
Klimatavtrycket för Santa Marias vetetortillas har minskat med upp till 50 procent, tack vare ett mer hållbart odlat mjöl, mindre plast i förpackningen och minskade utsläpp från fabriken i Landskrona.
Santa Maria vetetortillas bakade med ett mer hållbart mjöl når nu de nordiska och baltiska marknaderna. Förutom bytet av vetemjöl, har ägarbolaget Paulig vidtagit åtgärder för att reducera klimatpåverkan från förpackning och produktion. Detta har resulterat i en total minskning av klimatpåverkan med upp till 50 procent för Santa Marias vetetortillas, jämfört med 2012.
Tortillas utgör Pauligs största produktkategori och störst inverkan på klimatavtrycket har ingredienserna, som står för över 70 procent av den totala påverkan.
– Som ett livsmedelsföretag som strävar efter att vara en ledande aktör inom hållbarhet, fokuserar vi på de områden där våra insatser kan göra störst skillnad. Med medvetenhet om att ingredienserna är centrala inom denna produktkategori, har vi under de senaste åren fokuserat våra ansträngningar på vetemjölet som används i Santa Maria tortillas, säger Paula Backman, Chief Marketing Officer på Paulig.
Från och med skörden 2022 förser Lantmännen Cerealia Paulig med vetemjöl odlat med mer hållbara metoder, vilket minskar koldioxidutsläppen från mjölet med närmare 30 procent (jämfört med det genomsnittliga utsläppet från svenskt höstvete 2015). Dessutom främjas biologisk mångfald.
2018 introducerades en ny Santa Maria tortillaförpackning, där delar av plasten har bytts ut mot papper. Det har inneburit en minskning av mängden plast med 150 ton, men Paulig siktar högre än så, enligt Paula Backman:
– Fram till 2030 ska 100 procent av Pauligs förpackningar vara återvinningsbara och tillverkade av förnybart eller återvunnet material. Nyckeln här är att hitta den bästa lösningen för att förvara maten, erbjuda välsmakande produkter med tillräcklig hållbarhet och förhindra matsvinn samtidigt som klimatpåverkan minimeras.