Finalen av 40-årjubiléet i Årets Kock 2023 avgjordes den 19 oktober på Annexet i Stockholm. Vinnaren Desirée Jaks kan nu kan titulera sig svensk mästare i professionell matlagning.
Under dagen serverade de åtta finalisterna rätter på varm och kall hummer samt rensadel – och så det helt nya momentet ”koka soppa på en spik” eller ”man tager vad man haver” som presenterades dagen innan finalen. Finalisterna fick då åka till Grönsakshallen Sorunda där de fick en budget på 300 kronor var att handla svenska råvaror för. Utöver det som inhandlats där fick kockarna enbart addera salt under finalen.
– Det här momentet har varit väldigt uppskattat av kockarna och deras personligheter kommer verkligen fram i rätterna på ett helt nytt sätt. Med fokus på färska svenska råvaror har de skapat magiska hösträtter som både är vackra att titta på och fantastiskt goda att äta, säger Helene Kugelberg, vd för Årets Kock.
Desirée Jaks är född 1995 och kreativt ansvarig på Restaurang Spesso (Stureplansgruppen). Innan dess jobbade hon på restaurang Agrikultur i över fyra år samt på restaurang Sjön i Jönköping. Hon var med i Stockholm Culinary team 2016 och vann OS i Erfurt i Tyskland. Desirée Jaks var medlem i Juniorkocklandslaget 2017-2018 och tävlade i VM 2018 i Luxemburg samt vann Nordic Young Chef 2018. Idag är hon medlem i Kocklandslaget med OS 2024 i sikte.
– Jag hoppas att den här vinsten kan ge mig möjligheten att ha en tyngre röst i utvecklandet av branschen där vi kan jobba hållbart och få branschen mer attraktiv för nya generationer. Det känns som att vi befinner oss i ett generationsskifte, säger Desirée Jaks.
Vid prisceremonin på Annexet fick Desirée Jaks ta emot Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld av H.K.H. Prins Carl Philip, beskyddare av Årets Kock, samt en prischeck på 250 000 kronor.
På andra plats kom Henric Herbertsson och på tredje plats Oskar Persson.
– Det har varit genomgående hög kvalitet i år. Enligt mig var det här den bästa finalen någonsin. Vi i juryn har haft en svår uppgift och det har varit jämnt, men så här i slutändan kan jag säga att rätt person vann, säger Jonas Dahlbom, juryns ordförande.
Tävlingen Årets Kock är officiellt svenskt mästerskap i professionell matlagning och har arrangerats sedan 1983. Vinnaren blir svensk mästare, erövrar titeln Årets Kock, får Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj och en prissumma. Tävlingens beskyddare är H.K.H. Prins Carl Philip.