Linda Dahl är Årets Konditor 2023 och Svensk Mästare för professionella konditorer. Tävlingen avgjordes den 10 november under Bak- & Chokladfestivalen på Stockholmsmässan.
Utifrån temat ”Old School” hade de fyra finalisterna sju timmar på sig att skapa tre olika delmoment: fyra tårtor, tolv éclairer och tio kondisbitar. En extra utmaning i årets tävling var en hemlig råvarukorg med smaksättare och råvaror som skulle användas i éclairerna.
Vinnaren Linda Dahl kommer från Olofström och arbetar som konditor på Operakällaren i Stockholm. Hon har tidigare varit medlem i Svenska Konditorlandslaget och tävlade för första gången i Årets Konditor, som arrangeras av Sveriges bagare & konditorer.
Martin Lundell, vd i Sveriges bagare & konditorer, beskriver Linda Dahls vinnarbord som ”något alldeles utöver det vanliga”.
Juryns motivering lyder:
”Årets Konditor 2023 är en sann mästare i konsten att skapa vackra symfonier av både smaker och former. Med en hantverksskicklighet som vittnar om år av passionerat arbete, har vinnaren frammanat kulinariska mästerverk som följer tävlingens tema ”Old School”. Vinnarens arbete präglas av en unik precision, stor respekt för råvaror och en förmåga att lyfta och kombinera rena, balanserade smaker med enastående konsistenser. Genom bakverken flödar en stark glöd och en djup förståelse för konditoryrkets kärna – en sann inspiration och en värdig vinnare.”
– Det här känns helt fantastiskt, vilken ära! När jag hörde juryns motivering och de nämnde ”rena smaker” så hoppades jag att de pratade om mig, för just rena smaker är något jag alltid strävar efter. Jag tror att mina smaker i kombination med min hantverksskicklighet var det som tog mig till guldet. Nu ser jag otroligt mycket fram emot att få bära titeln som Årets Konditor 2023, säger Linda Dahl.
Linda Dahls vinnande tävlingsbidrag:
Tårta med Jacondbotten, fragilité med pistage och en svartvinbärsbavaroise smaksatt med citronverbena, rödvinbärskräm, vaniljkräm, och pistagepraline.
Éclair med äpple och punsch, en craquelin på farinsocker dekorerad med mörk choklad.
Kondisbit: Toscabit med mördeg på hasselnötter och frystorkade krusbär, fylld med krusbärskräm smaksatt med citron och timutpeppar, en finansiär på mandel och brynt smör, toppad med en tosca och slutligen doppad i en ganache smaksatt med torkat krusbärspulver.
Resultat i Årets Konditor 2023:
1. Linda Dahl, konditor på Operakällaren, Olofström/Stockholm
2. Hampus Fors, konditor på Signum, Göteborg
3. Montadar Kanbar, bagerichef och konditor på Bullar&Bröd, Järfälla
4. Linnea Andrae, driver egna konditoriet LINNEA’S, Tyresö