Procudan lanserar ett fossilfritt ostvax

PUBLICERAD: 17 oktober 2023
UPPDATERAD: 17 oktober
Foto: Pressbild

Danska Procudan lanserar ett 100 procent naturligt ostvax. Den nya produkten ProCera Natural har utvecklats under sex år och består bland annat av bivax och andra naturliga ingredienser.

Ostvax har en rad olika funktioner, som att få osten att mogna, skydda den under transport och även som en attraktiv förpackning.

Hittills har det varit vanligt att förpacka ost i vax av oljebaserade råvaror och marknaden har länge efterfrågat ett alternativ till konventionellt ostvax. Därför startade Koldingbaserade Procudan A/S ett utvecklingsprojekt med syftet att ta fram ett fossilfritt ostvax, som mejerierna kan använda utan att behöva ändra på produktionen.

Den nya produkten, som heter ProCera Natural, marknadsförs som världens första fossilfria ostvax och har tagit sex år att utveckla från idé till världsomfattande patent. Det patenterade receptet består bland annat av bivax och andra ingredienser med ett naturligt ursprung.

Från det att projektet startade har Procudan utvecklat och prövat över 5 000 olika recept. Utvecklingen har skett i nära samarbete med ledande skandinaviska mejerier och partners både från Danmark och andra länder. Samarbetet med kunderna var särskilt viktigt under den sista delen av arbetet med att testa de olika vaxvarianterna och färdigställa dem för marknaden, berättar Procudans vd Tommy H Pedersen.

– Det var helt naturligt för oss att involvera kunderna i projektet, delvis för att det var nödvändigt för att vi skulle kunna testa produkten ordentligt, men också för att det är så vi arbetar. Det tjänar ingenting till att utveckla något enbart för vår egen skull. Det måste också fungera ute hos mejerierna, säger Tommy H Pedersen.

För att testa ostvaxet och dess inverkan på osten har Procudan och projektets kunskapspartner, Teknologisk Institut, utvecklat nya vetenskapliga metoder, som gör att analyser och tester kan utföras på ett mer exakt och databaserat sätt än tidigare.

Ett av kraven var att den nya produkten skulle gå att använda i mejeriernas befintliga produktion.

– Vi valde att arbeta vidare med just den här idén, eftersom den kan införas ute hos kunderna. Det är viktigt för oss, i allt vi gör, att vi förstår våra kunder och deras marknad, säger Tommy H Pedersen.

Projektet har fått stöd från Innovationsfonden, Erhvervshus Syddanmark samt det europeiska innovationsprogrammet Eurostars, vilket ses som en viktig milstolpe.

– Det gav organisationen självförtroende. Det fick oss att inse att vi inte bara var på rätt väg, utan också att vår produkt kunde göra skillnad. Det var något helt nytt, och det fanns en reell efterfrågan på marknaden, säger Tommy H Pedersen.

Senaste nytt

Stor minskning av tillsatt socker i svensk läsk

Sedan 2019 har svenska bryggerier minskat mängden tillsatt socker i läsk med i genomsnitt 36 procent per liter.
Sockeråtagandet_1_A

Heta och fruktiga nyheter från Cloetta

Cloetta lanserar två nyheter i begränsad upplaga samt nya tolkningar av Malacos klassiker.
cloetta

Smartare Mat i Sverige köper fabrik i Mantorp

Smartare Mat i Sverige säkrar produktionen av sitt varumärke Stacky's, genom att förvärva en fabrik i Mantorp.
matfabriken-startup2

Reumatikerförbundet lanserar Easy to Use-märkning

Reumatikerförbundet lanserar en produktmärkning för förpackningar och produkter, som testats och certifierats som Easy to use.
Easy to use pressx

Läs vidare

Heta och fruktiga nyheter från Cloetta

Cloetta lanserar två nyheter i begränsad upplaga samt nya tolkningar av Malacos klassiker.
cloetta

Ära – en ny osttyp från Skånemejerier och Allerum

Ära presenteras som en helt ny typ av hårdost med hög smakintensitet och toner av knäckig kola och umami.
Allerum_Ära-SE_prm

Ärtbaserad 2-i-1-produkt för matlagning och vispning

Sproud 2-i-1 Cooking/Whipping är en ny växtbaserad matlagnings- och vispprodukt för både söta och salta rätter.
952b2f9454e770fa_org

Skakad sallad nu på Pressbyrån

Picadeli introducerar tre varianter av den virala succén "shake salad", exklusivt framtagna för Pressbyrån.
3500x2300_shakesallader2