Falksalt vill få svenskarna att salta med hälsan i behåll

PUBLICERAD: 12 oktober 2023
UPPDATERAD: 12 oktober
Foto: Pressbild

Falksalt tar ett nytt grepp om svenskarnas allt för höga salt- och natriumintag med initiativet ”Länge leve Folksältan!”. Nu lanseras Naturens Godaste Mineralsalt med 35 procent mindre natrium.

Naturens Godaste Mineralsalt från Falksalt är ett naturligt havssalt som innehåller 35 procent mindre natrium än vanligt salt. Det innehåller även 15 procent kalium liksom kalcium och magnesium och är berikat med jod.

– Naturens Godaste Mineralsalt är en del av vårt nya initiativ ”Länge leve Folksältan!”. Detta är ett bredare grepp som syftar till att sprida kunskap om salt och hälsa och hur man kan dra ned på intaget av natrium utan att behöva kompromissa med den viktiga sältan och smaken, säger Marit Börjesson, vd för Salinity AB, där varumärket Falksalt ingår.

–Vi håller också på att ta fram en ”saltskola” för alla som arbetar inom de offentliga köken, till exempel matsalar på äldreboenden. Saltskolan är en av flera aktiviteter inom ”Folksältan” med målet att sprida kunskap om att salta smart.

Svenskarnas saltintag beräknas vara ungefär dubbelt så högt som det rekommenderade. Var femte hjärtinfarkt och var tionde stroke kan kopplas till högt intag av natrium via salt. Enligt Fredrik Nyström, professor i internmedicin och endokrinologi på Linköpings universitet, är det viktigt att hålla nere saltintaget för både hjärtat och njurarnas funktion. Han menar att ett mineralsalt med 35 procent mindre natrium är ett bra alternativ för dem som vill fortsätta att salta.

– Det är nästan en halvering av natrium vilket är mycket bra. Dessutom är jag positivt överraskad av den listiga kombinationen av naturliga mineraler som finns i saltet. Både kalium och magnesium är livsnödvändiga och behövs för olika kroppsfunktioner, säger Fredrik Nyström

Världshälsoorganisationen WHO bedömer att en sänkning av saltintaget är en av de mest kostnadseffektiva åtgärder som kan göras för bättre folkhälsa globalt.

Läs vidare

Zetas pinsafamilj växer

Zeta lanserar Mini Pinsa för en person som en uppföljare till originalet Zeta Pinsa samt tre nya pinsasåser.
Pinsa samlingsbild liggande

Ridderheims lanserar färdigskivad chark och byter design

Ridderheims lanserar tunt skivade italienska charkprodukter i konsumentförpackning och byter även design.
Unknown-1

Blossa 2024 har smak av rökig whisky och tång

I Blossa 2024 blandas klassiska glöggkryddor med rökig whisky och en salt förnimmelse av sjö och hav.
Blossa-2024_bild-PRM

Protos lanserar Både & färs

Protos nya färs Både & görs av hälften nötkött och hälften linser från Krav-märkta svenska gårdar.
SaS Både & färs

Senaste nytt

SLU lanserar dataspel om matens miljöpåverkan

Elevers kunskaper om matens miljöpåverkan är låg. Nu har forskare vid SLU tagit fram ett dataspel som ska öka kunskaperna.
klimatspelet_logga

Zetas pinsafamilj växer

Zeta lanserar Mini Pinsa för en person som en uppföljare till originalet Zeta Pinsa samt tre nya pinsasåser.
Pinsa samlingsbild liggande

Kronfågel minskar sina klimatutsläpp

Kronfågel har sänkt sina utsläpp i den egna produktionen snabbare än förväntat
strömmen

Ridderheims lanserar färdigskivad chark och byter design

Ridderheims lanserar tunt skivade italienska charkprodukter i konsumentförpackning och byter även design.
Unknown-1