Falksalt vill få svenskarna att salta med hälsan i behåll

PUBLICERAD: 12 oktober 2023
UPPDATERAD: 12 oktober
Foto: Pressbild

Falksalt tar ett nytt grepp om svenskarnas allt för höga salt- och natriumintag med initiativet ”Länge leve Folksältan!”. Nu lanseras Naturens Godaste Mineralsalt med 35 procent mindre natrium.

Naturens Godaste Mineralsalt från Falksalt är ett naturligt havssalt som innehåller 35 procent mindre natrium än vanligt salt. Det innehåller även 15 procent kalium liksom kalcium och magnesium och är berikat med jod.

– Naturens Godaste Mineralsalt är en del av vårt nya initiativ ”Länge leve Folksältan!”. Detta är ett bredare grepp som syftar till att sprida kunskap om salt och hälsa och hur man kan dra ned på intaget av natrium utan att behöva kompromissa med den viktiga sältan och smaken, säger Marit Börjesson, vd för Salinity AB, där varumärket Falksalt ingår.

–Vi håller också på att ta fram en ”saltskola” för alla som arbetar inom de offentliga köken, till exempel matsalar på äldreboenden. Saltskolan är en av flera aktiviteter inom ”Folksältan” med målet att sprida kunskap om att salta smart.

Svenskarnas saltintag beräknas vara ungefär dubbelt så högt som det rekommenderade. Var femte hjärtinfarkt och var tionde stroke kan kopplas till högt intag av natrium via salt. Enligt Fredrik Nyström, professor i internmedicin och endokrinologi på Linköpings universitet, är det viktigt att hålla nere saltintaget för både hjärtat och njurarnas funktion. Han menar att ett mineralsalt med 35 procent mindre natrium är ett bra alternativ för dem som vill fortsätta att salta.

– Det är nästan en halvering av natrium vilket är mycket bra. Dessutom är jag positivt överraskad av den listiga kombinationen av naturliga mineraler som finns i saltet. Både kalium och magnesium är livsnödvändiga och behövs för olika kroppsfunktioner, säger Fredrik Nyström

Världshälsoorganisationen WHO bedömer att en sänkning av saltintaget är en av de mest kostnadseffektiva åtgärder som kan göras för bättre folkhälsa globalt.

Läs vidare

Oddlygood lanserar iskaffe i två smaker

Havredrycken Oddlygood Ice Ice Coffee kommer i smakerna Original och Caramel.
IceIce

Danish Crown Sverige lanserar 50/50 Hybridfärs

Danish Crown Sverige ersätter hälften av nötköttet i sin nya hybridfärs med linser, palsternacka och morot.
hybridfärs

Mondi och Scan Sverige lanserar återvinningsbar förpackning

Mondi och Scan Sverige har tillsammans utvecklat en återvinningsbar förpackning för Pärsons skivade pålägg.
MNDPR282ax

Lakrids By Bülow släpper sin sommarkollektion

Lakrids By Bülow introducerar två nya fruktiga smaker till sommaren: Læmon och Sour Strawberry.
SUMMER2024

Senaste nytt

Shoan Etemadi blir ny vd för Hemköpskedjan

Hemköpskedjans nuvarande vice vd och försäljningschef Shoan Etemadi har rekryterats som vd för Hemköpskedjan.
axfood

Låg kunskap om spillvärme i livsmedelsindustrin

Det finns ett stort kunskapsglapp om energieffektivisering hos hållbarhetschefer inom livsmedelsindustrin, enligt en ny rapport.
Jesper_Wiren01

Oddlygood lanserar iskaffe i två smaker

Havredrycken Oddlygood Ice Ice Coffee kommer i smakerna Original och Caramel.
IceIce

Marabous nya produktionslinje invigd

Cirka 200 miljoner kronor har investerats i den nya produktionslinjen i Upplands Väsby, som är en av de största för chokladkakor i världen.
2(1)