Änglamarks pasta byter från plast till papper

PUBLICERAD: 26 september 2023
UPPDATERAD: 27 september
Fusilli blir den första av Änglamarks pastasorter som får en förpackning av papper i stället för plast. Foto: Coop Sverige.

Coop byter förpackningarna till Änglamark pasta och ersätter plasten med papper. Förändringen beräknas spara drygt 300 ton plast om året.

Förändringen från plast till papper gäller alla sorters Änglamark pasta i 500-gramförpackningar. Pastasorten Fusilli blir först ut med den nya förpackningen.

– Vi spar mer än 300 ton plast årligen genom förändringen, i linje med EU:s strategi för att reducera plastavfall och de mål för 2030 som satts i linje med EU:s Green Deal, säger Mattis Bergquist, hållbarhetschef på Coop Sverige.

Plastfönstret på Änglamarks potatispåsar försvinner också till hösten, vilket beräknas spara 1,5 ton plast årligen.

– Genom att minska antalet material i förpackningen gör vi den mer återvinningsbar. Fönsterna har i dag för låg kvalitet efter sorteringen för att kunna bli materialåtervunna, säger Mattis Bergquist.

På sikt ämnar Coop även att ta bort den påklistrade klisterlappen och trycka den informationen direkt på påsen.

Svensk Dagligvaruhandel har satt som mål att alla förpackningar skall vara materialåtervinningsbara till 2025. Läs mer på Svensk Dagligvaruhandels färdplan för fossilfri konkurrenskraft här

Senaste nytt

Stor minskning av tillsatt socker i svensk läsk

Sedan 2019 har svenska bryggerier minskat mängden tillsatt socker i läsk med i genomsnitt 36 procent per liter.
Sockeråtagandet_1_A

Heta och fruktiga nyheter från Cloetta

Cloetta lanserar två nyheter i begränsad upplaga samt nya tolkningar av Malacos klassiker.
cloetta

Smartare Mat i Sverige köper fabrik i Mantorp

Smartare Mat i Sverige säkrar produktionen av sitt varumärke Stacky's, genom att förvärva en fabrik i Mantorp.
matfabriken-startup2

Reumatikerförbundet lanserar Easy to Use-märkning

Reumatikerförbundet lanserar en produktmärkning för förpackningar och produkter, som testats och certifierats som Easy to use.
Easy to use pressx

Läs vidare

Stor minskning av tillsatt socker i svensk läsk

Sedan 2019 har svenska bryggerier minskat mängden tillsatt socker i läsk med i genomsnitt 36 procent per liter.
Sockeråtagandet_1_A

Smartare Mat i Sverige köper fabrik i Mantorp

Smartare Mat i Sverige säkrar produktionen av sitt varumärke Stacky's, genom att förvärva en fabrik i Mantorp.
matfabriken-startup2

Regenerativt brödprojekt: Kan en smörgås göra skillnad?

I ett nytt innovationsprojekt undersöks hur bröd kan bakas med grödor som främjar jordhälsa och biologisk mångfald – och dessutom smakar bättre.
DSC_0041

Fruktstund ökade elevers koncentration

Barn som fick frukt i skolan blev mer koncentrerade och engagerade – det visar Icas fruktexperiment.
icafrukt