Falksalt vill få svenskarna att salta med hälsan i behåll

PUBLICERAD: 12 oktober 2023
UPPDATERAD: 12 oktober
Foto: Pressbild

Falksalt tar ett nytt grepp om svenskarnas allt för höga salt- och natriumintag med initiativet ”Länge leve Folksältan!”. Nu lanseras Naturens Godaste Mineralsalt med 35 procent mindre natrium.

Naturens Godaste Mineralsalt från Falksalt är ett naturligt havssalt som innehåller 35 procent mindre natrium än vanligt salt. Det innehåller även 15 procent kalium liksom kalcium och magnesium och är berikat med jod.

– Naturens Godaste Mineralsalt är en del av vårt nya initiativ ”Länge leve Folksältan!”. Detta är ett bredare grepp som syftar till att sprida kunskap om salt och hälsa och hur man kan dra ned på intaget av natrium utan att behöva kompromissa med den viktiga sältan och smaken, säger Marit Börjesson, vd för Salinity AB, där varumärket Falksalt ingår.

–Vi håller också på att ta fram en ”saltskola” för alla som arbetar inom de offentliga köken, till exempel matsalar på äldreboenden. Saltskolan är en av flera aktiviteter inom ”Folksältan” med målet att sprida kunskap om att salta smart.

Svenskarnas saltintag beräknas vara ungefär dubbelt så högt som det rekommenderade. Var femte hjärtinfarkt och var tionde stroke kan kopplas till högt intag av natrium via salt. Enligt Fredrik Nyström, professor i internmedicin och endokrinologi på Linköpings universitet, är det viktigt att hålla nere saltintaget för både hjärtat och njurarnas funktion. Han menar att ett mineralsalt med 35 procent mindre natrium är ett bra alternativ för dem som vill fortsätta att salta.

– Det är nästan en halvering av natrium vilket är mycket bra. Dessutom är jag positivt överraskad av den listiga kombinationen av naturliga mineraler som finns i saltet. Både kalium och magnesium är livsnödvändiga och behövs för olika kroppsfunktioner, säger Fredrik Nyström

Världshälsoorganisationen WHO bedömer att en sänkning av saltintaget är en av de mest kostnadseffektiva åtgärder som kan göras för bättre folkhälsa globalt.

Läs vidare

Zeta laddar upp med glutenfritt

Zeta lanserar ett nytt sortiment av glutenfria produkter – pinsa- och pizzabottnar, pasta och italienska brödklassiker.
ZetaGlutenfri_mynewsdesk

Lekfullt och nostalgiskt – glassnyheter från SIA Glass

Lekfullhet, nostalgi och hantverk står i fokus när SIA Glass presenterar årets glassnyheter.
Pippi-Krumelur

Färdigblandad premiumrom och cola i burk

Planteray Rum lanserar sin första färdigblandade cocktail: Planteray Rum & Cola.
Planteray_2_grund

Granarolo tar pizzamozzarella till Sverige

Granarolo utökar sitt sortiment med en pizzamozzarella i tre varianter: hel bit, riven och kuber.
Unknown-1

Senaste nytt

Svensk Dagligvaruhandel: Fyra förslag för lägre matpriser

Svensk Dagligvaruhandel föreslår lättnader för butiksetableringar, sänkta arbetsgivaravgifter för unga och minskad regelbörda.
SvDH_Karin Brynell_foto Roberth Björk

Svenskmärkning stärker organisationen

Marcus Thollin har tillträtt den nya tjänsten som kundansvarig på Svenskmärkning, som står bakom Från Sverige-märkningen.
Marcus_Thollin_Mynewsdesk_1920x1080 kopiera

Berte Qvarn satsar på att stärka Sveriges havreexport

Berte Qvarn deltar i kampanjen Sustainable Oats from Europe, som ska lyfta fram europeisk havre på viktiga marknader i Asien.
Pressbild Havre Lantmännen LantbrukJohan Olsson

Gårdsfisk tar in 50 miljoner – ska expandera produktionen

Gårdsfisk har säkrat 50 miljoner i en investeringsrunda. Pengarna ska bl a användas för att lansera fler konsumentprodukter.
Gårdsfisk_HatchBlue_Industrifonden