Storslam för irländskt nötkött

PUBLICERAD: 21 november 2023
UPPDATERAD: 21 november
I World Steak Challenge bedöms nötkött utifrån olika kriterier i både rått och tillagat tillstånd. Foto: World Steak Challenge

När finalen i den årliga tävlingen World Steak Challenge avgjordes vid mitten av november tog Irland hem 67 medaljer. Flest medaljer gick till irländsk entrecôte.

I World Steak Challenge bedöms nötkött av fyra olika slag, filé, entrecôte, ryggbiff och wagyukött, utifrån olika kriterier i både rått och tillagat tillstånd. Därutöver värderas köttets smak, textur, mörhet och marmorering. Köttprodukterna belönas sedan med valörerna guld, silver och brons av en jury, bestående av branschexperter, som kockar, slaktare och erkända matkritiker.

World Steak Championships organiseras årligen sedan 2015 av William Reed Business Media. I årets upplaga av tävlingen, som avgjordes i London den 13 november, belönades Irland med 67 medaljer, däribland 14 guld. Alla medaljbelönade irländska köttprodukter kommer från djur uppfödda på gräsbete. Irländsk entrecôte var populärast och kammade hem totalt 26 medaljer, följd av ryggbiff och filé.

– Det är ett imponerande antal medaljer och verkligen ett bevis på den utmärkta kvaliteten som irländskt nötkött håller. Det är ett fantastiskt arbete som våra dedikerade producenter och lojala kunder lägger ner för att sätta Irland på kartan, säger Linda Madigan, Manager Scandinavia på Board Bia/Irish Food Board.

Bland övriga medaljörer kan även nämnas svenska MFC Carni, som vann silver och brons i Wagyu-kategorin.

Irland är känt för att erbjuda gräsbetat premiumkött. Det milda klimatet gör att djuren kan beta gräs utomhus större delen av året. Nötkreatur från gårdar som ingår i Bord Bia Sustainable Quality Assurance Scheme (SBLAS) tillbringar minst 220 dagar per år utomhus.

En lista med alla medaljörer finns här

Senaste nytt

Mats Liedholm till FoodDrinkEuropes styrelse

Det är nu klart att Mats Liedholm, vd på Fazer Sverige, är med i styrelsen för branschorganisationen FoodDrinkEurope.
liedholm
Mats Liedholm till FoodDrinkEuropes styrelse

Frukost med smak av julkola eller pepparkaka?

Skånemejerier presenterar årets julprodukter: Nyheten Vaniljyoghurt med smak av julkola och den återkommande Pepparkaksfilen.
jul-lanseringar_16-9
Frukost med smak av julkola eller pepparkaka?

Trendbrott för norrländsk mjölkproduktion

Efter flera år av nedgång ser mjölkproduktionen i Norrland nu ut att ha vänt. "Ett trendbrott" konstaterar Norrmejerier.
_MG_
Trendbrott för norrländsk mjölkproduktion

Höstnyheter på PBX: Svampkaffe och insektssnacks

Pressbyrån PBX lanserar flera höstnyheter – från svampkaffe och kakaofria chokladkakor till insektsbaserat snacks.
PBX Nyheter
Höstnyheter på PBX: Svampkaffe och insektssnacks

Läs vidare

Mats Liedholm till FoodDrinkEuropes styrelse

Det är nu klart att Mats Liedholm, vd på Fazer Sverige, är med i styrelsen för branschorganisationen FoodDrinkEurope.
liedholm
Mats Liedholm till FoodDrinkEuropes styrelse

Trendbrott för norrländsk mjölkproduktion

Efter flera år av nedgång ser mjölkproduktionen i Norrland nu ut att ha vänt. "Ett trendbrott" konstaterar Norrmejerier.
_MG_
Trendbrott för norrländsk mjölkproduktion

125 miljoner investeras i svenskt växtbaserat protein

Plant Protein Production AB i Jämjö ska producera svenskt växtbaserat protein av åkerböna.
Skärmavbild 2025-11-10 kl. 11.56.46
125 miljoner investeras i svenskt växtbaserat protein

Tetra Pak lanserar ny plattform för livsmedelsproduktion

Tetra Pak Factory OS är en ny AI-driven plattform för livsmedelsproduktion – en skalbar och modulär lösning som kopplar ihop hela fabriken.
Tetra Pak® Factory OS™
Tetra Pak lanserar ny plattform för livsmedelsproduktion