkött.
On the organic sheep farm of Ross and Amy Jackson at Gurteen, Co. Tipperary.