Axfoundation vinner Livsmedelspriset 2023

PUBLICERAD: 22 september 2023
UPPDATERAD: 22 september
Axfoundation vinner Livsmedelspriset 2023 som delas ut av nätverket Livsmedel i Fokus. Foto: Livsmedel i Fokus

Axfoundation får motta Livsmedelspriset 2023 för arbetet med att ta fram hållbara innovationer och för sitt arbetssätt med breda samarbeten. Priset delas ut av nätverket Livsmedel i fokus.

Axfoundation är en fristående, icke vinstdrivande verksamhet som arbetar konkret och praktiskt för ett mer hållbart samhälle. Verksamheten driver cirka 30 projekt inom Cirkulär ekonomi, Hållbar produktion & Konsumtion samt Framtidens mat. På testgården Torsåker gård utvärderar Axfoundation hållbara lant- och vattenbruksmetoder, testodlar grödor och identifierar restströmmar för att skapa cirkulära lösningar.

Juryns motivering:
”För att med förändringskraft och breda samarbeten med relevanta aktörer ständigt bidra till att driva branschen framåt. Genom att inkludera hela värdekedjan, från primärproducent till marknad, och alltid hand i hand med forskningen lyckas Axfoundation ta fram innovationer som verkligen gör skillnad för hållbar lönsamhet.”

– Att jobba med hållbara innovationer kan vara krävande. Man måste ta med hela värdekedjan på resan och orka tänka runt hörn och över hinder. Men det som är krävande kan också vara väldigt roligt, särskilt när resultatet blir en kombination av hållbarhet och lönsamhet. Jag är stolt över att vårt arbete blir uppmärksammat och jag hoppas att vi kan inspirera andra, säger Madeleine Linins Mörner, programansvarig för Framtidens mat på Axfoundation.

Axfoundations generalsekreterare Maria Smith säger att priset ger ”en rejäl energiinjektion framåt”:

– Det kan komma väl till pass när vi envist fortsätter att utveckla praktiska innovationer som bidrar till att lösa komplexa hållbarhetsutmaningar som rör sakerna vi köper, maten vi äter och resurserna vi nyttjar.

Livsmedel i fokus delar sedan 1964 årligen ut Livsmedelspriset till personer, organisationer eller företag som på ett inspirerande och innovativt sätt tagit initiativ till, eller utvecklat förutsättningar för, att öka livsmedelsnäringens konkurrenskraft och utveckling. Priset delades ut på Livsmedelsdagarna i Tylösand den 21 september.

Läs mer om Axfoundation här

Läs vidare

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado

Framtidsgården Viken ska bana väg för framtidens jordbruk

Lantmännen ska tillsammans med Arla utveckla framtidens mjölkproduktion på Framtidsgården Viken.
kor

Senaste nytt

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
image

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado