De får Vinnova-bidrag för proteinrik frukostflinga

PUBLICERAD: 21 november 2023
UPPDATERAD: 23 november
Malin Helsing och Andrea Lindgren driver startup-företaget Lindsing, som får 300 000 från Vinnova för att utveckla sin proteinrika frukostflinga Knaprig. Foto: Pressbild

Malin Helsing och Andrea Lindgren driver startup-bolaget Lindsing, som har tagit fram den proteinrika och klimatsmarta frukostflingan Knaprig. Nu har de tilldelats 300 000 kronor av Vinnova för att utveckla företaget.

Under hösten 2023 har Sveriges innovationsmyndighet Vinnova delat ut nästan 22,5 miljoner kronor till innovativa nystartade företag vars hela affärsidé bidrar till att lösa en global samhällsutmaning, så kallade ”impact startups”.

Lindsings grundare Andrea Lindgren och Malin Helsing tycker att deras produkt Knaprig hör hemma i den kategorin:

– Vi tycker själva att vi bidrar till att lösa samhällsproblem eftersom den här produkten innehåller ett fullvärdigt växtbaserat protein som man tidigare bara fått i sig via animaliskt protein, som exempelvis ägg. De flesta växtproteiner som finns idag måste man äta väldigt mycket av för att få i sig tillräckligt. Vårt fullvärdiga protein är dessutom en restprodukt från tillverkningen av annan livsmedelsproduktion.

De berättar att planen är att göra fler produkter av proteinet i framtiden.

– Med vår produkt kan vi se till att människor får i sig tillräckligt med näring och samtidigt minska på klimatavtrycket. Det känns fantastiskt att vi har fått de här pengarna. det har varit tufft och vi hade tänkt ta en paus, eftersom det ser ut som det gör i världen. Nu kan vi fortsätta framåt.

Lindsing har gått BizMakers inkubatorsprogram men står nu på egna ben. Första gången som startup-bolaget ansökte till Vinnovas utlysning fick de hjälp av BizMaker.

– Det är tack vare BizMaker vi känner till den här utlysningen, men den här gången gjorde vi ansökan helt själva, säger Andrea Lindgren.

En stor del av den hjälp som startup-bolag får hos BizMaker handlar om hur de ska finansiera sitt bolag – genom eget kapital, ägarkapital från externa ägare, banklån eller olika typer av regionala, statliga eller EU-finansierade medel.

– Med våra verktyg kan vi ta reda på vilken typ av finansiering som passar respektive bolag bäst. Vi kan också klä på våra bolag med grundläggande ekonomisk förståelse för att kunna ansöka om bidrag, attrahera externa finansiärer eller söka banklån, säger Erica Markusson, affärsrådgivare inom finansiering på BizMaker.

Andrea Lindgren och Malin Helsing har hittat en tillverkare i Tyskland och tack vare kapitalet från Vinnova kan de nu tillverka en omgång av flingorna som ska testas mot deras tilltänkta målgrupp.

– Vi kommer också använda pengarna för att nätverka, hitta samabetspartners och för att ta fram en marknadsföringsplan, säger Malin Helsing.

Läs vidare

Guldhaven Pelagiska vinner Sjömatspriset 2025

Sjömatspriset 2025 går till Guldhaven Pelagiska, som vill sätta svensk, hållbart odlad fisk på kartan.
NSS sjömatspriset 2H4A6756-2025-01-22

Mutti bemöter Äkta vara: "Felaktigt och missvisande"

Mutti, vars pizzasås är en av finalisterna till Årets matbluff 2024, tillbakavisar juryns motivering till antipriset.
1049973

Lidl ökar andelen växtbaserat i samarbete med WWF

Lidls internationella mål är att öka andelen sålda växtbaserade livsmedel med 20 procent till 2030, jämfört med 2023.
e2983a9c-9758-42f5-94a2-8f2fa38c19eb-w_960

Godare och nyttigare tång med fermentering?

Tång som fermenteras i stället för att torkas blir både godare och nyttigare, enligt forskare vid Lunds universitet.
IMG_3210

Senaste nytt

Guldhaven Pelagiska vinner Sjömatspriset 2025

Sjömatspriset 2025 går till Guldhaven Pelagiska, som vill sätta svensk, hållbart odlad fisk på kartan.
NSS sjömatspriset 2H4A6756-2025-01-22

Mutti bemöter Äkta vara: "Felaktigt och missvisande"

Mutti, vars pizzasås är en av finalisterna till Årets matbluff 2024, tillbakavisar juryns motivering till antipriset.
1049973

Lidl ökar andelen växtbaserat i samarbete med WWF

Lidls internationella mål är att öka andelen sålda växtbaserade livsmedel med 20 procent till 2030, jämfört med 2023.
e2983a9c-9758-42f5-94a2-8f2fa38c19eb-w_960

Godare och nyttigare tång med fermentering?

Tång som fermenteras i stället för att torkas blir både godare och nyttigare, enligt forskare vid Lunds universitet.
IMG_3210