Polarbröd skapar nytt hållbarhetsinitiativ

PUBLICERAD: 27 november 2023
UPPDATERAD: 27 november
Foto: Pressbild

Polarbröd lanserar Framtidsreceptet, där allmänheten får föreslå lösningar på olika hållbarhetsutmaningar. Idéerna utvecklas sedan tillsammans med experter. Årets utmaning är ”En mer hållbar måltid”.

Framtidsreceptet är ett årligt initiativ där Polarbröd bjuder in allmänheten till att hitta lösningar på specifika hållbarhetsutmaningar. Idéerna ska vidareutvecklas tillsammans med experter till konkreta prototyper, tillgängliga för vem som helst att ta vidare tillsammans med personerna bakom.

– Vi behöver jobba tillsammans för att hitta lösningar på de hållbarhetsutmaningar som livsmedelssektorn står inför. Med Framtidsreceptet vill vi vara med och skapa konkret förändring. Genom att samarbeta med forskare och globala experter inom innovation och allmänheten vill vi skapa en kraft som kan bidra till förändring och konkreta lösningar, säger Karin Bodin, koncern-vd.

Bakom Polarbröds initiativ står även den globala innovationshubben MTF Labs som samarbetar med tusentals innovatörer, akademiker och forskare. Tillsammans kommer Polarbröd och MTF Labs att välja ut vilka idéer som har störst potential att göra matsystemet mer hållbart och därefter skapa prototyper för vidareutveckling.

– De problem som världen står inför idag kan inte lösas med samma uppifrån- och ner-strategier som orsakade dem. Vi måste få med allas idéer och bidrag. Vi är glada över att samarbeta med Polarbröd för att hitta och hjälpa till att utveckla nya lösningar var de än kan komma ifrån, säger Andrew Dubber, Director för MTF Labs.

Som startskott för projektet och årets utmaning närvarade Polarbröd vid ett evenemang av den ideella föreningen Europeiska Ungdomsparlamentet för att samla in lösningar och idéer från hundratals ungdomar. Nu är sökfasen igång för alla.

– Jag tycker det är otroligt viktigt att vi både involverar och engagerar yngre personer i att fortsätta driva omställningen inom matsystemet. Det är nödvändigt att vi som är äldre lyssnar på vad de kommande generationerna tycker, så att vi inte skapar lösningar för oss själva, säger Karin Bodin.

Årets utmaning är ”En mer hållbar måltid” och handlar om hur människor kan inspireras till att äta mer varierat, vilket ger lantbrukare incitament att odla fler typer av grödor. Det handlar också om att få människor att slänga mindre mat.

Läs mer om initiativet och föreslå lösningar på årets hållbarhetsutmaning här

Läs vidare

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Taylors & Jones får ny ägare

Livsmedelsgruppen Evanoff Group har sålt varumärket Taylors & Jones till charkföretaget Bergslags Delikatesser i Lindesberg AB.
MA_PRM

Vinnarna på FFCR Stockholm 2025

På FFCR Stockholm 2025 utsågs de mest banbrytande lösningarna inom livsmedel, hållbarhet och teknik.
screenshot_12

Senaste nytt

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Varumärket granini återlanseras på den svenska marknaden

Eckes-Granini återlanserar graninis juice- och fruktdrycker på den svenska marknaden.
Skärmavbild 2025-01-30 kl. 15.55.05

Iceland Foods återgår till plasttråg för packning av köttfärs

Vakuumpackad köttfärs spar mycket material jämfört med packning på plasttråg, men i England har flera av de stora kedjorna börjat återgå till plasttrågen. Konsumenterna uppskattade inte det vakuumpackade.
Iceland